İpek kozasını sanata dönüştürüyorlar

Diyarbakır’da bir grup kadın, hafta sonu bir araya geldikleri okulda ipek kozasından sanat yapıyor. Kozanın sadece iplik olmayacağını kanıtlayan kadınlar çiçek, Türk bayrağı, gelin başı süslemesi ve çeşitli objeler yapıyor.

Haberler 16.05.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda hafta sonu bir okulda toplanan kadnlar, ipek kozasndan sanat üretiyor. Kozann sadece iplik olmayacan kantlayan kadnlar, bu üründen birbirinden farkl objeler elde ediyor.

pein Türkiyede en çok üretilen bölgesi olan Diyarbakrdaki kadnlar, kozadan sadece iplik deil, süs eyalar da yapmay baard. Molla Gürani lkokulunda toplanan kadnlar, daha önce temin ettikleri kozay ileyerek, Türk bayra, çiçek, gelin ba, tak gibi birçok obje üretmeyi baard. Yaklak 20 kadnn katld kursun sonunda kadnlar, alacaklar belgelerle kendilerine ait i yeri açp, istihdama da katk salayabilecek.

Güneydouda ilk

Balar Halk Eitim Merkezinde eitmen olarak görev yapan Özlem Can, kursun bölgede ilk kez kendileri tarafndan yapldn söyledi. Mesleinin 10. ylnda olduunu kaydeden Can, çeitli el sanatlarnda çalyoruz fakat en büyük ilgi alanm koza oluturdu. pek kozas ile ilgili çeitli aksesuarlarla faaliyetler yapmaktayz. u an 3 kursu idare ediyorum. Farkl okul ve kurumlarda el ii eitimlerimizi sürdürüyoruz. Koza yllarca iplie çevrilip kumaa dönütürülüyordu. Koza Türkiye geneli en çok Diyarbakrn Kulp ilçesinde yetitiriliyor. Biz de bundan faydalanmak istedik. Bu ii Güneydou Anadolu Bölgesinde ilk defa biz yapmaktayz. plik ve kuma dnda kozay aksesuara dönütürmek istedik. u anda kozadan her türlü aksesuar çalabiliyoruz, kiisel aksesuarlar yapabiliyoruz, gelin, çocuk ve bir kadnn beenisine sunulabilecek her türlü aksesuar çalabiliyoruz. Kursiyerler eitimin ardndan alacaklar sertifika ile kurs açabilecek ve ürünlerini satabilecek. Bata Molla Gürani lkokulu yönetimi, Balar Halk Eitim Müdürü Umut Özekinci olmak üzere emei geçen herkese çok teekkür ediyorum dedi.

Ana Sayfaya Git