İnfazların sırrı ihbarları kırmak

PKK, ihbar mekanizmasını kırmak için infazlara başladı

Haberler 07.07.2018 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜRK Silahl Kuvvetlerinin çözüm sürecinin bitmesinin ardndan taarruz anlayyla balatt kararl mücadele çerçevesinde Dou ve Güneydou Anadolu bölgesi ile snr ötesi harekatlar ile PKKya büyük darbe vurdu.

Teknolojik silahlarn etkin ekilde kullanld mücadelenin ardndan ar darbeler alan PKKnn kalbi olarak gördüü Kandile yönelik hava harekatlaryla harekat alan iyice daraltld.

TSKnn etkin mücadelesinin ardndan balayan güven ve istikrar ortam ile Dou ve Güneydouda halk üzerinde hissettii korku ve baskdan kurtulurken, örgüt içerisinde de çözülmeler balad, onlarca terörist teslim oldu.

TSKnn operasyonlar ile bölge halknn ihbarlaryla verdii kayplarla kan kaybetmeye balayan terör örgütü, ihbar mekanizmasn krmak için infazlara balad.

Son günlerde Diyarbakr ve Arda teröristler tarafndan ehit edilen 3 sivilin üzerinde, PKK tarafndan infaz edildiklerine dair notlar çkt.

PKKnn yeniden halk üzerinde korku yaymak ve ihbar mekanizmasn önlem adna yapt infazlar Güvenlik Uzman Abdullah Aar, PKK, 1990l yllardaki gibi halk üzerinde basksn artrmaya yönelik strateji üretmeye balad. Terör örgütü oluturduu baskyla ya kendisine biat edilmesini ya da katledileceklerine yönelik mesaj veriyor eklinde yorumlad.

DYARBAKIR-TÜRK Silahl Kuvvetlerinin çözüm sürecinin bitmesinin ardndan taarruz anlayyla balatt kararl mücadele çerçevesinde Dou ve Güneydou Anadolu bölgesi ile snr ötesi harekatlar ile PKKya büyük darbe vurdu. Bölge halknn ihbarlaryla verdii kayplarla kan kaybetmeye balayan PKK ihbar mekanizmasn krmak için infazlara balad. Son günlerde Diyarbakr ve Arda örgüt üyeleri tarafndan ehit edilen 3 sivilin üzerinde, PKK tarafndan infaz edildiklerine dair notlar çkt.

PKK 1978 ylndaki kuruluunun ardndan 1984 ylnda yapt ilk kanl eyleminin ardndan 40 bin insann ölümüne neden oldu. 2009 ylnda Kürt sorununun çözümü için yaplan görümelerin ardndan çözüm süreci balatld. çözüm süreci kapsamnda baz PKKllar silah brakarak yurda dönüp güvenlik güçlerine teslim oldu. Türkiyenin umut balad ancak terör örgütünün güvenlik güçlerine yönelik saldrlar nedeniyle inili çkl ekilde devam eden çözüm süreci, 2015 ylnda anlurfann Ceylanpnar lçesinde 2 polis memurunun evlerinde uyurken ehit edilmesi ile sona erdi.

ETKN VE KARARLI MÜCADELE BALATILDI

çözüm sürecinin bitmesinin ardndan Dou ve Güneydou Anadolu bölgesi bata olmak üzere tüm yurtta terör örgütü PKKya kar etkin ve kararl mücadele balatld. Savunma yerine taarruz anlayyla hareket eden güvenlik güçleri, terör örgütüne birbiri ardna darbeler indirdi. Ar kayplar veren terör örgütü; yurt içindeki barnma alanlarndan Iraktaki kamplarna veya Suriyedeki uzants PYD/YPGnin denetimindeki kentlere gitmek zorunda kald.

