Hidayetle neticelenmeli!

"Saldırılar sadece cinayetle neticelenmeyecek, hidayetle de neticelenecektir"

Haberler 21.03.2019 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

17nci Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Mehmet Görmez, en son Yeni Zelandada yaanan Haçl terörüne deindi. Saldrlarn amacnn, geçmiten günümüze insanln hidayetine giden yollar kapatmak olduuna dikkat çeken Görmez, söz konusu saldrlarn sadece cinayetle neticelenmeyeceini, hidayetle de neticeleneceini vurgulad.

Dicle Üniversitesi lahiyat Fakültesi ve Türkiye lahiyat Tedrisatna Yardm Eden Dernekler Federasyonu (TDEF) ibirlii ile Gençlik ve Medeniyet Tasavvurumuz adl konferans Dicle Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleti. Konferansa Türkiye Cumhuriyeti 17. Dönem Diyanet leri Bakan ve slam Düünce Enstitüsü Bakan Prof. Dr. Mehmet Görmez, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, YÖK Üyesi Prof. Dr. M. Emin Ylmaz, Yeniehir Kaymakam Serdar Kartal, l Müftüsü Yavuz Selim Karabayr, TDEF Bakan Mustafa Yelek, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Sarbyk, rektör yardmclar, kurum müdürleri, dekanlar ve örenciler katld.

Konferansta konuan Prof. Dr. Mehmet Görme slamn gençlie verdii öneme dikkat çekerek, dünyann ebedi karargahmz olmadn söyledi ve hayatta 3 bolua yer verilmemesi tavsiyesinde bulundu.

ki camiye yönelik Yeni Zelandada yaanan Haçl terörüne deinen Görmez, Cuma günü insanlk çok büyük bir vahete ahit oldu. Biz, kendi corafya ve medeniyet merkezlerimizde baz kardelerimize güzel vatanlar kuramadmz için Filistinden, Bosnadan, Bangladeten, Hindistandan, Pakistandan, Iraktan, Suriyeden, dünyann muhtelif yerlerinden dünyann öbür ucuna, Yeni Zelandaya hicret etmek zorunda kalan slam ümmetinin uzak diyarndaki yetimleri, tam da bir icabet vaktinde, cuma saatinde, mabette, camide Rabbimize yöneldikleri bir zamanda, bütün insanl insanlndan utandracak bir cinayet ile hayatlarna son verildi ve ehid oldular. dedi.

NSANLIK YEN BR ARAYI çERSNDE

Geride braktmz yüzyln son çeyreinde bütün insanlk, yeni bir araya girmiti. Dünyada büyük deiimler yaanmt. Sovyetler Birlii, Yugoslavya dalmt. Yüzyln bandan yüzyln sonuna geldiimizde, Dinin son bulacan ilan edenler yanlmt. Medeniyetlerin son bulacan ifade edenler yanlmt. Hatta tarihin sonunu ilan edenler büyük bir yanlgyla kar karya kalmlard diyen Prof. Dr. Görmez öyle didi; O yüzyln son çeyreinde ise artk bütün filozoflar yüzyln banda, Yüzyln sonunda dinin sonunu ilan edenler tekrar Dinin hayata dönüünden söz etmeye balamlard. Dünyann her tarafnda her insan, adeta yeni bir hidayetin yolunu aramaya balamt. te, medeniyetler çatmas tezleri, küresel güçlerin plan ve projeleri, slama ve Müslümanlara yklan 11 Eylül saldrlar, arkasndan Afganistann igali, Irakn igaliyle körfez savalar, Bosna ve çeçenistan savalar Bütün bunlar bir baka perspektiften tarihe bakarak okunduu zaman, bütün insanlkta hidayete yönelen adresleri artmak ve insanlar yolundan alkoymakt.

