İklim meyveleri

Antalya'dan yıllar sonra memleketi Kızıltepe ilçesine dönen çiftçi Tahir Erkan, bereketli Mardin Ovasındaki 5 dekar arazisinde muz, portakal, greyfurt, limon yetiştirdiği koleksiyon bahçesi kurdu.

Haberler 21.11.2019 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Kzltepe ilçesinde çiftçi Tahir Erkan, 5 dekar arazide kurduu koleksiyon bahçesinde daha çok Akdeniz ikliminde yetien muz ve turunçgil yetitiriyor.

çiftçi Erkan, Antalyadaki seralarda bir süre çaltan sonra yaklak 15 sene ayr kald memleketi Kzltepe ilçesinin Örencik köyüne döndü.

Mardin Ovasnda kullanlmayan 5 dekar arazisinde Tarm ve Orman l Müdürlüünün desteiyle koleksiyon bahçesi oluturan Erkan, 7 yl önce muz, portakal, greyfurt, limon gibi meyveler yetitirmeye balad.

Her bir ürün için 3-4 aaç dikerek deneme üretimi yapan Erkan, geçen sene sadece bir aaçtan yaklak 50 kilogram muz, 10 kilogram da portakal ve limon üretti. Erkan, bu ylki rekolteden de umutlu.

Deneme üretimine ilikin açklama yapan Erkan, Antalyadan döndüü köyünde beraberinde getirdii portakal, mandalina, limon, greyfurt ve muz fidelerini diktiini söyledi.

Erkan, 7 yldr her sene aaçlarn meyve verdiini ifade ederek, Antalyadan geldim, bahçe kurdum. Akdeniz iklimine uyun ne eksen yetiiyor. Her ey ekebiliyoruz burada. Burada güne daha scak olduu için aromas daha güzel oluyor. Mükemmel aromas var meyvelerin. dedi.

Tarm ve Orman l Müdürlüünün desteiyle bahçeyi büyütmeyi hedeflediini dile getiren Erkan, atl, kullanlmayan araziyi ürün verir hale getirdiini aktard.

- Alternatif ürünleri çoaltacaz

Tarm ve Orman l Müdürü Menduh Dinler de her ilçede çiftçilere destek sunmak için proje ekipleri kurduklarn söyledi.

çiftçilerin bu kapsamda ilettikleri projeleri hayata geçirdiklerini ve onlarla istiarelerde bulunduklarn dile getiren Dinler, Örencik köyünde oluturulan bahçede de deneme amaçl mandalina, greyfurt, muz ve limon yetitirmeye balandn kaydetti.

Normalde Akdeniz iklimine has ürünler bunlar. Bu ürünlerin burada da yetitiini çiftçimizle ispatlam olduk. 2 yldr kontrol ediyoruz. nallah daha geni alana yayp çiftçilerimize katkda bulunacaz. Mardin Ovasnda zirai don yaanan gün saymz az. Normalde souktan etkilenen bitki çeitleri bunlar. Bu ürünlerin Mersin ve Antalyadaki ürünlerden pek bir fark yok. diyen Dinler, öyle konutu:

nallah alternatif ürünleri çoaltacaz. 2020de 20ye yakn bahçede bu ürünleri deneyeceiz. Her bir bölgede bir bahçe kuracaz. Daha önce limon denenmiti ama portakal, greyfurt ve muz ilk defa deneniyor. Açk alanda yetimesine ramen verimi iyi u anda. Sera olduu zaman Mersin ve Antalyada olduu gibi iyi verim alabileceiz. Istma ve nakliye sknts olmayaca için maliyet de düecek. Bu ürünler çoald zaman Orta Douya buradan da inallah ihraç edeceiz.

Ana Sayfaya Git