Hicri yeni yıl başlıyor

Son Peygamber Hazreti Muhammed(S.A.V) ve ashabının 1443 yıl önce Mekke'den Medine'ye hicreti, İslam aleminde hicri takvimin başlangıcı olarak kabul ediliyor

Haberler 09.08.2021 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Bakanl vakit hesaplamalarna göre, hicri takvimin ilk ay kabul edilen muharrem aynn baladn bildiren hilal, ilk kez Kuzey Amerika ktasnn ortalarndan itibaren görülmeye balanacak

Din leri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Halis Aydemir Ay takviminde dünya bir eyin etrafnda dönmüyor. Ay dünyann etrafnda dönüyor. Dolaysyla ay takvimi insan merkezlidir. Ayn dönüüyle birlikte oluan takvim ise hicri takvimdir. Hicri takvim her sene 11 gün fark ile geriden geliyor. O bakmdan aylarn yeri sürekli deiiyor dedi.

Hicri 1443 yl, dün akam namaz vaktine girilmesiyle balad.

Son Peygamber Hazreti Muhammed (S.A.V) ve ashabnn 1443 yl önce Mekkeden Medineye hicreti, slam aleminde hicri takvimin balangc olarak kabul ediliyor. Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Bakanl vakit hesaplamalarna göre, hicri takvimin ilk ay olarak kabul edilen muharrem aynn ilk günü dün akam namaz vaktine girilmesiyle balad.

Muharrem aynn baladn bildiren hilal, bu yl ilk kez Kuzey Amerika ktasnn ortalarndan itibaren görülecek. Muharremde oruç tutulup aure piirilerek datlmas ve Kerbelada Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammedin torunu Hazreti Hüseyin ile ehit olanlarn yad edilmesi, slam toplumlarnn önemli gelenekleri arasnda yer alyor. Aure Günü, hicri yln ilk ay muharremin 10uncu gününe denk gelen 18 Austos çaramba günü idrak edilecek.

AYIN DÖNÜÜYLE BRLKTE OLUAN TAKVM, HCR TAKVMDR

Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Halis Aydemir, Hz. Muhammedin(S.A.V) Mekkeden Medineye hicret etmesiyle balayan hicri takvimin Hz. Ömer döneminde resmiyet kazandn söyledi.

Hicretin yeni bir balangç olduunu belirten Aydemir, hicretin inanç uruna yeri ve yurdu terk etmek anlamna geldiini, dolaysyla hicretin balangç olarak görülmesinin Müslümanlarn aksiyoner kimliini gösterdiini dile getirdi. Muharrem aynn Hz. Ömer döneminde hicri yln ba olarak kabul gördüünü hatrlatan Aydemir, öyle devam etti:

Allahn katnda aylar 12 tanedir. Allah, yeri ve gökleri yarattndan beri bu böyledir. Biz u an iki çeit ay ve yl takvimini kullanyoruz. Biri güne sistemi üzerinedir. Buna baktmz zaman dünyann güne etrafnda döndüü, dolaysyla güne merkezli bir takvim bu. Biz de güne etrafnda döndükçe ayn yere geldiimizde bir yl sayyoruz. Ay takviminde ise dünya bir eyin etrafnda dönmüyor. Ay dünyann etrafnda dönüyor. Dolaysyla ay takvimi insan merkezlidir. Ayn dönüüyle birlikte oluan takvim ise Hicri Takvimdir.

Hicri takvimin 12 kameri aydan olutuunu ifade eden Aydemir, Bunlardan dördü haram aylardr. Bunlar Recep, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylardr. dedi. Ay takviminin tamamlanasnn güne takvimine göre 11 gün eksik olduunu anmsatan Aydemir, Hicri takvim her sene 11 gün farkla geriden geliyor. O bakmdan aylarn yeri sürekli deiiyor. Ramazan ayna baktmzda sürekli yer deitiriyor. Burada dinamik olan ay takvimidir. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git