İnternete erişim iki yaşa kadar düştü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, yedi bakanlıktan uzmanların katılımıyla düzenlediği "Türkiye'de Çocuklara Yönelik Koruyucu ve Önleyici Politikaları Değerlendirme Çalıştayı"nın sonuç raporunda çocukların internet ve sosyal medya kullanımıyla ilgili tespitlere yer verildi.

Haberler 16.10.2017 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca yedi bakanlktan uzmanlarn katlmyla düzenlenen çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici politikalarn ele alnd çaltayn sonuç raporunda nternete eriim iki yana dümütür. Devletin özellikle internette yaylan ihmal, istismar içerikli sosyal medya paylamlarnda proaktif önlem almas gerekmektedir. tespitinde bulunuldu.

Bakanlk çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüünce çileri, Adalet, Milli Eitim, Salk, Kalknma, Gençlik ve Spor, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlklar ile Diyanet leri Bakanl, Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanl, Türk Kzlay gibi kurumlar ve üniversitelerden uzmanlarn katlmyla temmuz aynda düzenlenen Türkiyede çocuklara Yönelik Koruyucu ve Önleyici Politikalar Deerlendirme çaltaynn sonuç raporu yaymland.

çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici politikalarn tüm yönleriyle ele alnd çaltayn raporunda, bu alanda yürütülmesi gereken yeni uygulamalara ilikin önerilere yer verildi.

Özellikle gelien teknoloji, sosyal medya ve internet kullanmnn yaratt riskler konusunda alnmas gereken önlemlerin sraland raporda, Teknolojinin çocuk bakcs olarak kullanld günümüzde, ebeveynler çocuun tabletlerde, televizyonlarda, telefonlarda nelerle megul olduunu denetlememektedir. çocuklara yaplan müdahale programlar, yetikin eitimleri ile koordineli olmaldr. deerlendirmesi yapld.

Raporda, teknolojinin günümüzde çocuklar ciddi bir biçimde dönütürüp deitirdiine dikkat çekilerek, ihtiyaçlar yeniden tanmlanmas gereken bu çocuklar geleneksel kavramlarla anlamann ve bu ekilde müdahalede bulunmann zorluuna vurgu yapld.

- stismar içerikli sosyal medya paylamlar

nternette çocuklarn neler yaptna ilikin anne babalarn bilinçlendirilmesi gerektii aktarlan raporda u tespitler yer ald:

nternete eriim iki yana dümütür. nternetle ilgili önleme mekanizmalarnn yaygnlatrlmas amacyla sivil toplum kurulularnn proje üreterek Bilgi letiim Teknolojileri Kurumuna sunmas ve ibirliinin yaygnlatrlmas önemlidir. Devletin özellikle internette yaylan ihmal, istismar içerikli sosyal medya paylamlarnda proaktif önlem almas gerekmektedir.

Medya okuryazarl eitiminin erken yalarda verilmesi ve anne babalarn da bu konuda eitilmesi önerisinin yer ald raporda, sosyal medyann doru kullanlmasna yönelik toplumun bilinçlendirilmesi gerektii belirtildi.

- Görseller Türk kültürüne uygun olmal

Raporda, aile eitim programlarnn çocuun geliim özelliklerini, ihtiyaçlarn içeren bütüncül bir ekilde oluturulmas gerektii kaydedilerek, u önerilerde bulunuldu:

Aile eitim programlarnn, davran deiiklii oluturabilmesi için uzun süreli planlanmas gerekmektedir. Bu programlar tek tarafl bilgi aktarmndan ziyade karlkl etkileim oluturacak ekilde tasarlanmaldr. Farkl kurumlar tarafndan verilen aile eitim programlarnn içeriklerinin deerlendirilmesi ve herkesin ulaabilecei ekilde planlanmas gerekmektedir. Aile eitim programlarndaki görseller Türk kültürüne uygun olmaldr. Ya gruplarna göre çocuklarn özelliklerini içeren broürler ailelere posta yoluyla iletilmeli ve broürlerin herkese ulamas salanmaldr.

- Z kuann da görüüne bavurun

çocuklar için koruyucu ve önleyici politikalarn yan sra yönlendirici politikalara da ihtiyaç duyulduu belirtilen raporda ayrca çocuk odanda ehirlemenin deerlendirilmesi açsndan çalmalara çevre ve ehircilik Bakanlnn dahil edilmesi gerektii bildirildi.

Raporda çocuklara yönelik çalmalarda geleneksel yöntemlerden ziyade yaratc çalmalar yaplmasnn önemine iaret edilerek, unlar kaydedildi:

Akran liderlii odanda çalmalar yaplmasnn daha etkili olaca düünülmektedir. nsan kaynann deerlendirilmesinde sadece i bulma odakl olunmamal, çocuklarn yaam becerilerini kazanmalar amaçlanmaldr. Tüm bu çalmalara proje bazl yaklalmamal genele yaygnlatrlabilecek politikalar eklinde baklmaldr.

çocuklarn hayatlarn snrlandrmak ve engellemek yerine onlar için spor salonlar, gençlik kulüpleri gibi aktif bir yaam sürecekleri mekanlar tasarlanmaldr. Z kuan ilgilendiren politika kararlarnn almnda bu kuan da görüüne bavurulmaldr.

Öte yandan raporda bireysel tutumlar deitirmeye yönelik çalmalarn niçin kalc olmadna ilikin aratrmalarn yapld hatrlatlarak nsanlarn bireysel tutumlarn deitirmeye yönelik çok sayda çalma bulunmaktadr fakat bu çalmalar insanlarn tutumlarn deitirmesine ramen tutumlarda geriye dönü gözlemlenmektedir. Kültürel ortamda ve iklimde deiiklik yaplmad sürece aileye ve çocua yönelik bireysel tutum çalmalar kalc olmamakta ve fayda salamamaktadr. Bu sorunun nedenlerine ilikin çalmalar yaplmaldr. önerisinde de bulunuldu.

Ana Sayfaya Git