Huzur, "hoşgörü kenti"nin turizmini yeniden canlandırdı

Güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonlar sayesinde huzura kavuşan Mardin'e gelen turist sayısında yüzde 30 artış oldu.

Haberler 06.05.2017 - 08:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinin en fazla turist çeken illerinin banda yer alan ancak geçen yl terör örgütü PKKnn hain saldrlar dolaysyla turizmin adeta durma noktasna geldii Mardin, salanan huzurla eski günlerine yeniden kavutu.

Güneydounun iirsel kenti olan ve bir tepenin yamacna yaplm tarihi evleri, camileri, türbeleri, kiliseleri, manastr ve benzeri inanç eserleriyle Mardin, ziyaretçilerini adeta büyülüyor.

Salanan huzur ortamyla rotasn yeniden Mardine çeviren yerli ve yabanc turistler, farkl din, dil ve kültüre mensup insanlarn yllarca bir arada yaad hogörünün sembolü kenti ziyaret etmenin keyfini çkaryor.

Dantel gibi ilenen talarn her mevsim ayr renge dönümesi ile ziyaretçilerine adeta tarihe yolculuk yaptran Mardine bu yln ilk üç aynda gelen ziyaretçi saysnda geçen yln ayn dönemine göre yüzde 30 art oldu.

Mardinde 2016 ylnn ilk üç aynda konaklayan turist says 30 bin 343 iken, bu yln ilk 3 aynda bu say 39 bin 332 kiiye çkt. Günübirlik ziyaretçilerle bu saynn 200 bini amas turizm iletmecilerini umutlandrd.

- Bu yldan umutluyuz

Mardin Turizm ve Otelciler Dernei (MARTOD) Bakan Özgür Azad Güngör, AA muhabirine, Mardinde 7 bin yatak kapasiteli 44 otelin bulunduunu söyledi.

Bu yl hareketlilik yaanan kentte misafirleri arlamak için bütün hazrlklar tamamladklarn aktaran Güngör, 2017 yl turizm sezonumuz mart ay ile balad. Bir kprdanma, canlanma var. Özellikle hafta sonlar hareketlilik balad. Bu yldan umutluyuz. Bütün hazrlmz yaptk. Gerek tantm ve gerekse otellerimizde eksiklikleri giderdik. Umut ediyoruz ki 2017 yl Mardin turizmi iyi bir noktaya gelir ve eski günlerdeki o canlla döner. ifadelerini kulland.

l merkezinde hiç bir zaman terör olaylarnn yaanmadn, bölgedeki terör saldrlar dolaysyla imaj sknts yaadklarna iaret eden Güngör, il turizmine katk sunulmas için özel sektör ve kamu kurumlarndan seminer, fuar ve kongre gibi etkinliklerini Mardinde gerçekletirmelerini istedi.

- letmeci ve esnaf umutlu

Turizm seyahat acente iletmecisi smail Sincar, bölgede yaanan terör saldrlar nedeniyle son 2 yldr sknt yaadklarn söyledi.

2017 ylndan umutlu olduklarn çok sayda rezervasyon aldklar için mutlu olduklarn anlatan Sincar, Zor ve skntl bir süreçten geçtik. nallah geride kald. Turizm sezonunda hareketlilik var. çok iyiye doru gidiyor. Beklentimiz yüksek. Hazrlmz yaptk. Herkes buraya ön yargl bakyor ama bu yanl. Burada gerçekten huzur var. dedi.

Esnaf Mehmet Yertüm ise turistlere hizmet veren mekanlarn sezona hazr olduklarn söyledi.

Bütün misafirlerini özenle arlayacaklarn vurgulayan Yertüm, Geçen ylki olaylardan dolay turizm açsndan kötü bir yl yaadk. Hala da bunun acsn yayoruz. Bu yl inallah turizmde bir patlama olacan düünüyoruz. Rezervasyonlar çok yüksek. Mardin en güvenli ve huzurlu ehirlerden bir tanesidir. diye konutu.

- Ön yarg ile baklmamal

anlurfada ngilizce öretmenlii yapan ve hafta sonu tatili için Mardine gelen Dilek Gümüta, Mardinin çok güzel bir ehir olduunu dile getirdi.

Tarihi mekanlaryla adeta büyülendiklerini belirten Gümüta, Farkl kültürler bir arada yayor. Herkese tavsiye edebileceim bir yer. Ön yarglar krlmal. nsanlar buralar görmeden karar vermesin. ifadesini kulland.

stanbuldan gelen Betül Klç ise huzur içerisinde tarihi kenti gezdiklerini aktard.

Bölgeye kar ön yargnn sona ermesi gerektiinin altn çizen Klç, öyle konutu:

Daha önce de çok gelmek istiyordum ama ksmet bugünmü. Gezimiz imdilik güzel gidiyor. çok güzel bir ehir. Burada turizm daha da gelitirilebilir. Son dönemlerde kötü yanstlyor. Zaten bütün ehirler skntl bir süreçten geçiyor. Ama dou olunca farkl baklyor. Rahatça geziyoruz, olumsuz hiçbir durumla karlamadk. Burada herkes çok scak davranyor. Buraya ön yarg ile baklmamal.

çetin Karaka ise Mardinin hogörü ehri olduuna dikkati çekerek, Buras çok güzel, harika bir ehir. dedi.

Ana Sayfaya Git