İlk günkü aşk!

Diyarbakır'da ayakkabı ustası 80 yaşındaki Selim Uyuk ve Batman'da demir ustası 85 yaşındaki İbrahim Çelika, mesleklerini hala ilk günkü gibi büyük aşkla yapıyor.

Haberler 14.12.2016 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ayakkab ustas Uyuk ve demir ustas çelika, küçük yalardan itibaren sürdürdükleri baba mesleklerini gelien teknoloji karsnda ayakta tutmaya çalyor.

Diyarbakrda babasndan devrald dede mesleini 73 yldr sürdüren 80 yandaki Selim Uyuk, AA muhabirine yapt açklamada, küçük dükkannda kunduraclk yaptn, mesleini çok sevdiini söyledi.

ine olan sevgisini Mesleim ruhuma ilemi. Evladm Baba artk brak diyor, ben Brakamam diyorum. Ayakkablarn kokusunu almam lazm. eklinde dile getiren Uyuk, zevkli bir meslekle uratn, bu meslein içine girenlerin bir daha brakamadn anlatt.

Mesleinin deerini bildiini, vazgeçmenin kolay olmadn ifade eden Uyuk, mesleine olan sevdasn hiçbir eye deimediini aktard.

- Ben ayakkab doktoruyum

Uyuk, Ben ayakkab doktoruyum. Benim bu mesleim yaplmasayd, insanlar yollarda yürüyemezdi. Ayakkabn giyiyorsun yamurda, çamurda ve karda ayan üümüyor ve su almyor. te bu da bir doktorluk mesleidir. diye konutu.

Meslei sayesinde aç kalmadn ve 10 çocuk büyüttüünü ifade eden Uyuk, kazandn çocuklar için harcadn, imdi de çocuklarnn kendisine destek olduunu anlatt.

- 75 yldr demir dövüyorum

Batmann Gercü ilçesine bal Kayapnar beldesinde yaayan 85 yandaki brahim çelika da babasndan devrald mesleini 75 yldr sürdürüyor.

Gelien teknoloji karsnda kaybolmaya yüz tutan nal, nal çivisi, balta ve trpan yapan çelika, mesleini 3 çocuuna da öretti.

çelika, tamamen el emeine dayal mesleini her eye ramen sevdiini vurgulayarak 75 yldr demir dövüyorum. Daha önce babam bu ii yapyordu. çalmalarmz elle atele yapyoruz. dedi.

Geçmite civar ilçelerde demircilik mesleini yapldn çelika, ancak daha sonra bölgede sadece kendisinin kaldn, gelien teknoloji karsnda baba mesleini sürdürmekte güçlük çektiini aktard.

çelika, çok ükür idare ediyoruz, geçimimizi salyoruz. Günlük, 4-5 balta, trpan, 50 civar nal, günlük 1-2 kilogram çivi yapyoruz. çocuklarmla beraber çalyorum. Artk benim ömrüm geçti, ömrümün sonuna geldim ama yine de çalyorum. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git