HDP'li yedi milletvekilli hakkında fezleke

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, "Türk milletini, devletin askerini ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama", "terör örgütü propagandası yapma", "suçu ve suçluyu övme" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarından HDP'li yedi milletvekili hakkında fezleke hazırlandı. Diyarbakır Cumhuriyet başsavcılığı da, Demirtaş için fezleke hazırladı.

Haberler 21.02.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara Cumhuriyet Basavclnca, Türk milletini, devletin askerini ve emniyet tekilatn alenen aalama, terör örgütü propagandas yapmak, suçu ve suçluyu övmek ve Cumhurbakanna hakaret suçlarndan HDPli yedi milletvekili hakknda fezleke hazrland.

7 AYRI FEZLEKE HAZIRLANDI

Ankara Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan fezlekelerde, Ziya Pir, Leyla Birlik, Nadir Yldrm, Feleknas Uca, Ahmet Yldrm, Erturul Kürkçü ve Alican Önlünün, güvenlik güçleriyle girdikleri çatmalarda öldürülen teröristlerin taziyelerine katlmalar, yaptklar konumalarda Abdullah Öcalan övmeleri ve terör örgütü propagandas yapmalar iledikleri suçlar arasnda gösterildi.

BRLK, YILDIRIM, UCA

Milletvekillerinden Leyla Birlik, Ahmet Yldrm, Fekenas Uca ve Nadir Yldrm hakkndaki fezlekelerde, 13 Kasm 2017de rnak Bestler-Dereler bölgesinde gerçekletirilen HA destekli hava operasyonunda çileri Bakanlnn Aranan Teröristler listesinde krmz kategoride bulunan Delal Amed kod adl Hülya Erolunun taziyesine katldklarna dikkat çekildi.

Uca hakknda hazrlanan fezlekenin bir dier gerekçesi, bir röportajnda terör örgütü PKK eleba Öcalan övücü beyanlarda bulunarak suçu ve suçluyu övmesi oldu.

KÜRKçÜ HAKKINDA

HDP zmir Milletvekili Erturul Kürkçü hakknda hazrlanan fezlekede, Kürkçünün 26 Ekim 2017de partisinin Kocaelide düzenledii halk bulumalarndaki konumasnda Öcalan övücü beyanlarda bulunduu ve Cumhurbakanna hakaret ettii belirtildi.

HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü hakknda, 2017de Tuncelide katld sekiz ayr terörist cenazesi nedeniyle fezleke düzenlendi.

Diyarbakr Milletvekili Ziya Pir hakknda hazrlanan fezleke de Eylül 2017de Licede yürütülen operasyonlara yönelik yapt açklamalardan kaynakland.

PR HAKKINDAK FEZLEKE

Fezlekelerde milletvekillerinin, Türk milletini, devletin askerini ve emniyet tekilatn alenen aalama, terör örgütü propagandas yapmak, suçu ve suçluyu övmek ve Cumhurbakanna hakaret suçlarn iledikleri kaydedildi.

Anayasann 83. maddesine istinaden milletvekillerinin dokunulmazlklarnn kaldrlmas talebinde bulunulan fezlekeler, TBMM Bakanlna sunulmak üzere Adalet Bakanlna gönderildi.

DEMRTA HAKKINDAK FEZLEKE

Buarada, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan fezlekede, Demirtan 29 Mays 2016da merkez Kayapnar ilçesindeki Kayapnar Belediyesi Spor Salonunda gerçekletirilen HDPnin 1. Olaan Kongresine katld bildirildi.

Toplantda Demirtan yapt konumann terör örgütü PKK/KCKya müzahir televizyonlarda canl yaynland belirtilen fezlekede, söz konusu konumada Demirtan Türkiye Cumhuriyeti devletini ve hükümetini alenen aalama, Cumhurbakanna hakaret ve Terör örgütü propagandas yapmak suçlarn iledii aktarld.

DOKUNULMAZLIK KALDIRILSIN

Demirtan hala milletvekili olmas nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Anayasasnn 83. maddesi gereince yasama dokunulmazlna sahip bulunduu kaydedilen fezlekede, belirtilen suçlardan dolay hakknda soruturma yürütülebilmesinin TBMM Bakanlnca dokunulmazlnn kaldrlmas artyla gerçekleebilecei vurguland.

Anayasann 83. maddesine istinaden Demirtan dokunulmazlnn kaldrlmas talebinde bulunulan fezleke, TBMM Bakanlna sunulmak üzere Adalet Bakanlna gönderildi.

Yasama dokunulmazlnn kaldrlmas halinde Demirta hakknda belirtilen 3 suçla ilgili 2 yl 6 aydan 11 yla kadar hapis istemiyle dava açlacak.

HDPL çELK YENDEN YARGILANACAK

Öte yandan, HDP Mu Milletvekili Burcu çelike verilen 6 yllk hapis cezas, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi tarafndan bozuldu. stinaf Mahkemesince davann yeniden görülmesine karar verildi.

HDPli çelik, 8 Haziran 2015 tarihinde, Mu Belediye Meydannda yapt konumada, koruculara yönelik Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattnz o kelei size çevirmesini çok iyi biliriz demiti. çelik, 19 Nisan 2017de terör örgütünün propagandas yapmak, örgüt üyelii ve yardm yataklk suçlarndan gözaltna alnp, cezaevine konuldu.

HDPli çelik hakknda Mu 1inci Ar Ceza Mahkemesinde dava açld. Tutuklu bulunduu Sincan Kapal Kadn Cezaevinden 6 Ekim 2017de Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) üzerinden savunmasn yapan çelik, kendisine yöneltilen suçlamalar reddetti.

TRAZ ÜZERNE KARAR BOZULDU

Mahkeme heyeti, Burcu çelik hakknda terör örgütü propagandas yapmak ve terör örgütü üyesi olmak suçlamalarndan beraat, terör örgütüne üye olmamakla birlikte, bilerek ve isteyerek terör örgütüne yardm ve yataklk etmek suçundan ise 6 yl hapis cezas karar verdi. Heyet, çelikin tutukluluunun devamn kararlatrd.

Sank avukat ve cumhuriyet savcsnn karara itiraz etmesi üzerine dosya, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2nci Ceza Dairesi tarafndan incelendi ve karar bozuldu. Kararda, Vicdani kannn olutuu duruma sürecini yanstan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriine göre yaplan incelemede; sann suçunun sübutu, suç vasfnn deerlendirilmesi ve dier hususlarn takdiri açsndan duruma açlmas gerektii kansna ulaldndan, 5271 sayl kanunun 280/1-e maddesi uyarnca davann yeniden görülmesine ve duruma hazrl ilemlerine balanmasna oy birliiyle karar verildi denildi.

YÜKSEKDA ANKARADA YARGILANDI

Eski HDP milletvekili Figen Yüksekdan, terör örgütü yöneticilii, terör örgütü propagandas, Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet, halk kin ve dümanla tahrik ve suç ilemeye tahrik suçlarndan yargland davann görülmesine devam edildi.

Ana Sayfaya Git