Hedef 600 bin turist

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan tarihi Zerzevan Kalesi yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserlerle adını dünyaya duyurdu.

Haberler 10.05.2018 - 09:41 Son Güncelleme : 10.05.2018 - 10:08

çnar ilçesine 13 kilometre uzaklkta bulunan ve 60 dönümlük geni bir alan kaplayan Zerzevan Kalesinde yaplan kaz çalmalarnda elde edilen buluntularla kalenin geçmiinin milattan sonra 3. yüzyla kadar uzand tespit edildi. Roma mparatorluunun snr garnizonu olan ve stratejik öneme sahip olan kale, geçen yl yaplan kazlarda ortaya çkarlan ve gizemli bir dinin mensuplar tarafndan kullanlan Mithras Tapna ile birlikte adn dünyaya duyurdu. 2017 ylnda kaleye 150 bin ziyaretçi geldiini ifade eden Kaz Bakan ve Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi Dr. Aytaç Cokun, mays ayndan itibaren Zerzevan Kalesine büyük bir turist ak olacan vurgulayarak, Mithras Tapna önemli ama ayn zamanda aslnda antik dünyada en iyi korunmu Roma Garnizonundayz. Askeri bir yerleimdeyiz. Bir önemi de aslnda bu. Hem bir garnizon ehri, hem çok iyi korunmu, bununla birlikte garnizonun içinde Mithras Tapnann olmas da ayr önemli bir özellik. uan dünyann her yerinden geliyorlar. Zerzevan Diyarbakrda parlayan bir yldz olacak. 2017de 150 bin ziyaretçisi vard. Bu yl 500 bini geçeceini düünüyoruz. Diyarbakr için hedef 1 milyon biz de Zerzevan Kalesi için 600 bin civarna ulaacamz düünüyoruz diye konutu.

Restorasyon çalmalar gelecek yl balayacak

Her yl yaklak olarak 9 ay kaz çalmas yürüttüklerini ve gelecek yl restorasyon çalmalarna balayacaklarn dile getiren Dr. Cokun, unlar kaydetti:

Hava koullar da bunun için elverili. 3 yl içerisinde tamamen turizme kazandrlmasn hedefliyoruz. Bununla birlikte bütün alann tamamen açlmasnn 50 yl süreceini söyleyebiliriz. uan ziyaretçilere açk. çok rahat bir ekilde ziyaret edilebilir. Bununla birlikte bütün alann ortaya çkarlmas en az 50 yl sürecek. çünkü çok geni bir alandan bahsediyoruz. Sadece surlarn içi 57 bin metrekare, 60 dönümlük bir alan. Bir sur içinde hayat var bir de sur dnda da birçok yap tespit ettik. Bir su kanal ortaya çkardk. 700 metresini kazdk. Yaklak bir 5 kilometrelik su kanal. Buradaki su sarnçlarn besleyebilecek bir kapasiteye sahip. Bununla birlikte mezarlk alanlar var. Mezarlk alanlarna baktmz zaman tek kiilik mezarlar var. 3 kiilik mezarlar var. Bununla birlikte yine ibadet alanlar ortaya çkardk. Ta ocaklar var. Özellikle surlarn ve yaplarn inasnda kullanlan bloklarn getirildii ta ocaklarnda çalmalar yürüteceiz.

Ana Sayfaya Git