Her 14 saniyede 1 siber saldırı

Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSİAD) Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, iş dünyasında 2015-2017 ortalamasına göre her 40 saniyede 1 firmanın fidye amaçlı virüs saldırısına maruz kaldığını belirterek, "Bu yıl da her 14 saniyede 1 firmanın fidye amaçlı siber saldırıya maruz kalacağı tahmin ediliyor." dedi.

Haberler 27.03.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Alkin, uluslararas raporlar nda siber suçlar ve bu alandaki güvenlik uygulamalarna ilikin son durumu deerlendirdi.

Dünyada irketler ve hane halknn siber suçlardan gördüü zararn 2015 yl itibaryla 3 trilyon dolar olarak hesapland aktaran Alkin, Siber suçlar nedeniyle irketler ve hane halklarnn yllk ekonomik deer kaybnn geçen yl itibaryla 3,5 trilyon dolara ulat düünülüyor. diye konutu.

Siber suçlar nedeniyle 2020 itibaryla yaklak 6 trilyon dolarlk bir kayp yaanma riskinin bulunduuna dikkati çeken Alkin, illegal örgütlerin siber suçlardan elde ettii karn daha yüksek olduunu, bu örgütlerin düük maliyetler nedeniyle siber alana yöneldiklerini söyledi.

Alkin, bu konuya daha fazla önem verilmesi ve kaynak ayrlmas gerektiini ifade etti.

Siber fidye yazlmlarna da deinen Alkin, ABDde sadece geçen sene yanl bir linke tklamalar nedeniyle kendilerini siber fidye tuzanda bulanlarn says oldukça fazla. Buradan kurtulmalar için siber suç örgütünün insanlardan istedii parann büyüklüü 1 milyar dolara, dünya genelinde de 5 milyar dolara ulat. bilgisini paylat.

- Siber tehdidin boyutu büyük

Kerem Alkin, dünyasnda 2015-2017 ortalamasna göre her 40 saniyede 1 firma, fidye amaçl virüs saldrsna maruz kald. Bu yl da her 14 saniyede 1 firmann fidye amaçl siber saldrya maruz kalaca tahmin ediliyor. dedi.

Alkin, internetten yararlanacak akll cihazlarn saysnn 2020de 200 milyara ulamasnn beklendiini aktararak, 2020de irketler ve hane halknn günlük hayatn idame ettirebilmek için 300 milyar ifre kullanmas bekleniyor. ifadesini kulland.

Sadece bilgi güvenlii için ylda 100 milyar dolar siber güvenlik harcamas gerçekletirildiini belirten Alkin, 6 trilyon dolarlk ekonomik deer kaybna sebep olabilecek siber saldrlara kar yaplacak harcamalarn 1 trilyon dolara ulamasnn beklendiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git