Hedef 2023'te tüm Türkiye'de sıfır atığı yaygınlaştırmak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Hedefimiz 2023'te tüm Türkiye'de sıfır atığı yaygınlaştırmaktır. Bugüne kadar 105 bin kurum binamızda sıfır atık sistemi kuruldu. Sıfır Atık Yönetmeliği ile 2021 sonuna kadar havalimanları, AVM'ler ve zincir marketler gibi insan yoğunluğunun olduğu yerlerin tamamında, sıfır atık sistemleri kurulacak" dedi.

Haberler 09.09.2021 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan düzenlenen Sfr Atk Ksa Film Yarmas Ödül Törenine katld. Emine Erdoan, törende yapt konumada, yarmaya 214 bavuru yapldn belirterek, Ödül alsn, almasn, böyle önemli bir konu için emek harcayan her gencimiz benim için birincidir. Bizleri bu ilham veren senaryolarla buluturduunuz için her birinize çok teekkür ediyorum. çevre konularna kar duyarllnz tabiatn umududur dedi.

KLM DEKL LE MÜCADELEY ASLA GÜNDEMMZDEN DÜÜRMEMELYZ

Dünyann, herkesin ortak evi olduunu vurgulayan Erdoan, Ama gelecek yalnzca sizlerindir. O nedenle gelitireceiniz her projede sizinle birlikte olduumu bilmenizi isterim. Geçtiimiz günlerde yaanan doal felaketlerden duyduum üzüntüyü ifade etmek istiyorum. Yanan her bir aaç, strap içinde ölen tüm hayvanlar içimizi dalad. Bugün, hepimizin kalbi bir yas evidir. çimiz tarifsiz bir kederle dolu. Ancak imdi, bu felaketin açt yaralar sarmak için el ele vermeliyiz. Bir airimizin dedii gibi; umutsuzluk yok, gün gelir gül de açar, bülbül de öter. Geçen hafta Bozkurt ilçemizi ziyaret ettim. Devletimiz tüm gücüyle bölgeyi ihya etmek için çalyor. nallah en ksa zamanda hem sel felaketinin izlerini sileceiz hem ormanlarmz yeniden yeerteceiz. Tabii bu yaananlarla anlyoruz ki, iklim deiiklii ile mücadeleyi asla gündemimizden düürmemeliyiz. nsann, doayla bir ve bütün olduu gerçeinin içsellemesini salamalyz diye konutu.

AFETLER BRBRNE EKLENEN UZUN BR ZNCR HALNE GELD

Ksa bir süre önce Birlemi Milletlerin yeni iklim raporunu yaymladn anmsatan Emine Erdoan, Bu raporun bana göre en önemli mesaj, iklim deiikliinin tartmasz olarak insan ürünü olduunu söylemesidir. Doa üzerinde oluturduumuz bu stresi en hzl ekilde azaltmamz gerekiyor. Bu sebeple, Sfr Atk Projesi, dünyann bugününe olduu kadar, geleceine de yaplan büyük bir yatrmdr. Bazen klim Deiiklii, bazen klim Krizi ifadeleriyle karmza çkan bu küresel sorunu, artk deiiklik kelimesi karlamyor. Yaadmz bal bana bir krizdir. Afetler birbirine eklenen uzun bir zincir haline geldi. 7,5 milyarlk dünya nüfusu istisnasz olarak bu krizden etkileniyor. Birlemi Milletlerin verilerine göre, son 20 ylda 7 bin 500 büyük doal afet gerçekleti. 1,2 milyon insan hayatn kaybetti. Küresel ekonomiye etkisi neredeyse 3 trilyonu buldu ifadesini kulland.

30 MLYAR LRA EKONOMK KAZANç SALANDI

Erdoan, 2020 ylnn Türkiyede scaklk rekorlarnn krld bir yl olduunu belirterek, Bu sene, Marmara Denizimiz müsilaja teslim oldu. Tüm bunlar, ülkeler üzerinde ekonomiden ticarete, hayvanclktan enerji kaynaklarna kadar ykc etkiler yapyor. Kuraklkla snanyoruz. Gda ve su kaynaklarmz tehdit altnda. Bilim bize açk bir ey söylüyor, bu ar hava olaylarnn skl giderek artacak. Klar daha ksa, yazlar daha uzun ve scak geçecek. Maalesef ufukta, yaamn gittikçe zorlaaca bir dünya bizi bekliyor. Takdir edersiniz ki yaanamaz hale gelen yerlerden göçler balayacak dedi.

