İHD, Ankara merkezli çalıştaya hazırlanıyor

Diyarbakır’da sivil toplum örgütleriyle bir araya gelen İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, insan hakları alanın genişlemesi ve sorunlara güncel cevaplar bulmak için Ankara'da merkezi bir çalıştay düzenleyeceklerini belirtti.

Haberler 11.04.2022 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi, nsan Haklar Mücadelesinde Yeni Yol Araylar ve Yöntemler çaltaynn ilk günkü programn önceki gün gerçekletirdi.Dün de devam eden çaltayn ilk gününde, toplumsal cinsiyet eitsizliinden kadn haklarna, ekolojiden kent ve çevre haklarna, mülteci sorunundan toplumda yükselen özgürlük ve demokrasi taleplerine kadar birçok konu üzerinden tartmalar gerçekletirildi. Konumaclardan HD E Genel Bakan Öztürk Türkdoan, çaltayla amaçlananlar ve dernein önümüzdeki dönem yol haritasna dair deerlendirmelerde bulundu.

YEN MÜCADELE YÖNTEMLER

Koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle çaltayn tarihin ertelendiine dikkat çeken Türkdoan, çaltayda Daha iyi nasl mücadele edilebilir? ve Beklentileri nasl karlayabiliriz? sorularna cevap aradklarn aktard. Türkdoan, Bu sorular HD örgütünün bütününde de sorduk ve geçtiimiz genel kurulda bu yönlü bir karar aldk. Bunu bütün ubelerimizde gerçekletiriyoruz. Kendimizi masaya yatrmak istiyoruz. nsanlar bizi eletirsin. Biz de konuya özeletirel bir ekilde yaklap, daha sonra nerede hata yaptk, kullandmz araçlar elverili mi deil mi, yeni mücadele yöntemleri ve yollar var m sorularn sorduk dedi.

Ülkede insan haklar alannn giderek daraldn ve 2015ten bu yana bir otoriterleme sürecini yaadklarn ifade eden Türkdoan, çatmal sürecin yeniden balamas, Olaanüstü Hal (OHAL) uygulamalar, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yaanan ihraçlar söz konusu otoriterlemeye örnek gösterdi.

ÖZEL YARGILAMA SSTEM

Ülkenin OHAL düzenine geçtiini söyleyen Türkdoan, tutuklamalar, gözaltlar ve sürgünlere iaret ederek, Buna kar insan haklar hareketinin hem Türkiyede hem de dünya çapnda ciddi bir direngenlii var. Buna dayanarak da mücadelesini sürdürüyor dedi. fade özgürlüü alanlarndaki ihlaller giderek yaygnlayor diyen Türkdoan, Örnein kayym atamalar... Avrupa Konseyi defalarca kez uyarmasna ramen gerçekleiyor. AHM kararlar balayc deil. 90l yllarda kimse Türkiyenin AHM kararlarn uygulamayacan düünemezdi. imdi AHM Büyük Daire kararlar uygulanmyor. deerlendirmesinde bulundu.

ANKARA MERKEZL çALITAY

Tüm yaanan ihlallere kar demokrasi mücadelesinin yükseltilmesi gerektiinin altn çizen Türkdoan, siyasi ve toplumsal muhalefetin daha fazla bir araya gelmesi gerektiini ifade etti. Türkdoan, Bu bir zorunluluktan kaynaklanyor dedi. Türkdoan, insan haklar mücadelesinin dünyann her tarafnda daraltlmaya çalldn ve bu alann hak siyasetiyle alacan söyledi.

çaltay sonuçlarn toplayarak, Ankara merkezli bir çaltay düzenleyeceklerini aktaran Türkdoan, sözlerini öyle sürdürdü: te orada alnacak kararlara göre gerekirse tüzük deiiklikleri yaplacak ve daha sonra tüm ubelerden balamak üzere genel merkez, genel kurullar yenilenecek. Dolaysyla burada konuulanlar yabana atlmayacak, ciddiye alnacak ve bu öneriler hayat bulacak. Burada asl olan çalmalar, kullanlan araçlar, yol ve yöntemlerin yenilenmesidir. Ne kadar yenileyebilirsek o kadar iyi olur.

Ana Sayfaya Git