Hedefi Guinness rekorlar kitabı

Arkasına küçük bir Türkiye bayrağı taktığı bisikletiyle 8 yıl önce çıktığı dünya turunda 49 ülke geçen 41 yaşındaki Gürkan Genç, "en fazla çöl bölgesi ve her kıtanın en yüksek araç geçiş noktalarında pedal çeviren bisikletli" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na adını yazdırmayı hedefliyor.

Haberler 01.02.2020 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyeden 2012de ayrldktan sonra Avrupa, Afrika, Asya ve Amerika ktalarn pedallayarak geçen Genç, zorlu yolculuunu, yaadklarn ve hedeflerini 50. ülkesi Kolombiyann bakenti Bogotada anlatt.

Dünya turu kararndan evvel 2010da Ankarada ilettii restoran devredip, bisikletle Japonyaya seyahat ettiini dile getiren Genç, bu ülkeye kadar Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Afganistan, Krgzistan, çin, Moolistan, Güney Koreyi geride brakarak 12 bin 500 kilometre yol katettiini dile getirdi.

Genç, Moolistanda kendisine Demir Atl Adam lakab takldn anmsatarak, seyahat srasnda yazd izlenimlerinin çok ilgi çektiini dolaysyla dünya turuna karar verdiini söyledi.

- 8 yldr dünya turunda

Türlü maceralar, kazalar, mutlu anlar ve aksiliklerle süren dünya turu için Türkiyeden 8 yl önce ayrlan Genç, imdiki dura ve 50. ülkesi Kolombiyada bir süre kaldktan sonra Alaskaya ulamak üzere yola çkaca dile getirdi.

Gürkan Genç, 2025te bitirmeyi planlad dünya turu kapsamnda yaklak 40 ülke daha göreceini belirtti.

- Guinness Rekorlar Kitab hedefi

Kara yolculuunun tamamnda sadece bisiklet kullandn, gemi ve uçaa yalnzca kta geçilerinde bindiinin altn çizen Genç, unlar söyledi:

Tüm kara parçalarnda bisikletimdeki ekipman sayesinde yol, pedal ve mesafe izlerini kayt altna alyorum. Yola çkma sebebim bir rekor denemesi olmasa da seyahatimi tamamladktan sonra bu kaytlarla, en fazla çöl corafyas ve ktalarn en yüksek araç geçi noktalarnda pedal çeviren bisikletli olarak Guinness Rekorlar Kitabna girmeyi hedefliyorum.

Gürkan Genç, bu konuda, dünya turu ve öncesindeki Japonya seyahatiyle birlikte Asyada Taklamakan, Gobi ve Arabistan, Avrupada Tabernas, Afrikada Sahra ve Kalahari, Amerikada ise Atacama çöllerinde pedal çevirdii bilgisini paylat.

- Bulunduu ülkelerde sunumlar yapyor

Gittii ülkelerdeki Türk Büyükelçiliklerinin de yardmyla üniversitelerde gençlerle bulutuunu aktaran Genç, buralarda çevre ve doay koruma gibi konularn yan sra Türkiyeyi anlattn söyledi.

Hayallerini gerçekletirdii bu yolculuu mutlu olduu için devam ettirdiinin altn çizen Genç, öyle devam etti:

Normalde bu mesafeleri brakn bisikletle, arabayla ya da motosikletle gitmek dahi çok zordur. Ailemi, arkadalarm, ülkemi çok özledim. Her ne kadar gittiim yerlerde büyükelçiliklerimiz ve Türk vatandalarmz sayesinde yesem de tabii ki Türk yemeklerini çok özledim. Herkes bana dünya turu bittikten sonra ne yapmay düündüümü, hedefimi soruyor. Birçok projem var ama ben gelecekte Türkiyenin Gençlik ve Spor Bakan olmak istiyorum. Gülüyorlar ama ben yola çkmadan önce de gülenler vard.

- çölde müthi bir yokluk var

Gürkan Genç, Mükemmel bir yolculuk geçirmiyorum, kaza yaptm, gözaltna alndm, arkamdan ate edildii, bçakla kovalandm, yediklerimden zehirlendiim, sakatlandm oldu ama ben yoluma devam ediyorum çünkü bundan çok mutluyum. ifadelerini kulland.

Genç, dünya turundan önce yapt Japonya seyahati srasnda geçtii Moolistandaki Gobi çölünde ise çok korktuunu anlatt.

Gobide 12 gün boyunca kimseyi görmeden pedal çeviren Genç, çölde müthi bir yokluk var. Ses yok, canl yok ve o sessizlik sizi korkutuyor. O sessizlik sizi alatyor, kendi kendine konuturuyor. O sessizlii kaybetmek için sürekli pedal çeviriyorsunuz. Gobideki yolculuumu tamamladmda alamtm. diye konutu.

Moolistanda verilen Demir Atl Adam ismini yllardr kullandn söyleyen Genç, yolculuktaki maceralarn bir arkadayla, çocuklar için Demir Atl Adam Hikayeleri ismiyle kitaplatracaklarn söyledi.

Gürkan Gençin, arkasna küçük bir Türk bayra takt bisikletiyle Kolombiyaya gelene kadar geçtii 49 ülke ise unlar:

Bulgaristan, Romanya, Moldova, Ukrayna, Rusya, Finlandiya, sveç, Norveç, Danimarka, Almanya, Avusturya, sviçre, talya, Monaco, Fransa, Belçika, Hollanda, skoçya, ngiltere, spanya, Fas, Cezayir, Tunus, srail, Filistin, Ürdün, Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Birleik Arap Emirlikleri, Umman, Etiyopya, Kenya, Tanzanya, Malavi, Zambiya, Botsvana, Svaziland, Lesotho, Güney Afrika, Arjantin, Uruguay, Brezilya, Paraguay, Bolivya, ili, Peru, Ekvador.

Ana Sayfaya Git