HDP'liler de dahil edilsin

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 19'u tutuklu 41 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Haberler 08.11.2016 - 08:26 Son Güncelleme : 08.11.2016 - 08:32

Maktul yaknlar, yaptklar çaryla olaylarn balamasna yol açtklarn iddia ettikleri HDP E Genel Bakanlar Demirta ve Yüksekda ile eski Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Kanakn da davaya dahil edilmeleri talebinde bulundu

Diyarbakrda, 6-7 Ekim 2014te Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle gerçekletirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güne ve Hasan Gökguzun öldürülmesiyle ilgili 19u tutuklu 41 kiinin yarglanmasna devam edildi.

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakrdan Ankara 2. Ar Ceza Mahkemesine alnan davann on beinci durumasna, tutuklu sanklar Mahsun Kurt, Mehmet çalar, Resul Savur, Abdurrahman Turan, Ahmet Turan, Ali Karakurt, Ali Güler, Hasan Uyank, Abdurrahim Pamuk, Remzi Özan, Sedat çoban, Ahmet Taylan, Mecnun Akkoyun, Mehmet ah Yüce, Erkan Balaban, Uur Doanay ile Ümit Doanay ile ikayetçi aileler ve taraflarn avukatlar katld.

Olaya ilikin yeni görüntüler olduunu söyleyen tutuklu sank Ali Güler, görüntülerin incelenmesinin talep ederek, Olayla alakam yoktur, ben de katlan aileler gibi sanklarn belirlenmesini istiyorum. ki yldr tutukluyum ve beraatm istiyorum. dedi.

Tercüman araclyla savunma yapan tutuklu sanklardan Ahmet Turan, tank ya da gizli tanklarn kendisini tehis etmediini öne sürerek, Yusuf, beni tanmadan ismimi vermitir. Daha önceki mahkeme bakan beni sorduunda kesinlikle orada olduumu söylemi ama beni burada tanmad. Olayla alakam yoktur, madurum ve beraatm istiyorum. ifadelerini kulland.

Tutuklu sank Sedat çoban da önceki beyanlarnda belirttii tehislerle ilgili ilk beyannn yalan olduunu savunarak, Önceki beyanlarmda belirttiim gibi benim tehislerle ilgili ilk beyanlarm yalandr. O beyanmdan dolay dier sanklar cezaevinde tutukludur. Vicdan azab çekiyorum. diye konutu.

Davaya ilikin yeni görüntüleri kendisinin de izlediini belirten sanklardan Abdurrahman Turan, Yeni görüntüleri ben de izledim. O görüntülerin istenerek bilirkiiye gönderilmesini talep ediyorum. Olaylarla ilgim yok, maddi manevi zor duruma girdim. Hiçbir örgütle balantm yok, tahliyemi istiyorum. dedi.

- Türk devleti, e genel bakanlarmz tutuklad

Tutuklu sank Mecnun Akkoyun da savunmasnda, Türk devletini de adaletini de tanmyorum. Bamsz yarglamayacanz için mahkemenizi de tanmyorum. Türk devleti, bizim e genel bakanlarmz tutuklad. diye konutu.

Mahkeme Bakan Hüsamettin Okçu, Akkoyuna konumasnn savunmas ile snrl olmas konusunda ihtarda bulundu.

Sank Akkoyun, savunmasyla ilgili olmayan konumas üzerine salondan çkartld.

SEGBS ile Diyarbakr cezaevinden balanan tutuklu sank Ahmet Selçuk da suçsuz olduunu öne sürerek, Suçsuz yere tutuklu bulunmaktaym. Bakmakla yükümlü olduum yal bir annem var, ilaç tedavisi görüyorum. Tahliyemi talep ediyorum. dedi.

Tutuksuz sanklardan Hasan Aldemir de SEGBS ile Diyarbakr cezaevinden balanarak, Eim kanser tedavisi görüyor, 10 aylk bebeim ve 2 yanda çocuum var. Bir an önce beraat edip ekmeime bakmak istiyorum. Durumalardan vareste tutulmam istiyorum. diye konutu.

Tutuksuz sank Rdvan Ba da tutuklu sanklardan Ali Gülerin belirttii kaytlarn incelenmesini istediini kaydederek, Bu görüntülerin ortaya çkartlmas davay sulandrmak içindir. Bu kiiler için de suç duyurusunda bulunmak istiyorum. dedi.

Dier sanklar da madur ve suçsuz olduklarn savunarak beraatlerini talep etti.

Müvekkillerinin suçsuz olduunu savunan sank avukatlar, davaya konu yeni görüntülerin bilirkii tarafndan incelenmesini istedi. Delillerin karartldn ileri süren avukatlar, görüntüleri yaynlayanlar hakknda suç duyurusunda bulunulmasn talep etti.

Baz tutuksuz sanklarn avukatlar da müvekkillerinin durumalardan vareste tutulmalarn istedi.

- Demirta, Yüksekda ve Kanak da davaya dahil edilsin

Maktullerden Ahmet Dakakn babas Öztekin Dakak, 6-7 Ekim 2014teki olaylarn azmettiricisinin Selahattin Demirta olduunu ileri sürerek, davaya katlmas gerektiini belirtti.