GÜVEN VE STKRAR ORTAMI OLUTU

Güvenlik güçlerine yönelik hain saldrlar düzenlemeye devam eden teröristlerin büyük bölümünün Türkiye snrnn dna çkmasnn ardndan bölgede terör örgütü ile iç içe hareket ettii için görevden alnan belediyelere atanan kayyumlar, yllardr hizmetten yoksun kalan ehir ve ilçelerde yaam standartlarn yükseltti. Güvenlik güçleri ile kayyumlarn yapt hizmetler ile yllardr teröristlerin basks altnda bunalan bölgelerde güven, huzur ve istikrar ortam olutu. Oluan bu ortam ile mutlu olan bölge halk da karlatklar en küçük olumsuzlukta ve aranan teröristler sayfasnda fotoraflarndan tandklar teröristleri karlanca bir bir güvenlik güçlerine ihbar etmeye balad. Devlete olan güvenin artt ve huzur ortamnn sürekliliini arzulayan vatandalarn yapt ihbarlarn ardndan güvenlik güçlerinin düzenledii operasyonlarla aralarnda örgütün yönetim kademesinde olanlarn da bulunduu çok sayda terörist etkisiz hale getirildi.

SINIR ÖTES HAREKATLAR KORKU SALDI

Taarruz anlayyla küçük, orta ve büyük çapl operasyonlar ile darbeler alan PKK terör örgütü, TSKnn Frat Kalkan ve Zeytin Dal isimleri ile düzenledii snr ötesi harekatlar ile salad baaryla da büyük korku yaamaya balad. TSKnn düzenledii harekatlar ile terör örgütlerinden arndrd snr ötesine de huzur getirmesi PKKda korkuya yol açarken, terör örgütünün basks altndaki bölge halknda da güveni artrd. Bu güvenle birlikte ihbar mekanizmas bölge halk tarafndan daha sk kullanlmaya baland ve güvenlik güçlerinin operasyonlar ile PKKya ar darbeler indirilmeye devam etti.

KANDLE YÖNELK HAVA HAREKATLARI LE PE PEE DARBE

Yurt içindeki operasyonlarn yan sra Suriyedeki harekatlarda her türlü teknolojik silah etkin kullanan TSK, terör hedeflerini HA ve SHAlar araclyla da nokta atlar ile imha etti. Terör tehdidini tamamen yok etmeyi hedefleyen TSK; son aylarda da PKKnn kalbi olarak görülen Kandile yönelik birbiri ardna hava harekat düzenledi. Hava harekatlarnda çounluu örgüt yöneticisi çok sayda terörist etkisiz hale getirildi. Hava harekatlar darbe alan PKK, iç kesimlere veya Suriyeye çekilirken, birçok noktada yaplan operasyonlar nedeniyle harekat alan daralan örgüt içerisinde irtibat ve iletiim de zayflad.

PKK, NFAZLARA BALADI, BAKKALI NFAZ ETT

Güven ve istikrar ortam ile direnci artan bölge halknn, ihbarlar ile darbe alan PKK terör örgütü infazlara balad. Bölge halk üzerinde korku salmak ve kendine hareket alan salamak isteyen terör örgütü, 25 Haziranda Arnn Doubeyazt ilçesinde bakkal Mevlüt Bengiyi infaz etti. Öldürüldükten sonra cesedi elektrik direine asl Benginin üzerinde; Baz arkadalarmzn ahadetine neden olan bu kii Mevlüt Bengidir, sorgulanp, cezas PKKnn silahl kanad olan HPG tarafndan kesilmitir yazl PKKya ait not çkt.

Terör örgütü de daha sonra yapt açklamada ajanlkla suçlad Bengiyi infaz ettiini kabul etti ve benzer infazlarn sürecei tehdidinde bulundu.

BABA VE OUL YAN YANA TOPRAA VERLD

Bu hafta ise teröristler Diyarbakrn Lice ilçesinde Remzi Güler (50) ve olu Mahmut Güleri (27) katletti. Baba ve olunun cesetlerinde de bulunan notlar ile infazn teröristlerce yapld ortaya çkt.

Diyarbakrn Silvan ilçesi Cami Mahallesinde ikamet eden ancak 10 gündür Lice ilçesine bal Yalml Köyü Leyhasor mezrasndaki ba ve bahçelerine gittikten sonra bir daha kendesinden haber alnamayan ve dün köyün Üç yol mevkiinde cesedi bulunan baba Remzi Güler ve olu Mahmut Güler, dün gece Silvan ilçesinde topraa verildi.

