Hekimlerden 'mülteci' uyarısı

ŞANLIURFA Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Melik, "En yüksek mülteci nüfusu olan illerden birisi Şanlıurfa'dır. Resmi rakamlara göre ilimizdeki mülteci sayısı 452 bin 534 olup, il nüfusuna oranı yüzde 22.23'dür. Bu rakamın çok daha yüksek olduğu gerçektir. Ortaya çıkan sorunlardan biri de salgın hastalıklardır" dedi.

Haberler 14.03.2019 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Tabipleri Birlii anlurfa Tabip Odas üyeleri, 14 Mart Tp Bayram nedeniyle basn açklamas yapt. Tabip Odasnda düzenlenen açklamaya, Tabip Odas Bakan Dr. Ömer Melik ile Dr. Osman Yüksekyayla, Dr. Mustafa Kamik ve üyeler katld. Oda adna açklama yapan Melik, 14 Mart Tp Bayramnn 100üncü yl nedeniyle çeitli programlar düzenleyeceklerini söyleyerek, kentte yaanan sorunlara deindi.

Dr. Ömer Melik, 14 Mart Tp Bayramnn 100üncü Ylnda meslektalarmzn ve dier salk çalanlarnn Tp Bayramn kutluyoruz. Gerek hekimler ve salk çalanlarnn ekonomik, özlük, demokratik haklarnn giderek daha da kötülemesi gerekse de salk göstergelerinin sonuçlar, açndan deerlendirildiinde toplumun salk hakknn da giderek bozulduu bir süreci yaamaktayz. Hekimler açsndan genel olarak hasta saysnn fazla olmas, fazla mesai, nöbetler, emeklilie yansmayan ve her geçen gün eriyen ücretler, hemen her gün yaanan salkta iddet olaylar ve hatta meslektalarmzn öldürülmesine varan vakalar giderek art göstermektedir. limizde birçok birimde Aile Sal çalan bulunmamaktadr. Bu durum koruyucu hizmetlerin aksamasna sebep olmaktadr ifadelerini kulland.

ANLIURFA BU K ORANDA DA BRNC: DOUM VE ÖLÜM

anlurfada ölüm ve doum orannn Türkiye geneline göre çok yüksek olduunu aktaran Melik, Aile hekimi bana düen nüfus 3 bin 304 ile Türkiye ortalamasnn üstündedir. Bebek ölüm hz ilimizde 1000 canl doumda 14,4 iken Türkiye ortalamas 9,1dir. Anne ölüm hz maalesef Türkiye ortalamasnn iki katdr. limizde bu oran 31,17 olup, anne ölümünün en yüksek olduu ildir. Dourganlk oran ise Türkiyede 2,07 iken ilimizde 4,29dur. Dourganlk orannn da en yüksek olduu il anlurfa diye konutu.

MÜLTEC SORUNU, SALIK SORUNUNU DOURDU

Türkiyenin en fazla mülteci barndran kenti olmas sebebiyle salk sorunlarn da artrdn belirten Melik, unlar söyledi:

Türkiye genelinde var olan mülteci sorunu ilimizde çok daha fazla kendini göstermekte olup en yüksek mülteci nüfusu olan illerden birisi anlurfadr. Resmi rakamlara göre ilimizdeki mülteci says 452 bin 534 olup, il nüfusuna oran yüzde 22,23dür. Bu rakamn çok daha yüksek olduu gerçektir. Yeteri kadar planlama yaplmamasnn çok daha büyük sorunlara yol açabilecei göz önünde bulundurulmaldr. Bu sorunlardan biri de salgn hastalklardr.

Ana Sayfaya Git