Maktullerden Yasin Börünün babas Fikret Börü de Olaylara katlm tevik eden ve baka suçtan tutuklu bulunan HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta ve her kim varsa hepsinden ikayetçiyim ve mahkemeye çkarlmalarn istiyorum. dedi.

Maktul Hasan Gökguzun babas Mehmet Gökguz, Olayn azmettiricisi olduunu düündüüm Selahattin Demirta, Figen Yüksekda (HDP E Genel Bakan), Gültan Kanak (eski Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan) ve dier azmettiricilerin belirlenerek davaya dahil edilmelerini istiyorum. diye konutu.

Maktul Hasan Gökguzun annesi Mehitap Gökguz, Selahattin Demirta, Figen Yüksekda ve dier sanklardan ikayetçiyim ve en ar ceza almalarn talep ediyorum. dedi.

Müteki avukatlarndan Hasan Bozta, olaylara ilikin görüntülerin temin edilerek incelenmesini, mazeret bildirmeyerek durumalara katlmayan sank Ahmet Dikici hakknda yakalama karar çkarlmasn talep etti.

Haklarndaki yakalama karar infaz edilmeyen firari sanklar hakknda Adalet Bakanl ve Interpol araclyla krmz bülten çkarlmasn talep eden avukat Bozta, tutuklu sanklarn tutukluluk hallerinin devamn, tutuksuz sanklarn da tutuklanmasn istedi.

Baz sanklarn dosya kapsamndan çkarak olay sulandrmaya çaltklarn ileri süren müteki avukatlarndan Murat Sadak, Sanklar Kürtüm diyerek olay siyasallatrmaya çalyorlar. Bata Yasin Börü ve dier öldürülenler olmak üzere çounluun Kürt olduunu hatrlatmak isterim. Olayn Türklük ya da Kürtlük ile alakas yoktur, vahice bir katliam yaanmtr. diye konutu.

Davann müdahillerinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl avukat, sanklarn cezalandrlmasn talep etti.

Cumhuriyet savcs Ayhan çelik, dosya görüntüleri istenilerek dosyaya konulmasn talep ederek, tüm sanklarn tutukluluk hallerinin devam etmesini istedi.

- Ara karar

Beyanlarn dinlenmesinin ardndan mahkeme heyeti, müzakereye çekildi ve sonrasnda ara kararlar açklad.

Buna göre, dava ile ilgili yeni görüntüler için talepte bulunulmasna, tutuklu sanklarn tutukluluunun devamna, yakalama karar bulunan sanklarn yakalanmalarnn devamna ve sank avukatlarnn talep ettii bilirkiilerin kabulüne, eksik hususlarnn giderilmesine karar verildi.

Durumay, AK Parti stanbul Milletvekil Ravza Kavakç Kan ile HÜDA PAR Genel Bakan Yardmcs Mehmet Yavuz da izledi.

- AK Parti Genel Merkez Kadn Kollar basn açklamas

Duruma öncesi Ankara Adliyesi önünde toplanan AK Parti Genel Merkezi Kadn Kollar üyeleri adna açklamay Seçim leri Bakan Zeynep Gül Ylmaz yapt.

Börü ve arkadalarnn öldürülmesindeki amacn Türkiyenin birlik ortamn bozmak olduunu belirten Ylmaz, Yllardan beri ayn zihniyet analarn cierlerini dalam, feryatlar duymazdan gelmitir. dedi.

Olaylarn ve yaanan ölümlerin sorumlularnn HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekda olduunu kaydeden Ylmaz, öyle devam etti:

Bu olaylarn ve katliamlarn asl suçlusu, bu insanlar provoke ederek, süresiz eylem çars yaparak, organize bir ekilde sokaa döken HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdadr. 6-8 Ekim olaylarn balatan çar, HDP E Genel Bakan Demirtan bakanlnda toplanan HDP Parti Meclisi tarafndan yaplmtr.

HDPnin terör örgütü PKK ile arasna snr koyamadn bildiren Ylmaz, Demirta ve Yüksekda PKK sözcülüü yapmakla suçlad. Ylmaz, unlar kaydetti:

Kamuoyunda ve özellikle seçimler srasnda, sürekli olarak bar, kardelik, demokrasi ve insan haklarndan bahseden, kendileri gibi düünmeyen herkesi faistlikle suçlayan HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan, terör örgütünün çrtkanln yapmaktan baka bir tavrlar kamuoyuna yansmamtr.

Gerek sosyal medyadan yazl, gerekse medya ve meydanlarda ifahi olarak, terör örgütü PKKnn sözcülüünü yapmlardr. Bu olaylarn arifesinde de halk sokaa çkmaya çarmalar bu katliamlara sebep olmu, bata yaama hakk olmak üzere, insanlarn tüm haklarn elinden almtr. Yeni Yasin Börü vakalarnn yaanmamas için azmettiriciler hakknda gerekli soruturma ve kovuturmann yaplarak, hak ettikleri cezalara çarptrlmalar gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git