IKBY'deki referandum tartışmaları

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, üç gün sonra yapılması planlanan 25 Eylül referandumunun ertelenmesi için vaktin kalmadığını belirterek, artık bunun için çok geç olduğunu söyledi

Haberler 23.09.2017 - 11:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Barzani, Erbil kentindeki son referanduma evet mitinginde yapt konumada, Referandumun ertelenmesi için gece-gündüz baskya maruz kalyoruz. Biz baarszla urayan geçmie dönmeyeceiz. Görümelere çok ciddi ve açk bir zihniyetle ancak 25 Eylülden sonra hazrz. Artk çok geç ve referandumun ertelenmesi için vakit kalmad. Buradan söylüyorum, kendimi halkm karsnda utandracak birisi deilim. ifadelerini kulland.

Barzani, Referandum snrlarn çizilmesi, emrivaki fikirlerin dayatlmas deil ancak bamszlk isteyen bir halkn tercih ettii yoldur. 25 Eylülden sonra snr, petrol, doal gaz ve tartmal bölgeler konusunda görümelere açz. dedi.

Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) referandum hakknda yapt açklamaya da deinen Barzani, DEAa kar verilen mücadele önceye kyasla daha da younlaacaktr. diye konutu

IKBY Bakan ayrca, tehditlere ve cezalandrmalara ilikin ise yantnn ise 100 yldr cezalandrlyoruz. Acaba yetmiyor mu bu kadar cezalandrma. eklinde olduunu ifade etti.

- IKBYdeki tartmal referandum karar

Barzani, 7 Haziran tarihinde siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylülde Kerkük ve dier tartmal bölgeleri de kapsayacak ekilde referandum yapacaklarn bildirmiti.

Irak Babakan Haydar el badi, IKBYnin tek tarafl referandum kararnn anayasaya aykrn olduunu söyleyerek sonucu tanmayacaklarn söylemiti.

ABD ise, büyük tartmalara sebebiyet veren referadum karar hakknda seçilen yolun çok riskli olduunu belirterek, kararn ivedi bir ekilde iptal edilmesini istemiti.

Ana Sayfaya Git