İlkez görüntülenen kelebek!

Siirt'te taksicilik yapan ve Türkiye'de ilk defa görüntülediği kelebeğe "Siirt Benekli Meleği" adını veren Nihat Kaymaz, "İsteseydim bu kelebeğe kendi ismimi de verebilirdim ama memleket aşkı daha ağır bastığı için memleketimin ismini verdim." dedi.

Haberler 11.11.2017 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte 10 yldr taksicilik yaparak geçimini salayan 4 çocuk babas 50 yandaki Kaymaz, kelebekleri görüntüleme merak nedeniyle her frsatta Botan çaynn yolunu tutuyor.

Geçen yln ekim aynda, Türkiyede kayt altna altnda bulunan fakat görüntülenemeyen Beyaz Öncü kelebeini görüntülemeyi baaran Kaymaz, son olarak Türkiyede ilk defa baka bir kelebek türünü Botan çay kenarnda görüntüleyerek kayt altna alnmasn salad.

- En büyük hobim kelebek çekmek

Kaymaz, kelebekleri çok sevdiini, en büyük hobisinin bu canllar görüntülemek olduunu söyledi.

Müteriyi bir köye, bir ilçeye braktktan sonra makineme sarlyorum ve yolda gördüüm güzellikleri çekiyorum. En büyük hobim olan kelebekleri aratrmay, onlar fotoraflayarak kayt altna almay çok seviyorum. diyen Kaymaz, bugüne kadar Siirtte 115 kelebek türünün fotorafn çektiini belirtti.

Görüntüledii kelebekler arasnda 2 türün kendisi için özel bir anlam ifade ettiini aktaran Kaymaz, öyle konutu:

Biri geçen yln ekim aynda görüntülediim Beyaz Öncü dieri ise Siirt Benekli Melei kelebeidir. Beyaz Öncünün daha önce kayd vard ama görüntüsü yoktu. Görüntüsünü çekmek bana nasip oldu. Bu sefer çektiim kelebek türünün ise Türkiyede ne kayd ne de görüntüsü vard. Dolaysyla çok mutluyum.

- Siirt Benekli Melei adn verdi

Kaymaz, kayt altna alnan kelebee Siirt Benekli Melei adn verdiini dile getirdi.

steseydim bu kelebee kendi ismimi de verebilirdim ama memleket ak daha ar bast için memleketimin ismini verdim. Bu kelebek, Siirt Benekli Melei adyla tarihe geçti. Dolaysyla bu konuda da çok mutluyum. Kelebek sevdam, merakm, hobim devam ediyor ve devam edecek. ifadesini kullanan Kaymaz, baka bir kelebek türü kefettii takdirde buna kendi adn verebileceini anlatt.

Bulduu kelebek türünün uzun yllar önce Suriye ve Irakta görüntülendiini anmsatan Kaymaz, bu türü Türkiyede de görüntülemenin önemli olduunu dile getirdi.

Kaymaz, Botan çay bata olmak üzere kentte çok önemli kelebek alanlarnn varlna iaret ederek, bu konuda çalma yapan akademisyenleri Siirte davet etti.

- Yaygn bir tür ancak ülkemiz için yeni bir kayt

Batman Üniversitesinde görevli entemoloji (böcek bilimi) uzman Yrd. Doç. Dr. Erdem Seven Pontia glauconome denilen bu kelebek türünün Türkiyede ilk kez görüldüünü belirtti.

Türkiyede bu cinste dört kelebek türü bulunduunu bildiren Seven, Bu da beinci oldu. Bu türün tip lokalitesi Msrn Sina yöresinde olan bir tür. ifadelerini kulland.

Seven, bu kelebek türünün göç ederek yayl alann genilettiini aktararak, öyle dedi:

Bu göçmen bir tür. Yayl gösterdii ülkelerde mart ayndan eylül ayna kadar yayl gösteriyor. Ülkemizde ise ekim aynda görülmü oldu. Bu da göçle yayl alann genilettiini gösteriyor. Yeni bulunan bu tür Siirt Benekli Melei olarak isimlendirilmi. Yaygn bir tür ancak ülkemiz için yeni bir kayt.

- Siirt Benekli Melei ülkemizde hiç görülmemiti

Bitlis Eren Üniversitesinde görevli kelebek gözlemcisi öretim görevlisi Oktay Suba da bu kelebek türünün Türkiyede uçtuuna dair hiçbir kaydn bulunmadn söyledi.

Bunun daha çok çöl iklim özelliklerine sahip bölgelerde görülen kelebek türlerinden biri olduunu anlatan Suba, öyle konutu:

Kelebek gözlemcisi Kaymaz son iki ylda yapt gözlemler sayesinde geçtiimiz yl uçtuuna dair kaytlar olan ama fotoraflanamayan göçmen kelebek türlerinden Beyaz Öncüyü ilk defa görüntülemiti. Yapt çalmalarla kelebek gözlemcilerinin tüm dikkatlerinin Siirte çevrilmesini salamt. Kaymaz, bu yln ekim aynda çok daha önemli bir gözlem yaparak daha önce Türkiyede uçtuunu bilmediimiz yeni bir tür olan Siirt Benekli Meleini gözlemleyip fotorafn çekerek Türkiye kelebek türleri listesine bir tür daha eklemi oldu.

Suba, bu gelimelerin, Siirtin, göçmen ve çöl alt iklimlerde bulunan kelebekler açsndan flora, fauna ve iklim koullar bakmndan uygun bir yaam alan olduunu ortaya koyduunu bildirdi.

Ana Sayfaya Git