IKBY, Peşmerge güçlerini birleştirecek

IKBY Bakanlar Kurulu, Peşmerge Bakanlığının yeniden düzenlenmesini ve Peşmerge güçlerinin tek çatı altında birleştirilmesini öngören projeyi onayladı.

Haberler 15.05.2017 - 08:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakanlar Kurulu, Pemerge Bakanlnn yeniden yaplandrlarak Pemerge güçlerinin tek çat altnda toplanmasn öngören projeyi kabul etti.

IKBY Babakanlk resmi internet sitesinden yaplan açklamaya göre Bakanlar Kurulu, IKBY Babakan Neçirvan Barzaninin bakanlnda, Babakan Yardmcs Kubat Talabani ve bakanlar ile ABD, Almanya ve ngilterenin askeri danmanlarnn katlmyla topland.

Toplantda, çileri Bakan Kerim Sincari Gelecekte Pemerge balkl, Pemerge Bakanlnn yeniden düzenlenip bünyesindeki tüm güçlerin tek çat altnda birletirilerek modern bir güç haline getirilmesini öngören 35 maddelik raporu Bakanlar Kuruluna sundu.

Açklamaya göre Bakanlar Kurulu, projeyi detayl ekilde ele alndktan sonra hayata geçirilmesi için onaylad.

- Pemerge Bakanl iki siyasi partinin hakimiyetinde

IKBY Pemerge Bakanlna bal askeri güçler her ne kadar tek bir isim altnda görünüyor olsa da aslnda iki siyasi partinin etkisinde bulunuyor.

IKBY Bakan Mesut Barzani liderliindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve eski Irak Cumhurbakan Celal Talabani Genel Sekreterliindeki Kürdistan Yurtseverler Birliine (KYB) bal iki Pemerge gücü bakanlkta fiili olarak varlk gösteriyor.

KDPli Pemergeler daha çok Erbil, Duhok, Musul Ovas ve Sincar ilçesinde, KYBli Pemergeler ise Süleymaniye, Kerkük ve Halepçede askeri hakimiyeti elinde tutuyor.

Ana Sayfaya Git