Hem spor hem enerji

Bitlis'te 11. sınıf öğrencisi Yaren İbiş, sandalyeye monte ettiği sistemle pedal çevirerek hareket enerjisinden ürettiği elektrikle cep telefonu ile tablet bilgisayarları şarj ediyor

Haberler 07.08.2020 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitliste yaayan 11. snf örencisi Yaren bi, sandalyeye monte ettii sistemle hareket enerjisini elektrik enerjisine dönütürerek cep telefonu ile tabletleri arj ediyor.

Hikmet Kiler Fen Lisesi örencisi Yaren bi, eitim gördüü Bitlis Bilim ve Sanat Merkezinde görevli Fen Bilimleri öretmeni Yusuf Demirkol ile Hareketli Yaa Enerjin Tükenmesin adl proje hazrlad.

bi, 4 ay süren çalma sonucu sandalye, dinamo, transmisyon mili, motor paneli, kay, akü ve pedal kullanarak hareket enerjisini elektrik enerjisine dönütürebilecek sistemi tasarlad.

Hazrlad sistemi sandalyeye monte eden bi, hem oturduu yerde pedal çevirerek spor yapyor hem de hareket enerjisinden elektrik üretiyor.

PROJES BRNC OLDU

Katld TÜBTAK Van Bölge Finalinde birincilik elde eden bi, bu projeyle elektrikte de tasarruf salad.

bi, hazrladklar proje kapsamnda pedal çevrildikçe sisteme hareket enerjisinin aktarldn söyledi.

Pedal çevirirken enerji harcyoruz. Bunu da baka bir enerjiye dönütürebilir miyiz diye düündük. diyen bi, öyle devam etti:

Doada enerji yok olmuyor. Dinamo araclyla hareket enerjisini elektrik enerjisine dönütürdük. Pedal çevirme hzna göre yaklak 15-20 volt elektrik enerjisi üretebildik ancak USBde 5 voltluk enerji çk saladk. Bu da telefon ve tabletleri arj etmek için yeterlidir.

Sistemin gelitirilerek daha büyük mekanizmalarda kullanlabileceini kaydeden bi, spor salonlarnn elektrik sarfiyatnn bu yolla giderilerek faturalarda tasarruf salanabileceini aktard.

bi, spora tevik etmek de istediklerini belirterek, Projemizde asl amacmz elektrik üretmek olsa da spor yapmaya vakit olmayan kiilerin oturduklar yerde enerji harcayarak spor yapmalar da önemli bir kazanm olmutur. dedi.

Dengesiz kalori alm ve fiziksel aktivite yetersizliinden dolay ülkede ve dünyada son yllarda obetizenin gittikçe arttn vurgulayan bi, unlar söyledi:

Projemizde buna çözüm aradk. Oturduumuz yerde hem pedal çevirerek enerji harcadk hem de bu enerjiyle elektrik enerjisi ürettik. nsanlar bo zamanlarnda veya balkonlarnda çaylarn yudumlarken bile oturduklar yerde pedal çevirebilirler. Pedal çevirirken hareket enerjisi harcayarak ürettikleri elektrik enerjisiyle telefonlarn, tabletlerini ve cihazlarn arj edebilirler. Projemiz sadece gösterim amaçl ancak daha ergonomik bir tasarm haline getirilebilir. Büyük firmalarn desteini alabilirsek kol pedal da eklenebilir. Bugüne kadar desteklerini esirgemeyen Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ekrem Oruk ve öretmenlerimize teekkür ediyorum.

- HER YIL ÖDÜLLERLE DÖNÜYORUZ

Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ekrem Oruk ise yaratc bir proje olmasndan dolay örenci ve öretmenle fikir alveriinde bulunduklarn belirterek, aratrmalar dorultusunda ilerlediklerini aktard.

Hazrladklar bu projeyle katldklar TÜBTAK Van Bölge Yarmasndan birincilikle dönmenin mutluluunu yaadklarn vurgulayan Oruk, unlar kaydetti:

Öretmenimiz ve örencimizin ald dereceyle Türkiye finaline gitmeye hak kazand. Kendilerine teekkür ediyorum. Kurum olarak örencilerimizin bu tarz projelerini ciddi anlamda destekliyoruz. Amacmz örencilerimizin yaratc ve yeni bulular ortaya koyan bireyler olarak yetimelerini salamak. Bu dorultuda örencilerimize her türlü destei vermeye çalyoruz. Bunun meyvelerini almaya baladk. 3 yldr düzenli olarak TÜBTAKa projeler gönderiyoruz ve her yl ödüllerle dönüyoruz. TEKNOFESTe de hazrlanyoruz.

Ana Sayfaya Git