Hilal Türkiye'de Gece Görüldü!

"Diyanet İşleri Başkanlığı, hem fıkıh ilminin hem de modern astronominin verileri bakımından ramazan hilalini de diğer ayların hilalini de çok dakik, ince, rafine bir çalışmayla tespit ediyor"

Haberler 17.05.2018 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Din leri Yüksek Kurulu Üyesi ve Sözcüsü Prof. Dr. Ahmet Yaman, Ramazan hilali görünmedi tartmalar ile ilgili, Güney Amerikann bat kylarndan itibaren hilal görünmeye balyor. Dün akam itibaryla görülüyor. Görüldüü zaman Türkiyede saat 02.20, dolaysyla henüz imsak balamam oluyor. bilgisini aktard.

Yaman, Diyanet leri Bakanlnn ramazan aynn balangcna ilikin açklamalarnn hem slam hukuku hem de astronomi ilmi bakmndan bir temele oturduunu vurgulad.

slam hukukunda mezheplerin çounluunun belirledii içtihada göre, dünyann herhangi bir yerinde eer bir kameri ayn hilali görünmü ise görülmeyen dier bölgelerde de görülmü gibi kabul edileceine dikkati çeken Yaman, Hilalin görünmesi bir ayn bitmesi, dier ayn balamas demek. aban ay bitti, ramazan ay balad. Diyanet leri Bakanl bu ilkeye bal kalyor. slam hukukçularnn çounluunun benimsedii bir ilkedir bu. Bu ilke, 1966da Msrda, 1973te Kuveytte, 1978de stanbulda, 1986da Ciddede, 2016da yine stanbulda yaplan, slam dünyasnn tamamndan din alimlerinin, astronomi bilginlerinin katld geni heyetler tarafndan da benimsenmi bir ilkedir. dedi.

Diyanet leri Bakanlnn bu konuda yalnz olmadnn altn çizen Yaman, 5-6 ayr uluslararas kongrede alimlerin çounluu tarafndan güncellenmi ve kabul edilmi bir ilke dorultusunda tespitlerin yapldn vurgulad.

- Hilalin görüldüü zaman Türkiyede saat 02.20

Haritalar üzerinden ramazan hilalinin ilk kez nereden görüleceini anlatan Prof. Dr. Yaman öyle konutu:

Güney Amerikann bat kylarndan itibaren hilal görünmeye balyor. Dün akam itibaryla görülüyor. Görüldüü zaman Türkiyede saat 02.20. Dolaysyla henüz imsak balamam oluyor. slam alimlerinin genellikle benimsedii ilkeye göre, dünyann bir yerinde hilal görünmü ise o takdirde dier bölgelerde de görülmü gibi kabul edilir ve ay balam saylr. Hilal, Güney Amerikann bat kylarnda görüldüü an itibaryla gece devam ediyor. Böyle olduu için de biz, 16 Mays çaramba gününü hem astronomi ilminin bize verdii imkanlara bal kalarak hem de öteden beri slam alimlerinin çounluu tarafndan belirlenen içtihada bal olarak ramazann birinci günü olarak tespit etmi ve ilan etmi durumdayz. Bugün de ilk orucumuzu tutuyoruz.

Baz slam ülkelerinin, mutlaka kendi corafyalarnda hilalin görülmü olmalarn önemsediklerini hatrlatan Yaman, Baz kardelerimiz bunu benimsiyorlar, benimseyebilirler. Bunda bir saknca yok. çtihattr neticede. Müslüman, kendi vicdani kanaatince istedii içtihada göre ameli hayatn, ibadet hayatn, sosyal hayatn sürdürebilir. Fakat saknca urada; slam ülkelerinin birisinde genel olarak bir içtihat benimsenmise, yetkili kurumlar buna karar vermise ve insanlar ibadetlerini huu içinde yapmaya balamsa, orada farkl bir görü ortaya koyup da fitne çkarmak doru deildir. deerlendirmesinde bulundu.

- Diyanet leri Bakanl, TÜBTAK ile beraber çalyor

Orucunuz, hepinizin oruç tuttuu gündür. Bayramnz, hepinizin bayram yapt gündür hadisine atfta bulunan Yaman, bir ülkede Müslümanlar bir görüe göre ibadet hayatlarn devam ettirmeye balamlarsa, fitne çkarmamak için baka görülere itibar edilmemesi gerektiini söyledi.

Vatandalarn endie etmemesi gerektiini kaydeden Yaman, Diyanet leri Bakanl, hem fkh ilminin, hem de modern astronominin verileri bakmndan ramazan hilalini de dier aylarn hilalini de çok dakik, ince, rafine bir çalmayla tespit ediyor. TÜBTAK ile beraber çalyor. TÜBTAKn geni bilimsel alt yap imkanlarn, gözlem, gözetleme imkanlarn kullanyor. TÜBTAK ile beraber ibadet hayatmzn salkl olmasn salayp bir yanla kurban verilmemesi için özel bir çaba harcyor. diye konutu.

- Körfez ülkelerinde ramazann balangcnda yanl yaplyor

Dr. Adnan Abdulmünim Kadnn Hilaller isimli çalmasndan baz verileri paylaan Yaman, Körfez ülkelerinde bununla ilgili yanl yapldn anlatt. Yaman, unlar söyledi:

Son 50 yldaki ramazan balangc, bayram balangc konusunda ciddi yanllklar yaplm. Bu kitap bunu ortaya koyuyor. Ramazann balangcnda yüzde 88, evval aynn girmesiyle yani bayramla ilgili tespitlerde ise yüzde 86 orannda yanl var. Bu aratrma özellikle Körfez ülkeleri balamnda, ay balangçlaryla ilgili tespitlerin modern bilim bakmndan asla kabul edilemeyecek bir oranda yanl tespit edildii sonucuna ulayor.

Yaman, vatandalarn, ramazan iklimini gönül huzuru içinde yaayabileceklerini ifade etti.

Ana Sayfaya Git