Valilik, baba olunun PKK terör örgütü mensuplar tarafndan öldürüldüünü açklarken, Lice Devlet Hastanesinin ardndan Diyarbakr Adli Tp kurumuna kaldrlan baba ve olunun cenazeleri dün gece yaknlar tarafndan alnarak Silvan ilçesine götürüldü. Remzi ve Mahmut Güler, ilçenin Cami Mahallesinde bulunan Karabehlül bey mezarlnda yan yana kazlan mezarlarda topraa verildi.

ABDULLAH AAR: YA BAT EDN, YA KATLEDERM MESAJI

Güvenlik Uzman Abdullah Aar, son dönemde yaananlarla terör örgütünün ald darbelerin ardndan yeniden toparlanabilmek ya da daha fazla kayp vermenin önüne geçmek adna sivil infazlarna baladn söyledi.

PKK terör örgütünün halk üzerinde 1990l yllardaki gibi bask unsuru oluturabilmek adna strateji üretmeye baladn anlatan Aar, öyle konutu:

Toplumsal katmanlardaki PKKya yönelik, PKK aleyhine gelien fikirlerin, sahada karlk bulmas ve eyleme dönümesiyle PKK, halk üzerindeki basksn ayn 1990l yllardaki gibi arttrmak gibi strateji üretmeye balad. Yani bu aslnda bizim Stockholm Sendromu diye tanmlam olduumuz, baya katiline ak olma. Yani bask üretiyor. Bu baskyla beraber u cümleyi kuruyor; Ya bana biat edersin ya da ben sizi katlederim. imdi bunun mesaj var. Bu neden kaynaklanyor? Özellikle Güneydoudaki gerek krsalda, gerek meskun mahallerde etkisi ve eylem kapasitesi çok dütü. Bir tarafta durmadan iddia üretiyor ama üretmi olduu iddialarda arzu ettii sonuçlar üretmiyor. Dadaki sözde terörist liderleri, arzu ettiklerini üretemedikleri için birbirlerini suçluyorlar. Bu Türkiyenin özellikle kuvvet çarpanlarndaki özellikle son dönemde çkan deiiklikler önem kazand. Bundan kaynaklanyor. PKKnn özellikle krsal alanda hareket kabiliyetini çok kstlayan, teknolojik aletler çok etkin kullanlmaya baland. Gözetleme ve keif kabiliyetini çok arttran teknolojik aletlerle, tespit edilen terörist hedeflerin nokta atyla vurulmasna sebebiyet veren SHAlar, HAlar, sava uçaklar, Droneler ve termal kabiliyeti olan sistemleri sayabiliriz. Bir dier tarafyla da özellikle profesyonel ordu etkisi, fotoraf çok deitirdi. Ama bununla birlikte hem snra yakn alanlarda; Irakta ve Güneydouda etkin mücadele yürütülürken, PKK küçük gruplara bölünürken, bir dier tarafyla özgür Suriyede, Irakn tartmal bölgelerinde çok kuvvetli bir etki üretmeye balad PKK. Bir bat dünyas tarafndan DEA ile mücadele gerekçesiyle bir güç ve cazibe merkezine dönütürülerek hem himaye edildi, hem finans, hem korundu, hem de eitildi. Bütün bunlarla beraber merulatrlmaya gidildi. Bunun da mutlaka görülmesi gerekiyor. Asl mücadelenin bu alanlarda yaplmas gerekiyor Türkiye açsndan, Yani mücadeledeki konsantrasyon alanlarnn banda buras geriyor. Güneydoudaki yaam tarz üzerinden toplumsal krlganlklar kullanmak isteyen bir PKK var u anda.

MENBç MODEL OLABLR

Aar, son dönemde Suriyenin Menbiç kentinde teröristlerin silahlarn brakp çekilmesine ilikin varlan mutabakatla yaanan gelimelerin de önemli olduunu söyledi. Aar, terör örgütünün buradan çekilmesinin tabanda etkisini yitirmesi anlamn tadnn deerlendirilmesi ile model olabileceini vurgulayarak öyle devam etti:

