Ilısu Barajı’nda su tutma işlemine Haziran'da başlanacak

12 bin yıllık geçmişi olan Hasankeyf ve diğer bazı yerleşim yerlerini sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı’nda, 10 Haziran’dan itibaren su tutma işlemine başlanacağı öğrenildi.

Haberler 18.04.2019 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda Dicle Nehri üzerindeki yapmna 2006 ylnda balanan Ilsu Baraj ve Hidroelektrik Santrali Projesi nedeniyle Batmann 12 bin yllk geçmii bulunan tarihi Hasankeyf ilçesi ile birlikte birçok yerleim yerinin sular altnda kalmasna az bir süre kald. UNESCOnun tüm kriterlerini yerine getirmesine ramen hükümet düzeyinde bir bavuru olmad için Dünya Miras Listesine alnmayan kent, tarihi yaplarn bir bölümünün baka yere tanmas sonras yakn zamanda sular altnda kalacak. Nehir tabanndan itibaren 135 metre uzunluunda, bin 200 megavat kurulu gücünde ina edilen barajda, 10 Hazirandan itibaren su tutma ilemine balanacak.

Konu yaplan Siirt l Koordinasyon Kurulu toplantsnda gündemine geldi. Toplantya katlan Vali Ali Fuat Atikin, 10 Haziran 2019 tarihi itibariyle Ilsu Barajnda su tutulmaya balanacan açklayarak, bu nedenle baraj havzasnda kalan yerleim yerlerinin boaltlmas için gerekli önlemlerin alnmasn istedii örenildi.

Baraj kapaklar Mardinin Dargeçit ilçesinde ina edilen Ilsu Barajnn su biriktirme havzas Batman, Siirt, rnak ve Diyarbakr illeri snrlar içerisinde yer alyor. Barajda su tutma ilemine balanmas ile birlikte tarihi Hasankeyf ilçesi ile birlikte toplam 199 köy ve mahalle sular altnda kalacak.

HÖYÜKLER, MAARALAR, CAMLER, KLSELER

Tarihi ilçe için yllardr mücadele eden Hasankeyf Yaatma Giriiminin daha önce hazrlad raporda, bu yerleim yerleri ile birlikte bölgede yer alan 250ye yakn höyük, 5 binden fazla maara, tarihi camiler, minareler, kilise kalntlar, sahabe kabirleri, türbeler ve tarihi köprüler gibi esiz pekçok eser ve deer yine sular altnda kalacak.

KÜLTÜREL VE EKOLOJK YIKIM

Atatürk Barajndan sonra Türkiyenin en büyük ikinci baraj olacak olan Ilsu Baraj, yol açaca kültürel ykm kadar doadaki canl yaamn da ciddi bir ekilde etkileyecek. Barajn faaliyete geçmesi ile birlikte bölgedeki birçok bitki ve canl hayvan türlerinin yaam alanlarnn daralaca ya da tamamen yok olaca belirtilen raporda, baz hayvan ve bitki türlerinin besin ve habitatlarnn yok edilmesiyle birlikte kitlesel balk ölümleri, iklimde yumuama ve doal yaamda deiim gibi birçok ekolojik ve çevresel etkilerin yaanaca uyarsnda bulunulmutu.

Yine yaanacak iç göçler ve bu durumun yol açaca sosyo-ekonomik problemlere de iaret edilen raporda, barajn kültürel, ekolojik, sosyal, psikolojik ykmlara sebep olaca belirtildi.

Ana Sayfaya Git