Hicretin mucizevi dağı: Sevr

Mekke'deki hacı adayları, son peygamber Hazreti Muhammed'in Medine'ye hicreti sırasında müşriklerden saklanırken Hazreti Ebubekir ile üç gün geçirdiği, bu sırada çok sayıda mucizenin yaşandığı Sevr Dağı'nı ve mağarasını ziyaret ediyor.

Haberler 06.08.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mekkedeki hac adaylar, son peygamber Hazreti Muhammedin hicret srasnda müriklerden saklanrken Hazreti Ebubekir ile üç gün geçirdii ve bu srada çok sayda mucizenin yaand Sevr Dan ve maarasn ziyaret ediyor.

Aralarnda Mekkede konaklayan 75 bin civarndaki Türk hac adaylarndan bazlarnn da bulunduu kafileler, sabah ezan öncesi konakladklar otellerden servislerle alnarak merkeze 3 kilometre uzaklktaki Sevr Dana götürülüyor.

Sabah namazn meakkatli zirve yolculuu öncesi eda eden hac adaylar, dik kayalklarn arasndaki patika yolu ortalama 1,5 saatte katederek dan zirvesine ulayor.

Zorlu yolculuk srasnda kayalklar üzerinde oturarak mola veren hac adaylar, dinlenip yollarna devam ediyor. Bazlar ise zirveye çkamayacan anlayp dönmek zorunda kalyor.

Sabahn ilk klarnda dahi 35 dereceyi bulan scakln etkiledii bölgede zirveye ulaabilen hac adaylar, dan zirvesinde yer alan ve Hazreti Muhammed ile Hazreti Ebubekirin içinde bulunduu dönemde örümcek alaryla kaplanan Sevr Maarasnda, hicret döneminin atmosferini yayor.

Baz hac adaylar ise zirvede ükür namaz klyor. Hac adaylar ayrca maara içinde ve önünde fotoraf çektiriyor.

- Zor bir yolculuk olsa da deer

Zirveye ulaabilen hac adaylarndan 58 yandaki Emine çil, 12 gündür kutsal topraklarda olduunu belirterek, günlerinin ibadet ve kutsal mekanlar ziyaretle geçtiini söyledi.

Dan zirvesinde hissettiklerini anlatan çil, Peygamberimizin nerede saklandn, bizim için, Müslümanlk için nerede savatn gördük. Zor bir yolculuk olsa da deer. dedi.

Bat Trakyadan kutsal topraklara gelen 19 yandaki hac aday Hasan Sempek ise hac yolculuunda bambaka duygular içinde olduklarn ifade ederek, Hac zaman yaklayor, Allah herkese bu topraklara gelmeyi nasip etsin. diye konutu.

Bugün doum günü olduunu ve 19 yana bastn belirten Sempek, Doum günümde Sevr Dana çkmak nasip oldu, çok mutluyum. ifadesini kulland.

Zirveye çkan 21 yandaki hac aday Fatma Memet de tarif edilemez duygular yaadn aktararak, Burada çok meakkat, güçlük var ama her eye katlanyorsun. Sevr Dana çkmak çok güzel. eklinde konutu.

- Sevr Da ve maaras

Hazreti Muhammed, Mekkedeki müriklerin basklar üzerine bir ksm Medineye göç eden sahabenin ardndan hicret etme karar ald.

Bir gece yars dostu ve yol arkada Hazreti Ebubekir ile Medinenin aksi yönüne yola çkan Hazreti Peygamber, Sevr Dana ulat ve zirvede dik kayalklarn arasndaki maaraya gizlendi.

Kurey kabilesinin önemli meseleleri görütüü toplant yeri Darun Nedvede bir araya gelen mürikler, Hazreti Muhammedi öldürme karar ald.

Hazrladklar plan hayata geçirmek için görevlendirilen ve Sevr Dandaki maaraya kadar gelen mürikler, önü örümcek alaryla kapl, kularn yuva yapt maaray görünce Allahn mucizeleri sayesinde planlarn gerçekletiremeden geri döndü.

Hazreti Muhammedin, ilk halife Hazreti Ebubekir ile Medineye hicret ettii esnada gizlendii 759 metre yüksekliindeki Sevr Da ve maaras, Kabenin yaklak 3 kilometre güneydousunda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git