Hevsel'e karşı çıktılar

Hevsel Koruma Platformu, planlama çalışmaları ve projelerle 8 bin yıldır doğal ve ekolojik dokusuyla günümüze gelen Dicle Nehri'nin kuruyacağına dikkat çekerek, Dicle Vadisi'nin yapılaşmaya açılmasıyla UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesindeki Hevsel Bahçeleri'nin yok olacağı uyarısında bulundu.

Haberler 03.04.2017 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

32 sivil toplum kuruluu ve ekolojistlerin bir araya gelerek Diyarbakrda oluturduu Hevsel Koruma Platformu, Kentsel dönüüm ad altnda tarihi Hevsel Bahçelerinde yaplan çalmalar tahribat ve talan olduu iddiasyla kar çkarken, dün tarihi Surlarn önünde basn açklamas yapmak isteyince, polis izin vermedi.

Fiskaya Mahallesinde bulunan yolu TOMA ve zrhl araçlarla kapatan polis, O.hal kapsamnda Diyarbakr Valiliinin açk alanlarda gösteri ve basn açklamas yapaçana ilikin karar gerekçe gösterdi. Polis ile müzakereler sonucu grubun, basn açklamas yapmamas artyla alanda gezmelerine izin verildi. Ancak, alandaki çalmalar ile ilgili ekolojistlere bilgilendirme yaplaca ifade edildi. Ekolojistler daha sonra, Eitim Sen 1 Nolu ubede açklamas yapt.

5 BN YILLIK TARIM ALANI YOK OLACAK

Ekoloji Meclisi üyesi Suna Sümer, be bin yllk kentin var olma sebebi olan Dicle Vadisi ile Hevsel Bahçelerinin

çevre ve ehircilik Bakanlnn yürüttüü projelerle yok olma tehlikesi ile kar karya brakldn öne sürdü. Bakanln, Dicle Vadisi Rekreasyon Alan (Doa park) ve Aaçlandrma Alan l. Uygulama Etab adyla yeni bir imar plan deiiklii ileri sürmesi dikkat çekerken, Sümer, Dicle Vadisi üzerinde yaplmak istenen planlama çalmalar ve projeleri Doa park deil, kentsel bir parktr Bu proje ile doal ve ekolojik bir alan üzerinde geni yollar, spor tesisleri, geni otoparklar, nehir üzerinde regülatörler yaplmas planlanmaktadr. Böylece gelecekte ticari ve kentsel yaplamann önünü açacak planlama kararlarnn alnd görülmektedir. Bünyesinde birçou endemik olmak üzere 184 farkl ku ve 20nin üzerinde sürüngen ve kemirgen barndran Dicle Vadisinin merkezi iktidar tarafndan alnan kararlar ve planlarla yok edilmesi doaya ve insanla kar ilenmi bir suç niteliindedir. iddiasnda bulundu.

MÜCADELE AINI ÖRME çARISI

Hazrlanan bu projelerle vadinin tarmsal potansiyelinden yararlanan yoksul ve mülksüz kesimin de görmezden gelindii öne süren Sümer, unlar aktard: Diyarbakrn cieri ve hayat suyu Dicle Vadisi ile Dicle Nehri böylesi acele bir kararla deil, daha hassas ve koruma-aktarma dengesine dikkat edecek projelerle ile ele alnmaldr. çevre ve ehircilik Bakanl gündemindeki plan-projeleri bu kapsamnda derhal iptal edilmelidir. Dicle Vadisi tarihi-ekolojik deerine uygun, Diyarbakr halknn ve kentteki STKlerin katlm ve müzakereleri katlmc bir ortamda hazrlanan projelerle düzenlenmelidir. Bakanlk alanda ekolojik tahribata sebep olacak bu projesini durdurmad taktirde her türlü demokratik yol ve yöntemlerle mücadelemizi yükselteceiz. Tüm ekolojistleri, çevrecileri, duyarl çevreleri Hevsel Bahçelerine sahip çkmaya ve mücadele an örmeye davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git