İklimler değişti

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, küresel ısınmaya ilişkin, rekor yüksek sıcaklıklarda artış olduğunu, rekor düşük sıcaklıklarda ise giderek bir azalma söz konusu olduğunu, sıcaklık rejiminin önemli oranda değiştiğini belirtti.

Haberler 26.09.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa Birliince finanse edilen ve çevre ve ehircilik Bakanlnca yürütülen klim Deiiklii Alannda Ortak çabalarn Desteklenmesi Projesi (klimN) kapsamnda Mardinde düzenlenen üç günlük eitim program balad.

Kentteki bir otelde düzenlenen programda, iklim deiiklii, küresel snma ve iklim deiikliinin etkileri konular görüüldü.

Proje Danman Prof. Dr. Murat Türke, programda yapt açklamada, çevre ve ehircilik Bakanlnca yürütülen proje kapsamnda ziyaret edilen 20 ilde üçer gün boyunca eitimlerin verildiini söyledi.

Son yllarda ortalama en yüksek ve en düük scaklklarda artlar yaanmasnn iklim deiikliinin önemli göstergelerinden olduunu belirten Türke, iklim deiikliine bal scak hava akmlarnda art yaandn ve buna bal olarak sel, frtna ve hortum gibi ar hava olaylarnn yaandn kaydetti.

Türkiyede iklim deiikliinin çok sayda sinyali ile kar karya kalndna dikkati çeken Türke, öyle konutu:

Yani bir yandan ortalama en yüksek, en düük hava scaklklarnda çok ciddi bir art eilimi var. Bir yandan özellikle tropikal yaz günleri scaklarnda önemli artlar var. Gece hava scaklklarnda çok ciddi art var. Rekor hava scaklklarnda son 20 ylda Türkiyenin hemen hemen tüm kentlerinde irili ufakl meteoroloji istasyonlarndan aldmz veri analizlerine göre rekor yüksek scaklklarda önemli deiiklikler var. Özetle rekor yüksek scaklklarda yeni rekorlar krlyor, art var. Rekor düük scaklklarda ise giderek bir azalma söz konusu. Bu da scaklk rejimini özellikle iklim deiiklii küresel snma bileeni açsndan önemli düzeyde deitiimi görüyoruz.

- Kuraklk rejiminde ciddi bir deiiklik söz konusu

Ya rejiminde de önemli deiliklerin yaandna deinen Türke, Bir yandan hidrolojik ve su kaynaklar açsndan yalar kn ve sonbaharda azalrken yln scak döneminde ise iddetli saanaklar, gök gürültülü saanaklar, hatta hortum sklnda art görüyoruz. Toprak neminde ciddi bir azalma var. Kuraklk rejiminde ciddi bir deiiklik söz konusu. Bütün bunlar ekosistem içme ve kullanma suyu üzerinde özellikle ekosistemlerdeki biyo çeitlilik can suyu açsndan da ciddi sorunlar yaratabiliyor. diye konutu.

Program kapsamnda iklim deiikliinin bilimsel temelleri, Türkiyeye etkileri, Türkiyenin iklim politikas-Türkiyenin iklim deiiklii ile mücadele unsurlar, uluslararas boyutu, yasal ve kurumsal yaps, klim deiiklii ile mücadelede gençliin sorumluluu, Enerji politikalarnn iklim deiiklii ile mücadeledeki yeri, klim deiiklii ve Türkiye tarm etkileimi ve klim deiikliinin insan salna etkileri konular ele alnacak.

Ana Sayfaya Git