İcazet çoşkusu

Diyarbakır'da farklı medreselerde İslami eğitimlerini tamamlayarak mezun olan 6 talebe, düzenlenen törenle "icazetlerini" alarak âlim oldular.

Haberler 24.04.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgedeki medreselerde slami ilimlerini tamamlayan 6 talebe, Diyarbakrda düzenlenen törenle icazetlerini alarak, limler kervanna katldlar.

çELEB ESER CAMNDE

Merkez Kayapnar ilçesinde bulunan çelebi Eser Camiinde düzenlenen icazet törenine, bölgenin tannan çok sayda liminin yansra, Diyarbakr l Müftüsü Burhan leyen, Aratrmac-Yazar Mehmet Ali Altnda, Suffe Medreseleri Birlii Bakan Molla Tayyip Elçi, Kayapnar lçe Müftüsü M. Srr k ile çok sayda vatanda ve talebelerin aileleri katld.

MEDRESE GELENE

Kuran- Kerim tilavetiyle balayan icazet töreni Medrese limleri ve Kanaat önderleri tarafndan günün önemini içeren, ksa konumalar yapld.

Özellikle, lim, Medrese gelenei, medreselerin yaatlp destek verilmesi, slami eitime toplumun tüm katmanlarndan hassasiyet gösterilmesi gerektiine dikkat çekildi.

MANEV DUYGU ATMOSFER

Haznevi eyhlerinden Seyda Abdurrahman Haz nevinin yannda eitim gören talebeler, icazet belgelerini kendilerine slam eitim bilgisi veren Medreselerin din limlerinin ellinden ald.

Duygu selinin olutuu ve manevi duygularn en üst seviyede çkt icazet töreni, klnan öle namaznn ardndan sona erdi. Törenden sonra davetlilere yemek ikram edildi. Düzenlenen icazet törenine vatandalardan da youn ilgi göstermesi dikkat çekti.

L MÜFTÜSÜ LEYEN

cazet töreniyle ilgili l Müftüsü Burhan leyen u deerlendirmeyi yapt.

Bölgemizde pek çok cami de mütemilatnda ya da müstakil yerlerde eskiden beri kadim bir gelenek olan medrese usulü ile ilim öretme ve icazet verme gelenei devam ediyor. Bugün bu gelenei sürdüren haz nevi eyhlerinden Seyda Abdurrahman haz nevi Seydamzn yetitirmi olduu icazet vermi olduu 6 evladmzn icazet merasimi dolaysyla burada bulunuyoruz. çelebi Eser camimizdeki bu tören bizim için anlaml bir tören. Birincisi bu gelenein devam etmesi ikincisi ise bu gelenein Halepte daha önce ikamet ederken savatan dolay ülkemize, ehrimize Diyarbakrmza hicret etmek zorunda kalm bir limimiz, bir büyüümüz eyh Abdürrahim haz nevi tarafndan sürdürülmü olmasyd. Bu vesile ile icazet alan kardelerimize cenab Allahtan muvafakkiyetler temenni ederim.

OLUMSUZLUKLARDAN KURTULMAK

Kayapnar Müftüsü Srr Ik, icazet törenin bir ölçüde cehalete darbe olduunu ifade ederek öyle dedi; Tabi Yaadmz bu skntlarn içerisinde bu tür programlar bizlere rahat bir nefes aldrmakta manevi olarak. Geleceimiz ile ilgili yeni umutlar vermektedir. lme, irfana, hikmete yönelik baz teviklerin olmasna vesile olmaktadr. Eer biz Diyarbakr da olumsuzluklardan cehaletin karanlklarndan bahsediyor isek bunun temel sebebi ilmin nurunun yansmyor olmasdr. Dolaysyla ilimden gelen bu nurun medreselerden camilere camilerden bütün toplumun her katmanlarna yansmasdr ki Allahn izni ile bu karanlk ve kasvetli ortamlardan uzaklaa bilelim.

SLAM LEMLER YETTREMYORUZ

Molla Tayyip Elçi Müslümanlara liderlik yapacak önderlik yapacak müritlik yapacak slam limlerine ihtiyacmz var. Bugün Türkiyemizde en büyük sorunumuz en büyük eksiimiz bu tür slam limlerinin olmaydr. Evet, belki akademisyenler profesörler ilahiyatçlar yetitirebiliyoruz ama trnak içerisinde slam limleri yetitiremiyoruz. Bu resmi sistem ile yetitirilemeyecei de bir vakadr. Bunun içinde bu medreselere sahip çkmak tr bunlarn eksiklerini gidermek sureti ile yeni bir vizyon kazandrmaktr ve bunlar yeniden neu nemaya kavuturup inallah ümmete faydal ümmete liderlik yapacak slam alimi yetitirmektir.

TALEBELERN DUYGULARI

Aldklar slami ilimlerin ardndan icazet alarak limler kervanna katlan talebelerden Muhammed Ali Bilir duygularn öyle ifa etti.

10 senedir medrese tahsilim var. Allah Tel bizi ilmin yolundan Allahn rzasndan ayrmasn. Önemli olan Allahn dinin her halükarda zulmü ortadan kaldrmas yeryüzüne slamn hkim olmas tek amacmz budur dini yaymaktr amacmz.

Nur Muhammet Tokmak ise öyle dedi Öncelikle Seydalarmn tamamnn ellerinden öperim müteekkilim ki onlara buraya kadar bize yol gösterdiler Allah onlardan raz olsun. nallah onlarn yapt gibi bizde kendi ilmimizle amel ederiz.

Ana Sayfaya Git