İnternetten alınan vitamin ve gıda takviyeleri sahte olabilir

Koronavirüs salgınıyla birlikte vitamin ve gıda takviyesi kullananların sayısı arttı. Yalnızca eczanelerde değil özellikle internet sitelerinde, marketlerde hatta benzin istasyonlarında bile satışa sunulan bu ürünlerin de sahtelerinin olduğu ortaya çıktı.

Haberler 24.02.2021 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eczac eker Pnar Özcan, Halk sal açsndan çok önemli bir noktaya geldik biz u anda. Eczane d sat kanallar için büyük bir çöplük diyebiliriz. Siz de görüyorsunuzdur, benzincilerde bile sakzlarn yannda bu tip ürünler var ki çok sakncal. O yüzden hem denetlemelerin yaplmas hem de yasal düzenleme ile bunlarn eczaneler dnda herhangi bir yerde sata sunulmamas lazm dedi.

Koronavirüs salgnyla birlikte pek çok kii, baklk sistemlerini güçlendirmek için vitaminlere ve gda takviyelerine yöneldi. Vatandalar, salgn nedeniyle birçok ihtiyacn internet sitelerinden alveri yaparak karlad gibi, vitaminleri de eczanelerden deil internet sitelerinden satn almaya balad. Ancak kyafet, ayakkab, elektronik malzemeler derken imdi de sahte vitaminler e-ticaret platformlarnda sata sunuluyor. Son zamanlarda eczacsna danarak, internetten ald vitaminin daha önce satn aldklarndan farkl olduu ikayetinde bulunan kiilerin says arttn vurgulad.

NTERNETTEN, MARKETTEN, BENZCDEN ALIP, BZE KAYETLERN BLDRYORLAR

Pandemi ile birlikte vitaminlere ciddi bir talep art belirten Eczac eker Pnar Özcan, Ciddi bir talep art var ama kontrolsüz bir art aslnda bu. Biz de bunun endiesini eczaclar olarak yayoruz. nternetten sipari verip ya da eczane dnda marketten, benzinciden ürün alp bunun yan etkilerini görüp rahatszlanan ya da hiçbir faydasn görmeyen hastalarmz oluyor. Bizlere bildiriyorlar bunlar. Tedavi olaym derken daha çok hastalanabiliyorlar ya da var olan hastalklar tetiklenebiliyor. Maalesef çok bilinçsiz bir kullanm var u anda. dedi

VATANDAIN SAHTE VTAMN ORJNALNDEN AYIRMA ANSI YOK

Vatandan sahte ürünü orijinalinden nasl ayraca konusunda ise Özcan, Vatandan bunu anlama ans yok. O yüzden ürünleri doru, güvenilir yerlerden almal. Eczanelerden, eczac danmanlnda almal. çünkü vatandan eline ald ürünün kutusunda yazanlarn içeriinde olup olmadn anlama ans yok. Biz de bunlarn analizlerini laboratuvarlarda yaptrp, aslnda söylenen maddenin hiç olmadn ya da eser miktarda olduunu veya içinde bambaka eylerin olduunu tespit edebiliyoruz. Tek yaplmas gereken eczanelerden alnmas. diye konutu.

GERçEK ÜRÜN GÖRSEL KULLANILIYOR, BAMBAKA BR EY GELYOR

Ürünlerin sahte olmasnn tek sorun olmadn ifade eden Özcan, hangi koullarda saklandklar ve nerede depolandklarnn da çok önemli olduunun altn çizerek, Gerçek bir ürün bile doru saklama koullar olmadnda bozulur ve faydadan çok zarar getirir. nternetten çeitli görsellere kanmamak gerekiyor. çünkü bazen unu da yapyorlar, gerçek ürün görsellerini kullanyorlar ama size bambaka bir ürün geliyor. Bunu kullanan hasta bazen bir tansiyon hastas olabiliyor. Sadece basit bir vitamin aldn ya da bitkisel içerikli bir ey aldn düünüyor ama bu tansiyonunu tetiklemi olabiliyor. Baz ilaçlar var ki birlikte kullanldnda kanama etkisi yaratabiliyor. Bilinçsiz kullanmn skntlarn hastalarmzdan duyuyoruz ve daha sonra bunlarn tedavisi ile ilgili danmanlk hizmeti veriyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git