Terörün kullanm olduu pek çok dorusal ve asimetrik metot var. Sonuçta Türkiyeyi hedef alm, Türkiyenin terörle mücadeledeki meruiyetini hedef alm bir terör örgütü var. Bu terör örgütünün kullanm olduu pek çok metot var. Yani Amerikallarn, kta Avrupasnn ite kendisini sözde özgürlük savaçs olarak hakl olduuna dair pek çok giriim var. Ama sonuçta Avrupada, Amerikada PKKnn terör örgütü olduunu çok iyi bilir ama kendi hedeflerine ve menfaatlerine hizmet ettii için tamam bu terör örgütü sfatn görmezden gelirler. Baka baka elbiseler giydirirler. Menbiçteki fotoraf, yani PKK kendi gücüyle üretmi olduu, alm olduu bir alan deil. Kta Avrupas, Amerika Birleik Devletleri, srail tarafndan kendisine tahsis edilmi bir alan. Yani bizim oradaki mücadelemiz PKK ile deil, PKKy himaye eden iradelerle bizim mücadelemiz var. Bu anlamda Menbiç sadece bir Menbiç deil, jeopolitik bir satrancn u anda gündemdeki hamlesi. Sadece oras m hayr, Fratn dousundaki bütün alanlar. çünkü Türkiye sonuçta oradaki YPG/PKK terörist unsurlarn tamamnn, oradaki etkisini yitirmesini, silahlarn teslim etmesini, orada etkili olduu toplumsal taban üzerindeki etkisini kaybetmesini istiyor. Menbiç bir model olabilir. Bununla ilgili yakalanan bir frsat var. Yani Amerika Birleik Devletleri ile Türkiye arasnda büyük bir gerilim vard. Bu büyük gerilimin üstüne u an ortak bir çalma zemini yakalanm durumda. En büyük kazanmn u anda bu olduunu düünüyorum. Biz Sacur bölgesinde koordineli ve bamsz Amerikallar ile devriye faaliyetlerimiz var. Bu fotoraf Menbiçte PKKllarn gitmesine yönelik bir etki üretmi durumda deil. Zaman içerisinde olaslk dahilinde üretebilir. Bunun zaman içersinde göreceiz. u an orada en önemli kazanm, Amerika Birleik Devletleri askerleri ile Türk askerlerinin ortak bir çalma platformu alan yakalam olmalar. Etkisini zaman içerisinde göreceiz.

Aar, terör örgütünün halk sokaa dökmek için bombal saldrlar düzenleyerek farkl örgütleri suçlama yolunu destekleyip, Türkiyenin DEA veya radikal örgütleri destekledii gibi alg oluturmay hedefleyebileceini ancak bunun da karlk bulamayacan da sözlerine ekledi.

2 YILDA VAN, HAKKAR VE BTLSTE 10 K ÖLDÜRÜLMÜTÜ

Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan balatlan etkili operasyonlar sonucu terör örgütü PKKya büyük darbeler vurulurken, bölgedeki etkinliinin tamamen bitirilmesi için de youn bir çalma yürütülüyor. 2016 ve 2017 yllar içerisinde terör örgütü PKK, sadece güvenlik güçlerine yönelik deil, sivil ve siyasetçilere dönük de çeitli eylemlerde bulunmutu. Van, Hakkari ve Bitliste terör örgütü PKKl teröristler tarafndan Van Hakkari ve Bitliste 3 siyasetçi, 3 içi, 2 korucu ve 2 köy muhtarn öldürdü.

EMDNL

Hakkarinin emdinli ilçesinde yaayan dönemin Ak Parti 1nci sra milletvekili aday 7 çocuk babas müteahhit Ahmet Budak 14 Eylül 2016da bayram dönüü srasnda 12 yandaki olu Samed Budakn gözleri önünde PKKl teröristlerin saldrsna urad. Ar yaralanan siyasetçi Budak, yaknlar tarafndan kaldrld emdinli Devlet Hastanesinde yaplan tüm müdahalelere ramen kurtarlamayarak hayatn kaybetti. Yaana olayn ardndan Hakkari Valilii tarafndan Altnsu Köyü ile bu köye bal bulunan Dereboyu, Meydan ve Elde mezralarnda 3 gün süreyle sokaa çkma yasa ilan edilerek geni çapl operasyon balatld.

