İran sınırda kuş uçmuyor

HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinin yüksek dağlarla çevrili İran sınırında bulunan 3 bin 200 rakımlı Aslankaraş üs bölgesinde, hudut kartalları 7 gün 24 saat nöbet tutuyor. Yaklaşık 3 yıl önce kurulan ve ilk defa bu yıl kışın da askerin nöbet tuttuğu bölgede Mehmetçik, hem sınırdan gelebilecek terör saldırılarına hem de kaçakçılık olaylarına karşı vatan savunması yapıyor.

Haberler 28.05.2019 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanl, 7inci Hudut Alay ve 2inci Hudut Tabur Komutanlna bal Aslankara üs bölgesi, 3 bin 200 rakmla Türkiyenin en yüksek rakml üs bölgeleri arasnda bulunuyor. 120 kilometrelik Türkiye-ran hududunun yaklak 5 kilometrelik bölümünü koruyan Aslankara üs bölgesindeki hudut kartallar, 7 gün 24 saat vatan savunmas yapp, hareketlilik yaanan bölgeleri ar silahlarla ate altna alyor. Mehmetçik, snr hattnda bir yandan teröristlerle ve kaçakçlk olaylaryla mücadele ederken, bir taraftan da karla, kla mücadele ediyor. Bölgede uzun geçen k aylarnda kar kalnl yer yer 10 metreyi, hava scakl ise eksi 35 derecelere kadar düüyor. Burada görev yapan Mehmetçikler, Mays ay sonlarna gelinmesine ramen halen kar kalnlnn yer yer 2 metreyi bulduu ve hava scaklnn da sadece 4 dereceye ulaabildii bölgede gece-gündüz görev yapyor.

LK KEZ DHA EKB GÖRÜNTÜLED

Bu zor artlara ramen Aslankarataki Mehmetçikler sorumluluk alan olan 5 kilometrelik bölgede elleri tetikte, gözleri hudutta vatan savunmas yapyor. K aylarnn zorlu geçtii üs bölgesine yln büyük bölümü karayolu ile ulam da salanamyor. Askerin yaam malzemeleri bile helikopterle götürülüyor. Demirören Haber Ajans(DHA) ekibi, 3 yl önce kurulan ve ilk kez bu kn vatan nöbeti tutulan üs bölgesini görüntüledi.

ÜS BÖLGESNDE 4 EHT VERLD

Türkiyede rakm en yüksek 5inci, Yüksekovann ise 2inci yüksek tepesi olan Aslankara üs bölgesi, 2016 ylnda teröristler tarafndan havan at ile saldrya urad. 2017 ylnda teröristlerin yola tuzaklad el yapm patlaycnn infilak etmesi sonucu 4 askerin ehit olduu Aslankara üs bölgesine, saldrda ehit olan ehit Uzman çavu Gökhan Topal ismi verildi. Gece görü, gece termal, MG-3, Uçaksavar, MK-19 (otomotik bombaatar) ve Milli Piyade Tüfei (MPT) ile her türlü terör unsurlar, kaçak göçmenler ve kaçakçlara geçit vermeyen hudut kartallar, sorumluluk bölgelerinde gece gündüz büyük bir mücadele yürütüyor.

FTARLARINI KUMANYALARLA YAPIYORLAR

Eli tetikte, gözü hudutta görev yapan hudut kartallar, iftarlarn kumanyalarla açyor. Sobann üzerinde stlan kumanyalar, ezan saatinin yaklamasyla birlikte sofraya geliyor. Hudut kartallar okunan duann ardndan da oruçlarn açyor.

HUDUT NAMUSTUR LKESYLE GÖREV YAPIYORUZ

Üs bölgesi komutan, ran hududunda 3 bin 200 rakml Aslankara üs bölgesinde Hudut namustur ilkesiyle görev yaptklarn belirterek, 3 yl önce kurulan üs bölgesinde hududumuzu insan kaçakçl ve terör faaliyetlerinde korumak maksadyla 7 gün 24 saat görev bandayz. Kanmzn son damlasna kadar bu üs bölgesini koruyacaz dedi.

Ana Sayfaya Git