Höyükte eğitim!

Tarihi, yerleşik yaşamın izlerini barındıran höyük ve mağaralarda öğreniyorlar

Haberler 08.04.2022 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Ergani ilçesindeki Molla Gürani Fen ve Sosyal Bilimler mam Hatip Lisesinde okuyan örenciler, tarihi, yerleik yaamn izlerini barndran Hilar Maaralar ve çayönü Höyüünde öreniyor.

Erganide neolitik devrin izlerini tayan, göçebelikten yerleik yaama geçilip tarma ilk balanlan yerler arasnda bulunan çayönü Höyüü arkeolojik kazlarla tarihe k tutmaya devam ediyor.

çinde 400den fazla bireye ait kemik ve kafatasnn depoland Kafatasl Yap, mozaikli yap Terrazo Binasnn gün na çkarld, günümüzden yaklak 10 bin yl önceye tarihlenmesiyle sadece bölge deil, dünya uygarlk tarihi için de önem tayan çayönü Höyüü ile Anadolunun en eski maara yerleimlerinden biri olan Hilar Maaralar tarih derslerinde örencilere ev sahiplii yapyor.

Molla Gürani Fen ve Sosyal Bilimler mam Hatip Lisesinde tarih öretmeni Mehmet erif Karaman, örencilerin tarihi konular zamana meydan okuyan mekanlarda örenmesi için bu tarihi atmosferde ders ilemeye karar verdi.

Karamann bu düüncesini hayata geçirmesi ile tarih dersini Hilar Maaralar ve 1. derecede arkeolojik ve doal ST alan olarak tescillenen çayönü Höyüünde ileyen örenciler adeta geçmie yolculuk yapyor.

Örencilere verilen eitimin yan sra tarihi deerlere yönelik duyarllk da alanyor.

ÖRENCLERMZN TARHSEL EMPATDEN OLUMLU ETKLENDKLERN GÖRDÜK

Öretmen Karaman, okulda Tarih Dersini Tarihi Mekanda le projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Farkl örenme yöntemlerinin örenciler üzerinde kalc örenme becerisini gelitirdiini ifade eden Karaman, yaptklar planlama kapsamnda iklim koullar elverdii ölçüde tarih derslerini çayönü Höyüü ve Hilar Maaralarnda ilemeye karar verdiklerini belirtti.

Karaman, Örencilerimizin kalc örenmede tarihsel empatiden olumlu etkilendiklerini gördük. Artk derslerimizi burada iliyoruz. dedi.

TARH DERSNDE EZBERLEMEK YERNE SANK YAIYORUZ

Örencilerden 11. snfta okuyan Zilan Karaj, tarihi alanda ders ilemenin keyifli olduunu belirterek, Konular çayönünde ve Hilar Maaralarnda görmek çok daha etkili oluyor. Öretmenimizin örettikleri daha da kalc oluyor. diye konutu.

Hüseyin Karata da geçmite yaanan zorlu koullar örenme frsat bulduklarn anlatarak, Tarih dersinde ezberlemek yerine sanki yayoruz. ifadesini kulland.

Sinem Akn ise kitaptaki bilgilerle sahada örenilen bilgi arasnda fark olduunu dile getirerek, Binlerce yl önce insanlarn buralarda yaad ve binlerce insann buna ahitlik ettii bir yerde olmak beni tarihe götürüyor. Buralara dokununca o anki duyguyu hissedebiliyorum. nsanlarn neden buray tercih ettiini daha iyi anlayabiliyorum. dedi.

Kerem Güner ise eski çalardaki yaam koullarnn zorluunu gördüünde hayatn ve sahip olunan imkanlarn deerinin daha iyi anlaldn aktard.

Ana Sayfaya Git