Hakkarinin emdinli ilçesinden Aktütün Jandarma Karakoluna kömür tayan 3 çocuk babas Zahir Er (35) 16 Haziran 2016da yol kesen bir grup PKKl terörist tarafndan aracndan indirilip öldürüldü. Hakkaride yaayan Er, Karyaka Mahallesinde topraa verildi.

YÜKSEKOVA

Yüksekova lçesi Onbalar Köyü yaknlarnda bulunan çobanpnar Piyade Hudut Karakoluna bal Dolavere Tepe Üs Bölgesinde çalma yapan VEDA içilerine ait araca, PKKl teröristler tarafndan saldr düzenlendi. Saldrda, evli 2 çocuk babas elektrik teknikeri Hazm ahin(35) ve evli 3 çocuk babas Sabri Özdel(35) hayatn kaybederken, elektrik mühendisi Fendi Yüzgeç ve içiler Ferdi Karatay ile Mustafa Kaya ise yaraland.

Yüksekovann Kadköy Köyü Muhtar Nurettin Altun(37) 14 Austos 2017de evinden çktktan sonra bir daha kendisineden haber alnamad. Güvenlik güçleri ve ailesi 4 çocuk babas muhtar Altunu ararken, 3 gün sonra Yüksekovaya 34 kilometre uzaklkta bulunan Yeni Ik Köyü Basamak Mezrasnda cesedi bulundu. Altunun PKKl teriristler tarafndan öldürüldüü açkland.

çATAK

Vann çatak ilçesinde yol kesen PKKl teröristler, 16 Eylül 2016da köy koruculuu da yapan minibüs oförü Ali Ogünü ehit etti. çatak ilçe merkezine 17 kilometre uzaklktaki Kaçit Mahallesi yaknlarnda yol kesen teröristler, önce köy korucusu Ogünün kulland yolcu minibüsünü durdurdu. Yolcular minibüsten indiren PKKl teröristler daha sonra bölgeden uzaklatrdklar Ogünün kafasna ate ederek ehit etti.

ÖZALP

Vann Özlap lçesi Aa Mollahasan Mahallesinde yaayan Ak Parti Özalp lçe Bakan Yardmcs Aydn Mutu 10 Ekim 2016da öldürüldü. Aa Mollahasan Mahallesindeki evine baskn düzenleyen PKKl teröristler Mutunun aracn gasp etmek istemi, ancak buna izin vermeyince yatak odasnda öldürülmütü. 6 çocuk babas Mutunun ölümü köyünde büyük üzüntüye neden oldu.

Vann Özalp lçesi Boazkesen Mahallesinde yaayan AK Partii lçe Bakan Yardmcs Aydn Ahi, 2 Temmuz 2017de evini basan PKKl teröristler tarafndan silah zoruyla kaçrd. Ayn zamanda eski mahalle muhtar olan Ahi, dar çkarlp araca bindirerek emsettin Mahllesine götürdü.Teröristler burada, Ahiyi indirip uzun namlulu silahla birkaç el ate ederek vurdu. Ar yaralanan Ahi, kaldrld hastanede hayatn kaybetti.

MURADYE

Ak Parti lçe Bakan brahim Vanl ve beraberindekiler referandum çalmas yaparken 15 Nisan 2017de PKKllarn saldrsna urad. Partililer, güvenlik korucularyla birlikte ilçeye dönerkenMezarlk bölgesine gelindiinde, pusu kuran PKKl teröristler, uzun namlulu silahlarla araçlar çapraz atee ald. Saldrda brahim Vanlnn aracnn önünde giden korucular tayan araç, isabet ald. Araçtaki Bakan Vanlnn yeeni olan güvenlik korucusu Adnan Vanl ehit oldu, 1 korucu da yaraland. lçe Bakan brahim Vanl ise yara almadan kurtuldu.

HZAN

Bitlisin Hizan ilçesi Bölüklü Köyü Muhtar Salih Güven, 26 Eylül 2016da PKKl teröristlerce kaçrld. Yaplan tüm aramalara ramen uzun bir zaman kendisinden haber alnamayan Muhtar Salih Güvenin, Akar köyü yaknlarnda 9 Kasm 2016da yol kenarnda köylüler tarafndan cenazesi bulundu.

Ana Sayfaya Git