HDP’li vekil Diyarbakır Surlarının bakımsızlığını sordu

HDP Milletvekili Musa Farisoğulları, açlık grevindeki tutuklu annelerine yönelik polis şiddeti ile tarihi Diyarbakır Surlarının bakımsızlıktan yıkılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Haberler 08.05.2019 - 02:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Musa Farisoullar, çocuklar açlk grevinde olan annelere yönelik polis iddetine ilikin Meclis Bakanlna soru önergesi verdi.

Soru önergesinde, Toplanma ve örgütlenme özgürlüü, Türkiyeyi de balayan AHSin en temel deerlerinden biridir. Anayasaya ve uluslararas hukuk normlarna kar bir tutum olarak sergilenmi ve bu yasal hakk kullanan kiilere kars uygulanan iddet meru hale getirilmitir diyen Farisoullar, annelere uygulanan iddete dikkat çekti.

Farisoullar, çileri Bakan Süleyman Soyluya, Bar Annelerinin gerçekletirdii gösteri, yürüyü, basn açklamas gibi barçl eylemlere orantsz bir güç kullanlarak müdahale edilmesinin gerekçesini sordu.

DYARBAKIR SURLARI

Farisoullar, Meclis Bakanlna verdii ikinci bir soru önergesinde ise Diyarbakr Surlarnn bakmszlna dikkat çekti. Diyarbakr Surlarnn, UNESCO Dünya Miras Listesine alndn hatrlatan Farisoullar, Dünyada çin Seddinden sonra en uzun sur olan Diyarbakr Surlar bakmszlk nedeniyle tehlike arz etmeye balam, özellikle 2015-2016 yllar arasnda bölgedeki çatmal dönemden en fazla etkilenen yerlerden biri olmutur. 4 Mays 2019 günü bölgede youn ya nedeniyle Ben u Sen Burcunda ksmi çökme meydana gelmi ve surlarn civarnda ikamet eden mahalle sakinlerinin can güvenliklerinin de tehlikede olduu bildirilmitir dedi.

Farisoullar, Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Aksoya, Diyarbakr Surlar ile ilgili uzun yllardr herhangi bir restorasyon çalmasnn olmamas ve bakmsz braklmasnn sebeplerini sordu.

Ana Sayfaya Git