Hekim sıkıntısı

Diyarbakır’da günde bin 800 hastanın başvuru yaptığı 2 çocuk hastanesi acil servisinde, sadece 3’er doktor sağlık hizmeti veriyor. Sağlıkçılar, tablonun “çocukların hayatını riske atabilecek noktada” olduğunu söyledi.

Haberler 13.11.2021 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda mevsim deiikliiyle hava scaklnn dümesi grip hastalnda arta neden olurken, hastanelerde younluk artt. Özellikle çocuk hasta saysnda art yaanan kentte bulunan Kadn Doum ve çocuk Hastalklar Hastanesi ile çocuk Hastalklar Hastanesinde acil servislere hafta içi ortama 800-900 hasta bavurusu yaplyor. Siirt, Bitlis, Mardin, Batman ve rnak gibi çevre kentlerden de hastalarn geldii her iki hastanede sadece 3er doktorun nöbetçi olduu hafta sonlar ise bu rakam 600-900 arasnda deiebiliyor. ki hastanede 6 hekim, günde ortalama bin 800 çocuu muayene ediyor.

MUAYENE SÜRES SINIRLI

Yaanan bavuru younluu nedeniyle hasta çocuklar ve aileleri saatlerce muayene ve tedavi sras bekliyor. Performans sistemi nedeniyle hekimlerin muayene süresini snrl tutma gayretleri de tehis ve tedavi sürecini yine olumsuz etkiliyor. Hasta çocuklarn çevre illerden getiren ailelerin yaad konaklama vb. sorunlar ise tüm bunlarn üzerine ekleniyor.

Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES) Diyarbakr ubesi Ebakan iyar Güldiken, kentteki hastanelerde yaanan ylma, doktor saysnn az olmasnn nedenlerini ve yol açt sonuçlar deerlendirdi.

Güldiken, koronavirüs salgn nedeniyle tüm Türkiyede hastanelerde youn bir bavuru olduunu söyleyerek, taleplere yant verecek hekim saysnn ise yeterli olmadn kaydetti.

HALK SALII TEHLKEDE

Kentteki Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi, Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi, Kadn Doum ve çocuk Hastalklar Hastanesi ile çocuk Hastalklar Hastanesinde son birkaç ay içinde 30dan fazla hekimin istifa ettii bilgisini veren Güldiken, Bir ilde 30dan fazla hekimin istifa etmesi demek halk salnn gerçekten tehlikede olduunu ifade eder diye konutu.

100 BN SALIKçIYA HTYAç VAR

SES ube Ebakan Güdiken, mevsimsel deiimin beraberinde getirdii hastalklarda yaanan art ve hekim istifalarn yan sra hastanelerde ylma yaanmasnn bir dier nedeninin salk alanndaki atamalarn güvenlik soruturmalar nedeniyle yaplmamas olduunu ifade etti. Güldiken, bunun üstesinden gelmek için güvenlik soruturmas, mülakat olmadan bir an önce salk alanndaki atamalarnn yaplmas gerektiinin altn çizdi.

Sürecin bandan itibaren en az 100 bin salkçnn atamasnn yaplmas gerektiini dile getirdiklerini kaydeden Güldiken, Bir de kkrtlm bir salk var. Var olan sistem en küçük bir ba ars, atete bile çocuu hemen bir algy oluturuyor. Bu algy oluturan bu var olan hükümet. Var olan kapitalist sistem ve onun politikalardr ifadelerini kulland.

YAPILAN EY RANT OLUTURMAK

Salk kurulularnn belli illerde kurulmasnn sala eriimi zorlatrd gibi hastanelerdeki ylmalarn baka bir nedeni olduunun altn çizen Güldiken, unlar söyledi: Diyarbakrda 620 milyon TLye ehir Hastanesi yaplacak. Diyarbakrda 620 milyona hastane ina etmek çok büyük bir rant demek. Bunun yerine merkez ilçelere göre planlanm hastaneler yaplabilirdi. Halkn sala eriimi daha kolay salanabilirdi. Hükümetin en bandan beri yapt ey, yandana rant oluturmak, yandana daha fazla para kazandrma derdinde.

HEKM SAYISI ARTIRILMALI

Diyarbakrdaki çocuk hastalklar hastanelerindeki younluk nedeniyle bir hekimin hastaya bakma süresini snrlandrdna iaret eden Güldiken, Salk Bakanlnn yeni protokolüyle birlikte neredeyse bir hastaya en fazla 5 dakika ayrabiliyorsunuz. 3 hekim ve bu 3 hekim acilde ayn anda durmuyor. Bunlarn ikisi aktif çalyor, dieri dinlenme saatindedir. Sonra bir dieri dinlenir, öbürü onun yerine bakar. 2 hekimin olduu bir hastanede, 24 saat içinde 700 hastann gelmi olmas ve bunlarn çocuk olmas daha hassas bir tedavi ve muayene gerektiriyor. Bir hastadan öykü almak, hastaln tehisi ve tedavisinde hayati öneme sahip. Var olan koullarda halkn salnn tehlikede olduunu söyleyebiliriz. Elbette doru bir tehis ve tedavi var ama zaman açsndan bu çocuun hayatn riske atabilecek durumdadr. Bu kadar hassas olan durumda yaplacak ey, birinci koul vardiya sistemini oluturmak, o andaki hekim ve aktif salk çalan saysn artrmaktr. Öbür taraftan da insanlarn hastaneye daha çok gitmelerini kkrtmamak lazm dedi.

Güldiken, halkn sala eriememesinin iktidar nezdinde istenilen bir hedef olduuna dair kukusunu da dile getirdi. Güldiken, bunu Yani kamusal alanda istedii yere ulaamayarak, özele mi yönlendirilmek isteniyor? Açkça çkp bunu söylemeleri lazm. Ona göre de halk kendini konumlandracaktr sözleriyle ifade etti.

Ana Sayfaya Git