İnternet bağımlılık mı?

Söz Haber, "İntirnet bağımlılık mı" sorusunu, Diyarbakır halkına sordu.

Haberler 15.01.2018 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nternet; elenceden, bilgi edinmeye; sosyal hayat zenginletirmeden, ekonomik çevrede yeni i frsatlarnn domasna kadar hayatmza yenilikler getiren sanal bir dünya

Günümüzde hemen hemen herkesin elindeki küçük akll cihazlarlar sayesinde bu frsatlardan yararlanmaya çalt dünyamzda bu yenilik bazen de bamllk halini ne yazk ki alabiliyor.

Sanal dünya olarak adlandrlan interneti ve genel olarak bireyler arasndaki iletiime farkl bir etkileim kazandran sosyal medyay Diyarbakrllara sorduk.

Kimi vatandalar sosyallemek adna sosyal paylam sitelerinde saatlerce vakit geçirdiklerini itiraf ederken, baz Diyarbakrllar internetin fazla kullanlmasnn bamll da beraberinde getirdii gerekçesiyle buna esir olmamak adna kontrolü elden brakmamay tercih ettiklerini ifade ettiler.

çOCUKLARA TABLET VE AKILLI TELEFON VERLMEMES LAZIM

nterneti günde yarm saat kullandn anlatan Sibatullah Ekti, daha çok haberleri takip etmek için girdii internette daha çok sosyal paylam sitelerini ziyaret ettiini söyledi. Zamannn büyük bir bölümünü ald için kontrollü olmaya çaltn aktaran Ekti, Teknolojik bamllk bir tür hastalktr. uan uyuturucu bamll gibidir internet. Küçük yataki çocuklara tablet ve akll telefon verilmemesi lazm. Bu yalarda bamllk hastal balar. Biz küçükken darda oyun oynardk. imdiki çocuklara anneler ve babalar evde kapal ortamlarda bilgisayar ve akll telefonlarla onlar oyun oynatyorlar. Yaramazlk yapmasnlar diye. nternet bamlln sonucu olarak baz evlerde huzursuzluklar ba gösterir. nternetten oyun indirmek ve fazla oyun oynamak bazen pahalya gelebiliyor dedi.

ZARARLARI OLDUU GB YARARLARI DA VAR

Uur ngr da, interneti sosyal paylamda bulunmak için skça kullandn belirterek, Teknoloji bamls oldu. Ondan uzak duramyoruz. Teknolojinin gelimesi ile internet bamll daha da artyor, zorunluluk haline geliyor. Bu bamllk sonucu gözlerde sknt, beyinde yorulma ve yorgunluk gibi sonuçlar ortaya çkyor. Zararlar olduu gibi yararlar da var. Gündemden haberdar oluyorsun mesela diye konutu.

Y BR EKLDE STFADE ETMEK GEREKYOR

Yakup Algan ise teknolojiden iyi bir ekilde istifade edilmesi gerektiine dikkati çekerek, Genellikle interneti çok az kullanyorum. Bazen günde ortalama cep telefonumdan 2-3 saat internete girdiim oluyor. nternete instagrama girmek için daha çok kullanyorum eklinde konutu.

HASTALIK çEDNE DORU HIZLA GDYOR

nterneti genellikle ders çalmak için kullandn söyleyen Berat Baran, Tabi bununda dnda sosyal medyay da takip ettiim oluyor. Günümün yars internette geçiyor. Bu ekilde zaman harcyorum. Telefon bamll denen bir ey var artk. Bakrköy Ruh ve Sinir Hastalklar hastanesinde bu bamlkla ilgili bölüm açmlar. Herhalde bir hastalk çeidine doru hzla gidiyor. Bu bamllk neticesinde eski sohbetler kalmad. Bir araya geldiimizde ve birini ziyaret ettiimizde muhabbet houmuza gitmediinde hemen cep telefonlarmza yöneliyoruz dedi.

BO ZAMANI OLANLAR VE SZLER DAHA çOK KULLANIYOR

Süleyman Polat isimli vatanda da, interneti daha çok isiz vatandalarn daha çok kullandn savunarak, nterneti az kullanyorum o kadar sosyal hayatmda yeri yok. Gencinden yalsna herkes internet bamls olmu. Bo zaman olanlar ve isizler daha çok kullanyor. Dolaysyla internet bamllnn olumlu bir sonucu yok ne yazk ki. Sadece yllarca göremediin bir arkadanla görüebilirsin. Hep zaman kayb yani dedi.

NE YAZIK K NSANLAR ARASINDA SOSYAL HAYAT KALMADI

i gerei interneti günde 7-8 saat kullandn ifade eden Fuat Peker, dnda ise genellikle internette gazete okuyorum. Bazen de müzik dinliyorum. Ama tabi kontrol altnda tutmak lazm. Teknolojinin sizi esir almasna izin vermemeliyiz. Ben mümkün mertebe bundan uzak duran biriyim. Böyle giderse Amerikadaki insanlar internet bamll nedeniyle obez olacak. Ne yazk ki insanlar arasnda sosyal hayat kalmad. Birbirine ayn koridordan geçerken selam vermeyen insanlar, sosyal medya hesaplar üzerinden birbirlerinin paylamlarn beeniyorlar. Buda insanlar arasndaki iletiimin sanal hale gelmesini salyor. Bu da ileride aile hayatndan i hayatna kadar bir çok ilikiyi etkileyecek diye düünüyorum. Küçük yalardaki çocuklara internetin nasl kullanlmas gerektii, nasl faydlanlmas gerektii ve zararlar öretilmedir diye konutu.

NTERNET BAIMLILIINA EN çOK NEDEN OLAN EY AKILLI TELEFONLADIR

Ali Avc da nternet bamllna en çok neden olan ey akll telefonladr. Önceden böyle bir ey yoktu. Bo bir frsatmz olsa direk kullanyoruz dedi.

NTERNET KÖR BR KUYU GB

nterneti kör bir kuyuya benzeten zzettin Güzel, Bilgi edinmek ve gündemi takip etmek için internete giriyorum. nterneti az kullanyorum. Sosyal hayatm fazla engellemesine izin vermiyorum. nternet bamll bana göre hastalktr. Bir uzmandan tedavi yardmn tavsiye ederim. nternet kör bir kuyu gibi. çkmas zor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git