Hurafeyi takan yok!

Türbeleri ziyaret eden bazı ziyaretçiler yapılanları yanlış bulurken, bazıları ise ellerini türbe duvarlarına sürüp, boş deliklere küçük taşlar yerleştirerek, dilek dilemeyi sürdürüyor.

Haberler 26.04.2017 - 08:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sur lçesinde Aralk 2015 ylnda yaanan hendek- barikat operasyonlar nedeniyle ilan edilen soka çkma yasa kapsamnda yaklak bir yl kapal kalan ç Kaledeki Hz. Süleyman Cami ve 27 Sahabenin türbeleri iç kalenin açlmas ile yeniden ziyaretçi aknna urad. Yeni düzenlenmi haliyle özellikle Perembe ve Cuma günü vatandalarn aknna urayan cami ve türbelerde, yüzyllrdr yaatlan gelenekler de deimedi. çocuklarna i, Kzlarna iyi bir ksmet, Hastalklarn iyilemesi, Üniversite snavnda baar gibi bir çok dilek için türbeye gelen baz ziyaretçiler, türbe duvarlarna el sürüp daha sonra yüzlerine sürerek, ya da duvarlardaki bo deliklere küçük talar yerletirerek dilek diliyor. Gelenekselleen dilek dilemeye göre, deliklere yerletirilen talar dütüünde dilekler yerine gelmiyor. çocuu olmad için türbeleri ziyaret edip dilek dileyenlerden çocuu erkek olanlar, genelde Süleyman adn veriyor.

MÜFTÜ: GÜNAHA GRYORLAR

Baz ziyaretçiler ise, yüz yllardr süren bu gelenein doru olmadna, sadece Allahtan dilek dileneceine inanyor. Diyarbakr l Müftüsü Burhan leyen ise, bu tür inanlarn islam dininde yeri olmadn, çaput balama, ta koymak gibi asl olmayan inanlarn hurafe olduunu söyledi. leyen, Dinimizde yeri olamayan bu davranlara girenler günaha girmi olur dedi.

TÜRBENN TARH

Diyarbakr Sur ilçesindeki tarihi ç Kalede bulunan Hz. Süleyman Camisi ve 27 ehit Sahabe Türbesi, 1155- 1169 yllar arasnda Nisanolu Ebul Kasm tarafndan yaptrlm. Saraykapda yer alan Hz. Süleyman Camisinin en önemli özellii 7nci yüzylda Hz. Ömer Peygamber döneminde Diyarbakrn fethinin buradan balamasdr. Cami bitiiinde Halid Bin Velidin olu Süleyman ile Diyarbakrn slam Ordusu tarafndan aln srasnda ehit düen dier sahabelerin yatt mehed bulunmaktadr. Diyarbakrn fethi srasnda ehit olan Halid Bin Velidin olu Süleymann da aralarnda bulunduu 27 sahabe bu bölgede, 13 sahabe ise surlara yakn farkl yerlerde ehit olmutur.

Ana Sayfaya Git