Ilısu Barajı'nda su seviyesi yükseliyor

Türkiye'nin vizyon projelerinden olan ve 10,5 milyar metreküp su depolanması planlanan Ilısu Baraj Gölü'nde biriken su miktarı 1 milyar 150 milyon metreküpe ulaştı.

Haberler 28.12.2019 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin vizyon projesi olan Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda yaplan Ilsu Baraj Hidroelektrik Santralinde (HES) biriken su miktar 1 milyar 150 milyon metreküpe ulat.

Ön yüzü beton kaplamal kaya dolgu barajlar kategorisinde, gövde hacmi ve kret uzunluu bakmndan Atatürk Barajndan sonraki ikinci büyük konumunda yer alan Ilsu Barajnda su tutma çalmalar kontrollü ekilde sürüyor.

Austos ay itibaryla su tutulmaya balanmasyla baraj gölünde su seviyesi 62 metreyi at, depolanan su miktar ise 1 milyar 150 milyon metreküp oldu.

- Ada olutu

Suyun yükselmesiyle baraj gölünde kalan ve ada halini alan Koçtepe köyü güzel görüntü oluturdu.

ubat ay itibariyle enerji üretimine balayacak barajda yllk 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretilecek. 8,5 milyar liraya mal olan baraj ülke ekonomisine yllk 2 milyar lira katk sunacak. Ilsu Baraj ayn zamanda Cizre Barajnn yapmna da imkan salayacak.

DS 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösal, 2007 ylnda yapmna balanan Ilsu Baraj ve HESin tamamlandn söyledi.

Kösal, baraj gölünde 4-5 ay sonra 10,5 milyar metreküp su miktarna ulalmasnn planlandn bildirdi.

- Bu haliyle bile çok büyük bir göl

Ilsu Baraj ve HES projesinin GAPn vizyon projelerinden biri olduunu vurgulayan Kösal, Ilsu Baraj ve HES projesinde geldiimiz süreç itibariyle artk bir rüyay gerçekletirmi olduk. Suyun yükseklii 62 metre 80 santimetreye ulat. Bu haliyle bile çok büyük bir göl. deerlendirmesinde bulundu.

Barajn enerji üretiminin yan sra tarm ve turizm açsndan da bölgeye önemli oranda katk salayacan belirten Kösal, bu sayede çok sayda kiinin istihdama kavuacan da sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git