Emine Erdoan, Sfr Atk Projesini 7den 70e herkesin seferberlik ruhuyla sahiplenmesi gerektiini belirterek, öyle konutu:

Bu yolda hatr saylr bir mesafe kat ettik. Hedefimiz 2023te tüm Türkiyede sfr at yaygnlatrmaktr. Bugüne kadar 105 bin kurum binamzda sfr atk sistemi kuruldu. Sfr Atk Yönetmelii ile 2021 sonuna kadar havalimanlar, AVMler ve zincir marketler gibi insan younluunun olduu yerlerin tamamnda, sfr atk sistemleri kurulacak. 81 ilimizin l Sfr Atk Yönetim Planlar hazrland. 58 bin kurum ve kurulu binasna temel seviye sfr atk belgesi verildi. Yüzde 13 olan geri kazanm oranmz, yüzde 22yi geçti. nallah 2034 ylnda, yüzde 60 seviyesini göreceiz. 2017den bugüne 24,2 milyon ton atk ekonomiye kazandrld. 3 milyon ton sera gaz salnm önlendi. Tüm bu çalmalardan 30 milyar lira ekonomik kazanç saland. Sfr Atk Mavi ile de 87 bin ton deniz çöpü topland.

DOAYLA KAVGAYI SONLANDIRMAMIZ GEREKYOR

Sfr Atkn bir yaam kültürü olduunu söyleyen Emine Erdoan, Mümkün olan en az çöpü üretecek ekilde yaamlarmz tanzim etmektir. Bu bilincin yaygnlatrlmas için youn eitim çalmalar da yürütülüyor bir yandan. Bugüne kadar 7den 70e, yaklak 13 milyon vatandamza sfr atk eitimi verilmi olmas son derece sevindiricidir. Ama asl önemli olan, insann duygu dünyasn tabiatla yeniden buluturabilmektir. Bize kulara, nehirlere, dalara türkü yazdran o latif ruhu yeniden giyinmeliyiz. Yeniden öten bülbülün, rmaklardan akan su sesinin dilini konuabilmeliyiz. Medeniyet tarihimizin aln ak sayfalarna bir baksak, tabiatla ne kadar da zarif ve emsalsiz bir iliki kurduumuzu göreceiz. Bu tecrübenin hem bugüne hem de yarna aktarlmas lazm. Artk tüm insanlk olarak, doayla sürdürdüümüz bu kavgay sonlandrmamz gerekiyor. Doay korumak hepimizin eit sorumluluudur dedi.

BAKAN KURUM: BN 357 KONUT YAPACAIZ

çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum da törende yapt konumada, Sfr Atk Projesinin gençlerin, çocuklarn gelecei için çok önemli olduunu vurgulad. Son dönemde yaanan sel ve yangn felaketlerinde, milletin devletine olan güvenine ve inancna ahit olduklarn söyleyen Kurum, öyle konutu:

Biz de onlarn bu güvenini boa çkarmayarak, Cumhurbakanmzn liderliinde, birlik ve beraberlik içerisinde, yaadmz tüm bu afetlerin izini silme gayreti içerisindeyiz. Bu kapsamda vatandalarmz için TOK Bakanlmzla Antalya, Mula, Kastamonu, Sinop, Bartn, Rize ve Artvinde yöresel mimariye uygun, çevreci ve sfr ata uyumlu toplamda bin 500 civarnda köy evi, bin 357 normalde konutlar ki; ehir merkezinde de köylerde de var. 863 ahrlarn yaplmas talimatn verdik. Arkadalarmz da hzl bir ekilde inaat sürecine baladlar. Kastamonu ve Sinopta 4 sanayi sitesinde hzl bir ekilde orada da yapm sürecini balattk. ller Bankamzla afetlerden zarar gören ehirlerimizin alt yaplarn tamamen yeniledik, yeniliyoruz.

Konumalarn ardndan yarmada dereceye giren örencilere ödülleri Emine Erdoan tarafndan verildi.

Ana Sayfaya Git