İnfaz Edip, Not Bıraktı

DİYARBAKIR'ın Silvan ilçesinde baraj inşaatında kepçe operatörü olarak çalışan Mahmut Taşkıran'ın (27) PKK’lılar tarafından kaçırılıp, katledilmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, tutuklu 4 şüpheli hakkında çeşitli suçlardan ağırlaştırılmış ömür boyu ve değişik oranlarda hapis cezası talep edildi. İddianamede, Mahmut Taşkıran'ın daha önce de örgüt üyeleri tarafından kaçırılıp, işkence yapıldığı bilgisine yer verildi.

Haberler 01.06.2018 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Silvan Baraj inaatnda kepçe operatörü olarak çalan bir kz çocuu babas Mahmut Takran, 23 Mays 2017de akam saatlerinde PKKl teröristler tarafndan kaçrld. Arama çalmalar sürerken, Dolapdere köyü mevkiinde köylüler yol kenarnda Takrann cesedini buldu. Takrann ölümüyle ilgili gözaltna alnan 4 kii, tutukland.

Olayla ilgili hazrlanan iddianamede, Mehmet erif Baykuak hakknda Kasten öldürmeye yardm etme, Devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozma ve Kiiyi hürriyetinden yoksun brakma suçlarndan arlatrlm ömür boyu ve 28 yla kadar, Osman Yalavuz hakknda Suç örgütüne yarar salamak amacyla yama ve Devletin birliini ve ülke bütünlüü bozma suçlarndan arlatrlm ömür boyu ve 15 yla kadar, Tahsin Tocu hakknda Silahl terör örgütüne üye olma ve Suç örgütüne yarar salamak amacyla yama suçlarndan 30 yla kadar, Sabri Fidan hakknda ise Kasten öldürmeye yardm etme, Devletin birliini ve ülke bütünlüü bozma ve Kiiyi hürriyetinden yoksun brakma suçlarndan arlatrlm ömür boyu ve 28 yla kadar hapis cezas talep edildi.

DAHA ÖNCE DE KAçIRIP, KENCE YAPMILAR

ddianamede, Mahmut Takrann PKKl teröristler tarafndan 12 Kasm 2016 tarihinde de kaçrld, 3 gün alkonulduu belirtildi. Serbest braklmasnn ardndan Takrann alnan ifadesine de yer verildi. fadesinde, kod adlar Agit ve Demhat olan iki teröristin yanna gelerek ellerini kelepçelediini belirten Takran, Yüzümü kapatarak beni bir araca bindirdiler. Liceye yakn bir yere götürdüler. Terör örgütü üyeleri bana ikence yapp, dövdü. lk gittiimiz kampa kobra helikopterler tarafndan ate açld. Kampn güvensiz olduu gerekçesiyle beni baka yere götürdüler. 2 Aralk günü bir terörist gelerek, örgütün beni affettiini söyledi ve braktlar dedi.

ALES BIRAKILMASI çN ÖRGÜTE PARA VERM

Maktulün braklmas için örgütle pazarlk yapan ailenin istenen paray vermesiyle Takrann serbest brakldn söylediklerini belirten savc, yaplan aratrmalar neticesinde Agit kod adl teröristin ran uyruklu Yusuf Reidi, Demhat Cilo kod adl teröristin ise Eyüp çelik olduunu kaydetti. Mahmut Takrann cesedinin battaniye ile örtülü ekilde bulunduunu ve gösünde mermi izlerinin olduunu belirten savc, maktulün olay günü çocuunun rahatsz olduu gerekçesiyle iyerinden ayrldn kaydetti. Maktulün einin, çocuklar ile birlikte Kulp ilçesinde ailesinin yannda olduunu ve çocuklarnn hasta olmadn belirten savc, Takrann antiyeden çkmadan önce üpheli Mehmet erif Baykuak ile telefonla görütüü belirtildi. Baykuakn maktül ile olay saatine yakn zamanlarda 12 defa, sk aralklarla görüme yaptn kaydetti.

ÖRGÜT MENSUPLARI ZORLADI

Mehmet erif Baykuak ifadesinde, Mahmut Takran ile Silvanda kraathanede bulutuk. Mahmut, örgütün kendisine haber gönderdiini, ikisini de Mehmet erifin evinin yanndan alacaklarn söyledi. Sabri Fidan benim telefonumla Mahmut Takran ile görütü. Saat 19.00 sralarnda evime vardm. Saat 19.20de terör örgütü mensuplar geldi. Mahmutu çarmam istediler. Bunun üzerine maktulü çardm. Örgüt mensuplarnn zorlamas sebebiyle 10 dakika arayla sürekli arayp, durumu sordum. Sonra örgüt mensuplar beni götürüp, 3 gün boyunca kamplarnda tuttular dedi.

NFAZDAN SONRA NOT BIRAKTILAR

Mehmet erif Baykuakn, infaz anna kadar maktul Mahmut Takran ve dier üpheli Sabri Fidan ile youn telefon görümesinin olduunu belirten savc, olaydan 22 gün sonra maktulün evinin önünde, Dikkatli ol, ne olur, ne olmaz yazl kat ile ertesi gün üzerinde ntikam 3x3x3x, dikkatli ol, 1x1x1x yazl kat parças bulunduunu kaydetti. Mahmut Takrann kaçrld srada kulland aracnn 17 Haziran 2017 günü, Bayrak 54 operasyonu srasnda Kerpiçören Mahallesi krsal alannda bulunduunu belirten savc, aracn bölücü terör örgütü mensuplarnca gasp edildii ve kullanlp, terk edildiinin düünüldüünü kaydetti. Aracn yaplan incelemesinde üphelilerden Osman Yalavuzun parmak izlerinin tespit edildii, belirtilen iddianamede, aracn Kuzey Iraka kaçarken yakalanan üpheli Tahsin Tocu tarafndan kullanld ifade edildi.

Mehmet erif Baykuakn, PKK terör örgütünün hiyerarik yapsnda yer ald, Mahmut Takrann infaznn gerçekletirilmesi amacyla krsal alana götürülmesinde örgüt mensuplar ile birlikte hareket ettii, öldürülme eylemi öncesinde maktülü telefonla örgüt mensuplarna yönlendirdii belirtilen iddianamede, bu katlmn örgütün iradesi dorultusunda gerçekletii ifade edildi. Maktulün ilk kaçrld srada kulland araç üzerinde üpheli Osman Yalavuzun parmak izlerinin çktn belirten savc, üphelinin bu eylemi PKK terör örgütünün emir ve talimatlar dorultusunda gerçekletirdiini ifade etti. üpheli Sabri Fidann PKK terör örgütünün hiyerarik yaps içerisinde yer ald, Takrann infaz edilmesi için krsal alana götürülmesinde örgüt mensuplar ile birlikte hareket ettiini belirten savc, Kuzey Iraka kaçarken yakalanan Tahsin Tocunun maktulün aracnn gasp edilmesini PKK terör örgütünün emir ve talimatlar dorultusunda gerçekletirdiini vurgulad.

Ana Sayfaya Git