Hedef büyük!

Zengin tarihi ve kültürel dokusuyla Diyarbakır, teröre karşı verilen kararlı mücadelenin ardından kavuştuğu huzurla turizmde atağa geçti.

Haberler 15.03.2018 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr, teröre kar verilen kararl mücadelenin ardndan kavutuu huzurla turizmde hedef büyüttü.

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan tarihi surlar, çkale Müze Kompleksi, slamn 5. Harem-i erifi olarak kabul edilen Ulu Cami, peygamber makamlar ve türbeler gibi zengin tarihi ile kültürel potansiyele sahip Diyarbakr, bu potansiyeli huzur ve güven ortam ile taçlandrd.

Tarihte onlarca medeniyete ev sahiplii yapan, zengin kültürel dokusuyla ziyaretçilerini hayran brakan Diyarbakr, bu yl turizmde ataa geçti.

Kentin açk hava müzesi Sur ilçesinde terör saldrlarnda zarar gören birçok tarihi yapnn devletin aktard kaynakla eski haline kavuturulmas meyvelerini verdi.

Turizm iletme belgeli otel kaytlarna göre önceki yl 119 bin 310u yerli, 3 bin 235i yabanc turist kenti ziyaret ederken, geçen yl bu rakam yerli turistte 264 bin 908e, yabanc turistte ise yaklak 4 kat artla 11 bin 235e ulat.

Yerli turistte önceki yla göre geçen yl yüzde 122, yabanc turistte ise yüzde 247 art salanan kent bu yl hedeflenen 1 milyon turisti arlamaya hazrlanyor.

- nallah 1 milyonu da aacaz

Kültür ve Turizm l Müdürü Cemil Alp, peygamberler, sahabeler ve medeniyetler ehri Diyarbakrn ayn zamanda ilk yerleim yerlerinden biri olduunu söyledi.

Kentin her yönüyle zengin bir tarihi ve kültürü barndrdn ifade eden Alp, güvenlik endieleri nedeniyle turizm verileri açsndan ise beklenen seviyede olmadn belirtti.

Alp, kentin huzur ve güven ortamna kavutuunu aktararak, Bu yl büyük çaba sarf ediyoruz. Bu güven ortam ve kentin bu havas ile inallah 1 milyonu da aacaz. dedi.

Surda restorasyon ve düzenleme çalmalarnn devam ettiini dile getiren Alp, projelerin tamamnn hayata geçirilmesiyle 608 tescilli yapnn gün yüzüne çkacan ve kentin müze konumuna geleceini kaydederek, O zaman 2 milyondan fazla turist bekleyebiliriz. Büyük turlarn kente ilgisi var. ifadelerini kulland.

- Yabanc turistte yaklak 4 kat art

Diyarbakr Otelciler Dernei Bakan Havva Doan, 2016nn kentte turizm açsndan zor bir yl olduunu belirtti.

Kentte geçen yl Kurban Bayramndan sonra turizm hareketlenmesi yaandn anlatan Doan, bunun yansmalarn bu yl gördüklerini aktard.

Doan, son verilere göre 2016ya göre 2017 ylnda turist saysnda yüzde 100ün üstünde bir art yaandn anlatarak, yabanc turist saysnn yaklak 4 kat artmasnn önemine deindi.

Herkes için artk huzurlu bir ortam var Diyarbakrda. Ziyaretçilere memnun kalacaklarn, mutlu ve huzurlu ayrlacaklarnn garantisini sunuyoruz ifadesini kullanan Doan, kentte çounluu 4 ve 5 yldzl 4 bin 460 yatak kapasiteli 29 turizm belgeli otelin bulunduunu ve birçounun da konforlu hizmet verdiini kaydetti.

- 2018den çok umutluyuz

Doan, bu yl sezona iyi baladklarn, tantmlarn kent turizmine olumlu katk saladn dile getirerek, görütükleri acentelerin yüzde 90nn Diyarbakr tur rehberlerine aldn örendiklerini aktararak, 2018den çok umutluyuz. Tantmlarla beraber ilk bahar verimli geçirirsek son baharda bir patlama bekliyoruz. Hedefimiz 1 milyon turistin kente gelmesi. dedi.

- Kentin tüm dinamikleri el ele vermi durumda

Türkiye Seyahat Acentalar Birlii (TÜRSAB) Diyarbakr Bölge Yürütme Kurulu Bakan Mehmet Akyl, bölgeye yaplan ziyaretlerle kent üzerindeki negatif algnn ortadan kalktn belirtti.

Geçen yl turizm rakamlarnn yüzlerini güldürdüünü ve gelecek için daha çok çalma konusunda hrslandklarn aktaran Akyl, bu yl sivil toplum kurulular, kamu kurum ile kurulularnca oluturulan Diyarbakr Turizm Platformu ve TÜRSAB Bölge Bakanl olarak ciddi organizasyonlara ev sahiplii yapacaklarn dile getirdi.

Akyl, unlar belirtti:

Türkiye geneli tur satan seyahat acentelerinin sat elamanlarn konuk edip kentimizin bütün güzelliklerini ve turizmle ilgili altyap olanaklarmz onlarla paylaacaz. Nisanda da yine yabanc turist saymza ciddi katklar sunacana inandmz bir organizasyona ev sahiplii yapacaz. Dünya Turizm Yazarlar ve Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu ile Turizm Sempozyomuunu gerçekletireceiz. Bütün bu gelimelere paralel olarak, hedefimiz 2018 ylnda 100 bini yabanc olmak üzere 1 milyon turist arlamak. Turizm konusunda Diyarbakrn istedii noktalara gelmesi için kentin tüm dinamikleri el ele vermi durumda. Ksa sürede tarih ve inanç turizmi açsndan adeta bir açk hava müzesi olan kentimizin istedii noktaya gelmesi konusunda hiçbir endiemiz yok.

- Sur esnaf olarak 2018den umutluyuz

Sur ilçesinde esnaf Ömer çiçek, geçen yl kentte turizmde hareketlilii hissettiklerini belirtti.

Hazreti Süleyman Camisinin çevresinde yaplan düzenlemenin ilgi gördüünü, çevre illerden bile gelenlerin olduunu dile getiren çiçek, 2018 için bunu daha da yaygnlatrmak gerekiyor. Surun daha da tantlmas lazm. Bunlar olursa eminim turist patlamas olur. Zamanla olumsuz alg yklyor. nsanlar gelip gördükten sonra gittiklerinde anlatyorlar. Görmeyenler de gelip görmek istiyor.nsanlarn Diyarbakra akn etmesini bekliyoruz. Sur esnaf olarak 2018den umutluyuz. sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git