Hukuk yargı paketinin 5 maddesi kabul edildi

Hukuk davalarına ilişkin yargı paketinin 5 maddesi daha kabul edildi. TBMM Genel Kurulunda, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin ikinci bölümünde yer alan 23, 24, 25, 26, 27'nci maddeleri de kabul edildi.

Haberler 01.07.2020 - 02:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hukuk davalarna ilikin yarg paketinin 5 maddesi daha kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda, Yarg Reformu Strateji Belgesi kapsamnda hazrlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yapan Kanun Teklifinin ikinci bölümünde yer alan 23, 24, 25, 26, 27nci maddeleri de kabul edildi.

Buna göre, mahkeme, ticari davalarda taraflarn ticari defterlerinin ibrazna kendiliinden veya taraflardan birinin talebi üzerine karar verebilecek. Dier tarafn ikinci fkrada yazlan artlara uygun olarak tutulan ticari defterlerinin, ilgili hususta hiçbir kayt içermemesi halinde ticari defterler, sahibi lehine delil olarak kullanlamayacak. Ticari defterlerin, ticari davalarda delil olarak kabul edilebilmesi için kanuna göre eksiksiz ve usulüne uygun olarak tutulmu, açl ve kapan onaylar yaptrlm ve defter kaytlarnn birbirini dorulam olmas art olacak. Belirtilen artlara uygun olarak tutulan ticari defter kaytlarnn sahibi ve halefleri lehine delil olarak kabul edilebilmesi için dier tarafn ayn artlara uygun olarak tutulmu ticari defterlerindeki kaytlarn bunlara aykr olmamas veya dier tarafn ticari defterlerini ibraz etmemesi yahut defter kaytlarnn aksinin senet veya dier kesin delillerle ispatlanmam olmas gerekecek.

- Bilirkii raporuna itiraz

Bilirkii raporuna itiraz düzenleyen maddede yaplan deiiklie göre, taraflar, bilirkii raporunun, kendilerine teblii tarihinden itibaren iki hafta içinde raporda eksik gördükleri hususlarn bilirkiiye tamamlattrlmasn, belirsizlik gösteren hususlar hakknda ise bilirkiinin açklama yapmasnn salanmasn veya yeni bilirkii atanmasn mahkemeden talep edebilecek.

Bilirkii raporuna kar talebin bu süre içinde hazrlanmasnn çok zor veya imkansz olmas ya da özel yahut teknik bir çalmay gerektirmesi halinde yine bu süre içinde mahkemeye bavuran tarafa, sürenin bitiminden itibaren ilemeye balamak, bir defaya mahsus olmak ve iki haftay geçmemek üzere ek süre verilebilecek.

Kefin kapsam mahkeme tarafndan belirlenecek. Böylelikle, taraflar arasndaki uyumazln çözümüne yönelik incelemelerin yaplmas, uyumazln çözümüne herhangi bir etkisi olmayan gereksiz incelemelerin yaplmamas ve bu mahiyetteki bilgilerin dosyaya girmemesi salanacak. Hakim keif tutanana keif konusu ve mahalliyle ilgili gözlemlerini de yazacak. Düzenleme, kefi yapan hakimin veya daha sonra dosyay ele alacak hakim ya da hakimlerin bilirkii raporunu denetlemesini kolaylatracak.

Taraflardan her biri, nihai kararn tebliinden itibaren bir ay içinde, yarglamada ileri sürülmesine veya kendiliinden hükme geçirilmesi gerekli olmasna ramen hakknda tamamen veya ksmen karar verilmeyen hususlarda ek karar verilmesini isteyebilecek. Bu karara kar kanun yoluna bavurulabilecek.

- Görümelerden

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemirin avukatlk cübbesiyle kürsüye çkmas üzerine baz milletvekilleri tepki gösterdi.

Ana Sayfaya Git