HDAYETLE NETLENDRLMEL

Kuran- Kerimde en çok bahsedilen hususlardan bir tanesinin Allahn yoluna barikat kuranlar olduunun altn çizen Görmez, 11 Eylülde bunlardan bir tanesiydi. Ondan sonra insanlar baka bir araya girdi. slama, slamn tarihine, rahmet kitabna, rahmet Peygamberine ve bütün Müslümanlara kar bir öfke, adavet ve dümanln tohumlar ekildi. Önce, slamofobiya. dediler. Sonra o fobiya bir nefrete dönütü. Sonra da büyük bir dümanla dönütü. Sonra o büyük dümanlk adeta yeni bir Haçl saldrsna dönütü. Dünyaya yaylan ve ümmetin yetimleri olan bütün çocuklar, kadnlar, bütün mustazaflar, dünyann her yerinde kendini garip ve yetim hissetmeye balad. te, geçen cumada da ahit olduumuz o büyük cinayete hepimiz ahit olduk. Ama inann, nice öfke de hidayetle sonuçland. Bu tür saldrlar sadece cinayetle neticelenmeyecek, hidayetle de neticelenecektir inallah. Nitekim dün, Yeni Zelandada içinde 50 mümin kardeimizin katledildii caminin etrafnda binlerce Yeni Zelandal genç, gözyalar içerisinde Ezan- Muhammediyi dinlerken gördüümde inandm ki bu dümanlk sona erecek. Sezai Karakoç airimizin ifade ettii gibi, Sizi öldürmeye gelenler, sizde hayat bulacak. Diyarbakrl airimiz, Hazreti Ömerden ilham alarak bunu söylemiti. eklinde konutu.

BU DÜNYA EBED KARARAH DEL

Görmez, konumasna öyle devam etti: Öyleyse biz, brakn bizi öldürmeye gelenler, bizi yakndan, uzaktan izleyenler neden bizde hayat bulamyorlar. Neden biz, Allah Resulünün bütün insanla getirdii rahmeti, Onun getirdii adaleti ve ahlak, hayatmzda temsil edemiyoruz. Sorun sadece onlarda deil, bizden kaynaklanan sorunlar var. Yüce kitabmz Kuran- Kerim, içinde yaadmz u ksack dünya hayatn daima bir yola benzetir. Dünya hayatndaki hayatmz bir yolculuk. Dalalet, hidayet, mezhep ve benzeri kavramlar yolla ilgilidir. Hepimiz bu yolda bir yolcuyuz. Dünya bizim ebedi kararghmz deil. Öyleyse Ben kimim, nerden geliyorum nereye gidiyorum, bütün bu varln, varoluun manas nedir, yaratln hikmeti nedir? Yolcu olarak biz, yolun manasn yolun, yürüyüün manasn bulabilmemiz için bu sorular cevaplandrmamz gerekiyor. O zaman yolun sonundaki büyük menzili kolay buluruz.

VAKT HYA EDP ÖLENLERDEN OLALIM

Dünyada insanlar iki ayrl vakit tüketip ölenler, vakti ihya edip ömür yaayanlar. diyen Görmez, slamda gençliin önem ve ehemmiyetine deindi.

Görmez, Bir ömür tüketenler, bir ömür yaayanlar var. Ömür yaamak istiyorsanz sürekli imar edeceksiniz. Bütün insanln faydalanaca iler yapmak üzere sürekli hareket halinde olacaksnz. Onun Allah, bütün Peygamberleri gençlerden seçti. htiyarlardan seçmedi. Peygamberler de bütün ashabn gençlerden seçmitir. Hazreti sann havarileri de Allah Resulünün sahabeleri de hepsi gençlerden olumutur. O hadislerini, Resulullahla olan bütün muhaberelerini hadis kitaplarnda okuduunuz Muaz Bin Cebel, 17 yandayd. Musab Bin Umey, Medineyi, Peygamber fethetmeden fethetmeye gittiinde daha 21 yandayd. Zeyd Bin Harise, ordunun komutan olduunda 18 yandayd. Peygamber filmini anlatan baz filimler olur. Onlar böyle herkesi yal gösterirler. En yal Hazreti Ebubekirdi ve slamla müerref olduunda 37 yandayd. Hazreti Ali, çocuktu. diye konutu.

Ana Sayfaya Git