İnci kefalinden bu kez güzel haber; stokları arttı

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayabilen inci kefalinin stoku, tedbirlerle her geçen yıl artıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, "Daha önce bir balıkçı, 100 metrelik ağda 5-6 kilo balık avlarken, şimdi 40-50 kilo balık elde ediyor. Bu da balık stokunun ne kadar arttığını gösteriyor" dedi.

Haberler 09.03.2022 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada sadece Van Gölünde yaayan ve 1990 ylndan bu yana alnan tedbirlerle nesli koruma altna alnan inci kefalinin göldeki stoku, her yl artyor.

Son zamanlarda bir balkçnn, 100 metrelik ada 45-50 kilo balk avlayabildiini belirten Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öretim Üyesi Dr. Mustafa Akku, Türkiyenin iç sularndan 30 bin ton balk elde edildiini, bunlardan 10 bin tonunun tek bana inci kefalinden olutuunu söyledi.

Dr. Akku, Gerek ülkemizde gerekse de dünyada balk stoklar, ar avclkla kar karya. Her zaman kirlilikten bahsediyoruz ama kirlilii ortadan kaldrdmz zaman kolayca bir düzelme görebiliriz fakat ar avclk ile ilgili düzelme görmek istiyorsak en az 50-100 yllk zamanlarn geçmesi lazm. Bu nedenle balkçlkla ilgili en önde gelen sorunlardan biri; ar avclk sorundur.

Bu noktada gerek Karadenizde gerek Marmarada ve dünyann deiik yerlerinde birçok balk stoku tükenme noktasna gelmitir. Van Gölü inci kefali stoku yürütülen koruma çalmalar ile beraber bugün ülkemize ve dünyaya örnek olacak seviyede. 1990l yllarn sonunda adeta yok olma noktasna gelen inci kefalleri, balatlan koruma çalmalar ile birlikte bugün bölgede yüzlerce balkç teknesinin geçim kaynan oluturuyor. 15 bini akn insan inci kefalinden geçimini salyor dedi.

BALIKçI ALARI DOLU DOLU GELYOR

Van Gölünde balkçlarn yüzünün güldüünü belirten Dr. Akku, Balkçlk ile ilgili hep kara haberler aldmz günümüzde, Van Gölündeki balkçlarn alar dolu dolu geliyor. Bu bereketli avcln devam etmesi için en önemli ansm üreme döneminde akarsulara göç eden inci kefali balnn kaçak avlanmasn önlemek. Kaçak avclkla ilgili geçtiimiz 15-20 yl önceye göre, çok önemli mesafeler ve kazanmlar saland. Bu kazanmlarn devam ettirilmesi lazm. Bu koruma çalmalarnn ayn hz ve istikrarla devam ettirilmesi gerekiyor.

Son yllardaki koruma çalmalar baarl bir ekilde devam ediyor. Umut ediyoruz ki 15 Nisanda balayacak olan av yasaklar ile birlikte koruma çalmalar tekrardan balar diye konutu.

VATANDA BALII SAHPLENYOR

Vatandan inci kefalini sahiplendiini kaydeden Dr. Mustafa Akku, Üreme dönemi geldii zaman Van Gölüne dökülen akarsularn kenarndaki köylerden birçok telefon alyoruz. Kaçak avclara kar inanlmaz bir tepki olduunu görüyoruz. Van Gölünün tamamn yalnzca kolluk kuvvetleri ile korumamz biraz zor dolaysyla baln gerçek sahibi olan insanlarn bal sahiplenmesi lazm. Son yllarda çok ciddi bir bilinç olduunu görüyoruz. Özellikle yeni neslin çevreye bak açs çok pozitif. Her genç artk inci kefali balnn hikayesini biliyor. nsanlarda oluan duyarllk, çok mutluluk verici. nallah 5-10 yl sonra bal korumak için kolluk kuvvetlerine ihtiyaç duyulmaz dedi.

Ana Sayfaya Git