Hevsel Bahçeleri'ne bahar geldi

UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Diyarbakır'ın kuş cenneti Hevsel Bahçeleri'ne bahar geldi.

Haberler 04.04.2019 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak 8 bin yldan bu yana bahçe olarak kullanlan ve kularn göç noktas olmas nedeniyle göç dönemlerinde kanatl türlerin youn ekilde görüldüü Hevsel Bahçelerindeki badem, kiraz, erik, eftali ve kays aaçlar havalarn snmasyla çiçek açt.

Üç kuaktr Hevsel Bahçelerinde çiftçilik yapan Murat Ourlu, bahçelerindeki meyve aaçlarnn çiçek açmasndan son derece memnun olduunu söyledi. Dolu yamamas durumunda meyvede verim beklediini anlatan Ourlu, Hevsel Bahçeleri çok verimli bir toprak yapsna sahip nadir yerlerden biridir. Dolunun çiçeklere zarar vermedii yllarda iyi ürün alyoruz. Ayrca yüzyllardr burada tarm eski geleneksel haliyle devam ediyor. Bu özellii nedeniyle UNESCO Kültür Miras Listesine girdi. Yine lkbaharn gelmesiyle Hevsel Bahçeleri çiçek kokularyla güzelleti. Ötücü kularn sesiyle cvl cvl oldu. Burada kularn da çok olmasnn nedeni çok sayda böcein bulunmasna balyorum. Burada kularn yiyebilecei uur böcei, kelebek ve sinek gibi çok sayda canl var. Hevsel bu bakmdan önemli bir yere sahip yerlerden biridir dedi.

AAçLAR DEEN HAVAYA ALDANIP, ERKEN ççEK AçABLYOR

Hevseldeki aaçlarn deien hava koullarna aldanp erken çiçek de açabileceini ifade eden Ourlu, Bundan daha önce Hevselde 700 dönüme yakn bir meyve bahçesi bulunurdu. Zaman içinde Diyarbakrda deien iklimden dolay, pek fazla bu ii ilerletemedik. Daha modern bir çiftçilie dönemedik. 10- 15 yldr burada birçok meyveyi kendim yetitirdim. Kn bahar yayorsunuz, baharda yaz yayorsunuz. Aaçlar da ard. Aaç 2 dakika güne görünce baharn geldiini düünüp, hemen çiçek açyor. Açtktan birkaç gün sonra ya veya scaklk farklarndan dolay maalesef çiçeklerini döküyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git