İmece usulü tırpanla ot biçme

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde geçimini çiftçilikle sağlayan vatandaşlar, ot biçme döneminin başlamasıyla tarım aletlerinin giremediği bölgeleri tırpanla biçmeye başladı. Köyde yaşayanlar imece usulü her gün bir kişinin tarlasını biçtiklerini belirterek, bunu artık gelenek haline getirdiklerini söyledi.

Haberler 06.07.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lçe merkezine 38 kilometre uzaklkta ve 2 bin 300 rakml Tarlack köyündeki çiftçiler kavurucu scaklarda trpanla ot biçiyor. K için besledikleri hayvanlara ot ve saman hazrl yapan çiftçiler, sabahn erken saatlerinde, tarm aletlerinin giremedii bölgede yardmlaarak gruplar halinde ot biçimi yapyor. Engebeli arazilerde komularyla birlikte ot biçtiklerini belirten Recep Aykut (32), Otu biçmek zorundayz. Traktörün girmedii engebeli yerlerde mecburen otu trpanlarla biçiyoruz. Trpanla ot biçme, dede ve baba mesleimizdir. çok zor ve yorucu bir meslek ama bir o kadar da zevkli. Tamamen insan gücü ile gerçekletiriliyor. Günde 1200 ot ba biçiyoruz. Kurumasn bekliyoruz iki ay sonra yine srtlayarak yolun üzerine götürüp oradan da araçlara konup köye götürüyoruz dedi

Köyde imece usulü her gün birinin tarlasn biçtiklerini belirten Abdullah Altan (50) ise, Geçen hafta kardeim, ailesi ile birlikte trafik kazas geçirdi. Otlar kurumasn diye bugün kardeimin tarlasn biçtik. Yaklak 50 kii ile imece usulü ile tpanla engebeli yerlerde ot biçiyoruz. Bu ayn zamanda gelenek haline getirdiimiz bir ey. Bugün kardeimin, yarn baka bir akrabamzn otunu biçeriz kimin ne sknts olursa el birliiyle trpanlarmz hazrdr diye konutu.

Ana Sayfaya Git