İntihar bağımlılık

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘İntiharı Önleme, Medya ve Madde Bağımlılığıyla’ ilgili eğitim semineri verildi.

Haberler 14.12.2017 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

l Salk Müdürlüü tarafndan ntihar Önleme, Medya ve Madde Bamll ile ilgili verilen eitim seminerinde, dünyada yaklak 800 bin insann intihar ederek hayatn kaybettii belirtildi.

Diyarbakr l Salk Müdürlüü ek bina toplant salonunda ntihar Önleme, Medya ve Madde Bamll ile ilgili eitim veren SBÜ Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi Dr. M. Emin Yüksel, Türkiyede son 10 ylda 29 bin kii hayatn kaybettiini söyledi.

Yüksel, ntihar dünyann her yerinde ve ülkemizde ciddi anlamda bir problemdir. Dünyada yaklak 800 bin insan intihar ederek hayatn kaybetmektedir. Ülkemizde son 10 ylda 29 bin kii hayatn kaybetmitir. Son yllarda intiharn artyla ilgili yüzde 40 civarnda ülkemizde artrmtr.dedi.

TRHAR NEDENLER

1970 ylnda Britanyada kendini yakarak intihar etme eylemi uluslar aras medyada oldukça yer aldn belirten Yüksel unlar kaydetti:

Bir yl sonra fark ediyorlar ki ngilterede her seneye göre intiharla kendini öldürme vakas o yl 60 tane daha fazla olduunu fark etmilerdir. Türkiyede yllar önce Boaziçi Köprüsünde intihar haberlerinin verilmesinin kesilmesinde sonra intihar giriimleri azalm. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hak ve Sorumluklar Bildirgesinde intihar olaylar hakknda haber çevresini aan ve okuyucu veya izleyici etki altnda brakacak nitelikte ve genilikle yayn yapmamaldr. Olay gösteren fotoraf, resim veya film yaynlanmamaldr. Maalesef çokta ilgilendii söylenemez hem Türkiyede hem de dünyada. Ünlü bir kii söz konu ise duygusal olarak ele alnmasnda kaçnlmadr. Haber ksa tutulmal, fazla açklama ve abartdan uzak durulmaldr. Kulland yöntem ve intihar ettii yerin fotoraf yaynlanmamal, ilk sayfa manetleri asla kullanlmal ve ruh hastal varsa belirtilmelidir.

29 BN K NTHAR ETT

Son olarak Yüksel, Gerçekler sunumunda salk otoriteleri ile birlikte çallmal. ntihardan bahsederken tamamlanm intihar giriimi ifadesi kullanlmal. Baarl ifadesi kullanlmamal. ntihar haberleri manete verilmemeli, iç sayfalarda ilgili bilgilere yer verilmelidir. Sorunlar olan kiilere alternatif çözümler vurgulanmal. Fotoraf intihar notlar yaynlanmamal, intiharda kullanlan yöntemle ilgili detaylar açklanmamal, basit nedenler açklanmamal, intihar yüceltilmemeli, duygusallatrlmamal, dini kültürel kalplar kullanlmamal, suçlama sorumluluk paylam yaplamamaldr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git