İçişleri Bakanlığı'ndan valiliklere kargo uyarısı

İÇİŞLERİ Bakanlığı, son zamanlarda Türkiye'de yaşanan terör olayları ile birlikte bazı suç unsurlarının kargo yoluyla naklinin gerçekleştirildiğinin gözlemlenmesi üzerine posta gönderilerine ilişkin güvenlik tedbirlerinin artırılması gerektiğini değerlendirerek, 81 ilin valiliklerini uyardı.

Haberler 21.01.2017 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl, Kaçakçlk stihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Bakanlndan 81 il Valiliine gönderilen yazda, son zamanlarda ülkede yaanan terör olaylar ile birlikte baz suç unsurlarnn kargo yoluyla naklinin gerçekletirildiinin gözlenlenmesi ve Emniyet Genel Müdürlüü ile gerçekletirilen istiareler sonunda, posta gönderilerine ilikin güvenlik tedbirlerinin artrlmas gerektii deerlendirdi. Yazda, posta hizmet salayclarnn teslim ald veya alcsna teslim ettii posta gönderilerine ilikin güvenlik tedbirlerinin belirlenmesine yönelik çalmalar kapsammla hazrlanan, Posta Gönderilerine likin Güvenlik Tedbirlerine yönelik usul ve esaslar konusunda Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurulunun 27 Aralk 2016 tarihinde ald kararlar hatrlatld. Valilikler tarafndan da resmi kurum ve kurululara üst yaz ile gönderilen BTKnn, Posta Gönderilerine likin Güvenlik Tedbirlerine Yönelik Usul ve Esaslarn onaylanmas kararlarndan bazlar öyle:

* Göndericinin ad-soyad, TC Kimlik numaras (yabanc uyruklular için pasaport numaras, uluslararas geçerlilii olan muadili belgenin numaras veya TC yetkili mercilerince verilmi kimlii tespite yarayan belge numaras), açk adres bilgisi, telefon numaras bilgileri en az iki yl süreyle saklanr.

* Gönderinin, üzerinde gönderici olarak belirtilen kiiden farkl bir kii tarafndan hizmet salaycsna teslim edilmesi durumunda, gönderiyi teslim eden kiinin ad-soyad, TC Kimlik numaras, açk adres bilgisi, telefon numaras bilgileri olmaldr.

* Alcnn ad-soyad ve açk adres bilgisi, Gönderiye ilikin olarak gönderinin cinsi, gönderinin birden fazla bamsz materyal içermesi halinde her biri için cins bilgileri, kabul srasnda göndericinin kimlik ve gönderinin içeriinin kontrolü ilemlerini gerçekletiren hizmet salaycs irket personelinin ad, soyad, TC kimlik numaras bilgileri, kayt altna alnr, gerektiinde ilgili mercilere sunulmak üzere gizlilii salanarak en az iki yl süreyle saklanr.

* Alcnn kimlik bilgilerini vermek istememesi durumunda gönderi teslim edilmez, göndericisine iade edilir.

* çerisinde yasak madde bulunduundan üphelenilen posta kolisi veya kargosu niteliindeki kapal gönderiler, özel hayatn gizliliine de dikkat edilerek göndericiye açtrlarak kapsam kontrol edildikten sonra kabul edilir.

* Göndericinin, gönderinin kabulü aamasnda gerekli olan kimlik bilgileri ve iletiim bilgilerini vermek istememesi veya kapsam kontrolüne raz olmamas durumunda gönderiler kabul edilmez.

* Posta hizmetinde kullanlan iyerlerinde, araçlarda ve kyafetlerde, gönderinin kabulü ve alcya teslimi aamasnda ilgili hizmet salaycnn kurumsal amblem/logo, marka ismi gibi ayrt edici iaretinin ve/veya ilgili personelin personel kimlik kartnn görünür bir ekilde bulunmas zorunludur.

* Kabulden sonra, hizmet salayclar tarafndan posta gönderileri içerisinde yasak madde bulunduundan üphelenilmesi durumunda, en yakn resmi güvenlik birimi görevlileri huzurunda üpheli gönderi kontrol ettirilebilir. Hizmet salaycnn görüntüleme cihaz varsa, söz konusu gönderi resmi güvenlik birimi görevlileri huzurunda görüntüleme cihazlar ile kontrol edilir.

* Hizmet salayclarnn posta gönderilerini kabul merkezlerinde kamera sistemi kurularak kaytlar, gerektiinde ilgili mercilere sunulmak üzere en az bir 1 ay süreyle saklanr.

Ana Sayfaya Git