"İçkale"

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde restorasyon çalışmalarıyla inanç ve kültür turizmine kazandırılan İçkale Müze Kompleksi ziyaretçilerine adeta tarihe yolculuk yaşatıyor.

Haberler 27.02.2018 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlnca çkale Kültür ve Turizm Merkezi Projesi kapsamnda 2005 ylnda balatlan çalmalarla 24 milyon lira bütçe ile restorasyonu yaplarak 3 yl önce çkale Müze Kompleksi olarak hizmete giren Diyarbakrn ilk yerleim alan ve yönetim merkezi olan tarihi mekan, kente gelen turistlerin ilk urak yeri durumunda.

72 bin metrekarelik alana sahip, 20 burç ve 4 kapnn yer ald çkale, Hz. Süleyman Camisi ve 27 Sahabe Türbesinin bulunduu alann da gecekondulardan arndrlarak çevresinin çevre ve ehircilik Bakanlnca düzenlenmesinden sonra daha da görünür hale geldi.

Amida Höyüü, Artuklu Saray, Hz. Süleyman Camisi ve 27 Sahabe Türbesi, St. George Kilisesi, Artuklu Kemeri, Aslanl çeme, Atatürk Müzesi, cephanelik, jandarma binas, eski cezaevi, kolordu binas ve eski adliye binas ile adeta açk hava müzesine dönütürülen çkalede, özellikle hafta sonu ziyaretçi younluu yaanyor.

Diyarbakr Arkeoloji Müzesi envanterinde bulunan, kentte çeitli arkeolojik dönemlere ait kaz alanlarnda yer alan 36 bin eser de çkale Müze Kompleksinde tarihe k tutuyor.

Komplekste yer alan eski jandarma binas tematik eserler sergi salonu olarak hizmet verirken eski cezaevi, müze eserleri deposu ile laboratuvar haline getirildi. Saint George Kilisesi sanat galerisi, eski kolordu binas da müze kafeterya oldu.

Adliye A binas müze eserleri sergi salonu, Adliye B binasnn alt kat kent müzesi yapld. Binann üst kat ise tarihteki yönetim merkezi misyonunun yaatlmas için valilik kabul makam, Komutan Atatürk Müzesi ve Müze Eitim Merkezi olarak kullanlyor.

Eski cephaneliin Bilgi, belge ve dokümantasyon merkezi olduu çkale, ilin kültür ve inanç turizmine önemli katma deer sunarken, ziyaretçileri hayran brakyor.

- Türkiyede bunun baka bir örnei yoktur

Diyarbakr Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp, tarihi Sur ilçesinin gezilmesi ve görülmesi gereken bir alan olduunu belirterek, ilçede tescilli 608 yap bulunduunu, bunlarn 155inin antsal yap, dierlerinin ise sivil mimari yaplar olduunu söyledi.

Diyarbakr ziyaret eden yerli ve yabanc turistlerin tarihi ilçeyi büyük bir beeniyle gezdiini ve kentten büyük bir memnuniyetle ayrldn anlatan Alp, her geçen yl kenti ziyaret eden turist saysnn arttn dile getirdi.

Alp, öyle konutu:

çkale çok büyük rabet görüyor. Buraya Diyarbakrn kalbi diyebiliriz. Hz. Süleyman Camisi, 27 Sahabe Türbesinin bulunduu alan ile ele alndnda gerçekten mükemmel bir yer, görülmesi gereken bir alan. Özellikle hafta sonu bu bölge hncahnç doluyor. Döneminde çeitli kurumlar burada hizmet vermi. u an ise buras Müze Kompleks alan. Türkiyede bunun baka bir örnei yoktur. Müzede 36 bine yakn eser bulunuyor. Daha önce jandarma binas, cezaevi olarak kullanlan mekanlar müzeye dönütürüldü. Herkesi, tarihi ilçeyi ziyarete, özellikle de çkaleyi görmeye davet ediyoruz.

- Müzeleri geçen yl 50 bini akn kii ziyaret etti

Diyarbakr Müze Müdür Vekili Vehbi Yurt da çkalede 9 tescilli yapnn bulunduunu, bunlarn bir ksmnn 19. yüzylda ina edildiini ifade ederek, ayrca 12. yüzylda yaplan Artuklu Kemeri ve M.Ö 6 bin ylna ait Amida Höyüü bulunduunu söyledi.

çkaleye büyük ilgi olduunu anlatan Yurt, Ziyaretçiler, burada tarihi teneffüs ediyorlar. Müzeleri sadece geçen yl 50 bini akn kii ziyaret etti. Düzenlenen etkinlik ve tantmlarla bu yl bu sayy 2 katna çkarmay hedefledik. diye konutu.

Yurt, yerli ve yabanc turistlerin çkaleden çok iyi bir izlenimle ayrldn aktararak, Hz. Süleyman Camisinde dini vecibelerini yerine getirenlerin müzeyi gezebildiini kaydetti.

Ankaradan ei ile Diyarbakr gezmeye gelen Onur Doan da tarihin Diyarbakrda yattn bildiklerini, bu nedenle kente geldiklerini vurgulayarak, çkaleyi çok beendik. Buram buram tarih kokan bir yer. çok güzel bir yer. eklinde konutu.

Doann ei Gizem Doan da zmirli olduunu, çkaleyi büyük bir hayranlkla gezdiklerini dile getirerek, Her yer tarih kokuyor resmen. çok beendik. Hayran kaldk. dedi.

Ana Sayfaya Git