"Hiç opera izlemeyenleri kazanmak istiyoruz"

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan, "Amacımız, hiç opera izlememiş, opera hakkında bilgisi olmayan ama ön yargısı olan, belki de bilmeden 'Sevmiyorum' diyen izleyicilerimizi bu salonlara çekmek." dedi.

Haberler 09.10.2019 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tenor Karahan, yeni sanat sezonuna ilikin yapt açklamada, bölgelerdeki konserlerle sezon açllarna baladklarn söyledi.

Ankarada sezonu 5 Ekimde Leyla Gencer Konseri ile açtklarn belirten Karahan, Gencer figürünün opera için çok önemli olduunu ifade etti.

Karahan, bu sezon geni kitlelere ulamay hedeflediklerini belirterek, öyle konutu:

Amacmz, halihazrda yllardr salonlarmz dolduran çok deerli izleyicilerimizle beraber hiç opera izlememi, opera hakknda bilgisi olmayan ama ön yargs olan, belki de bilmeden Sevmiyorum diyen izleyicilerimizi bu salonlara çekmek ve potansiyel opera izleyicisi olarak kazanabilmek. Bu bizim için çok önemli. Geni kitlelere sesimizi duyurmak istiyoruz.

- Aida 19 Ekimde Ankarada

Bu yaz Aspendos Uluslararas Opera ve Bale Festivali kapsamnda sahnelenen Aida operasnn, kültür sanat kanal TRT2den canl yaynlandn dile getiren Karahan, Türkiyedeki ve yurt dndaki izleyicilerden çok iyi dönüler aldklarn bildirdi.

Karahan, Aiday canl yaynlayarak, Türk Devlet Opera ve Balesi olarak neler yapabileceimizi gösterdik. Antalyada sahnelenen Aida operasnn Ankara prömiyeri, 19 Ekim akam Congresiumda yaplacak. Ksmet olursa ben de sahnede olacam. dedi.

Karahan, büyük prodüksiyonlar daha çok seyirciyle buluturmak için bu sezon baz temsilleri canl yaynla sunacaklarn belirtti.

Sezon boyunca Turandot, Cavalleria Rusticana, I Paglacci, Sevil Berberi operalarnn Ankarada, 20 yl aradan sonra Carmen operasnn stanbulda seyirciyle buluacan anlatan Karahan, unlar söyledi:

zmirde La Traviata operas sanatseverlerle bulaacak. Muhteem bir prodüksiyon oldu. Dier illerimizde de klasik operann muhteem örneklerini, çok deerli bestecilerin çok deerli eserlerini yüksek standarttaki prodüksiyonlarla izleyicilerimizle bir araya getireceiz. Bunun yannda dünya operalarnda da gördüümüz, opera izleyicisi olmayan izleyicileri de çekmek için dünya müzikal tarihinin önemli örneklerini seyirciyle buluturacaz. Damdaki Kemanc, Evita gibi müzikaller bu sezon sahnelenecek.

- Sanatsal kalitemizden asla ödün vermiyoruz

Karahan, Ankarada yllar sonra sahnelenecek Kuu Gölü balesinin görsel ölen sunacan belirtti.

Geçen seneki deiim rüzgarnn meyvelerini bu yl topladklarn dile getiren Karahan, Bu sene Devlet Opera ve Balesinin izleyici says yüzde 13-14, haslat yüzde 17 dolaynda artt. Bir önceki sene yüzde 4 olan art baar olarak görmütük. Bu rakamlar arttrrken sanatsal kalitemizden asla ödün vermiyoruz. Tam tersi, bugüne kadar göz ard edilebilmi birtakm sanatsal kaliteyi çok yukar tamaya çalyoruz. Sadece popülarite deil, sanatsal kaliteye önem veriyoruz. ifadelerini kulland.

Salonlarda yüzde 90 kapasiteyle temsil yaptklarn bildiren Karahan, hedeflerinin bunu yüzde 100e ulatrmak olduunu vurgulad.

- Göbeklitepe, Türk operas markasnda ikinci adm olacak

Göreve geldii ilk günden bu yana Türk operas markas yaratmak için çaltna iaret eden Karahan, unlar kaydetti:

Anadolu topraklarnda çok ciddi melodik zenginliimiz var. O zenginlii üniversal formalarda doru ekilde harmanlayarak izleyicilerimizle buluturmak asli görevimiz olmal. Troya ilk admd. Bu sene sahneleyeceimiz Göbeklitepe baka bir adm olacak. Klasik operay en yüksek standartlarda icra ederken, çok sesli müziin korkulacak bir ey olmadn, aslnda çok deerli bir ey olduunu da izleyicilerimize gösterebilmek için bir nebze daha popüler müziklerle bezediimiz konserler yapyoruz ki hiç operaya gitmemi, ön yargs olanlar da bu sahnelere çekelim.

Ana Sayfaya Git