İsim farklı örgüt aynı

PKK/KCK, metropoller ve şehir merkezlerinde sansasyonel şiddet eylemleri gerçekleştirmek için kurduğu paravan örgütleri kullanarak, uluslararası alandaki terörist imajından kurtulmak ve örgüt üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor.

Haberler 13.12.2016 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ehirlerde sivillerin hayatn kaybettii saldrlar Kürdistan Özgürlük ahinleri olarak bilinen TAK üstlenirken, özellikle Güneydouda halkn evlerini terk etmelerine neden olan çatmalar ise örgütün sözde gençlik yaplanmas YDG-H sahipleniyor

- Snrn Suriye tarafndan yaplan saldrlarda fail PYD/YPG olurken güvenlik güçlerine yönelik saldrlar ise PKK tarafndan üstleniliyor

PKK, kanl eylemlerini bünyesindeki paravan örgütlere ykarak özellikle batl ülkelerin tepkilerinden kurtulmaya çalyor. ehirlerde sivillerin hayatn kaybettii saldrlar Kürdistan Özgürlük ahinleri olarak bilinen TAK üstlenirken özellikle güneydouda halkn evlerini terk etmelerine neden olan çatmalar örgütün sözde gençlik yaplanmas YDG-H sahipleniyor. Snrn Suriye tarafndan yaplan saldrlarda fail PYD/YPG olurken güvenlik güçlerine yönelik saldrlar ise PKK tarafndan üstleniliyor.

Birçok ülkenin terör listesinde yer alan PKK, gerçekletirdii kanl eylemleri, Batl ülkelerin tepkisini çekmemek, bölge halkna kar bozulan imajn düzeltmek için kurduu paravan örgütlerin üstlenmesini salyor. Bu yl, örgütün gerçekletirdii eylemlerde sivillerin de aralarnda bulunduu yaklak 250 kii hayatn kaybetti.

PKK, özellikle Dou ve Güneydouda güvenlik güçlerine yönelik saldrlar düzenliyor. Terör örgütü, yollara döenen el yapm patlayclarn yan sra bombal araçlarla gerçekletirilen saldrlarla kanl yüzünü gösteriyor. Güvenlik güçlerinin son dönemdeki operasyonlarnn ardndan terör örgütünde büyük çökü yaanmaya balad. Örgütteki korku ve panik, zaman zaman teröristler arasndaki telsiz konumalarna da yansd. Güvenlik güçlerinin zorlu hava ve corafi artlara ramen devam eden operasyonlarnn yan sra hava harekatlaryla da bölücü terör örgütüne büyük zarar verildi.

- PYD/YPG

PKKnn Suriyedeki uzants PYDnin silahl kanad olarak bilinen YPG, Halk Savunma Birlikleri adyla resmi kurulu açklamasn, Suriye iç savann balamasndan yaklak bir yl sonra Temmuz 2012de yapt.

PKK ve PYDnin ayn terörist havuzunu ve ayn lider kadroyu paylat biliniyor. PYD/YPG Suriyedeki karklktan faydalanarak bölgede toprak kazanmaya çalyor. Bütün talimatlarn Kandilden alan teröristler, uluslararas kamuoyunun gözünde meruiyet kazanmak için bu ismi kullanarak eylemlerini gerçekletiriyor.

- YDG-H grubu

PKK, Irak ve Suriyede elde ettii tecrübelerle baz yerleim yerlerini kontrol altna almak hevesiyle geçen yl sözde Krsala Dayal Kent Merkezli Eylem Stratejisini uygulamaya koydu. Örgüt bu kapsamda, 2013 yl balarnda ortaya çkmaya balayan PKKnn sözde gençlik yaplanmas Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketini (YDG-H) kulland.

- HPG

Terör örgütü PKKnn amac ve stratejisi dorultusunda iddet eylemlerinde bulunan ve Halk Savunma Güçleri (HPG) olarak anlan yaplanma, PKKnn silahl kanad olarak kabul ediliyor.

- Paravan örgüt TAK

PKK/KCKnn silahl kanadnda yer alan ve Kürdistan Özgürlük ahinleri olarak bilinen TAK isimli yaplanma ise son dönemdeki terör saldrlarnn yan sra stanbul saldrsn da üstlendi.

TAK, terör örgütü PKK/KCKnn 2004 ylnda kurduu paravan bir örgütlenme. Bu örgütlenme, terör örgütünden bamsz deil. Terör örgütünün metropoller ve ehir merkezlerindeki sansasyonel iddet eylemlerini gerçekletirmek için kurulan TAKn, uluslararas alandaki terörist imajndan kurtulmak ve örgüt üzerindeki basky hafifletmek amacyla özellikle kullanld biliniyor. TAKn eylemleri, PKK/KCK üst yönetiminin talimatyla örgüt mensuplarnca gerçekletiriliyor.

Kent merkezlerinde düzenlenen bombal saldrlarn bazlarn üstlenmesiyle bilinen TAK, PKK içinde faaliyet gösteriyor. PKK ise TAKn kendilerinden bamsz bir yap olduunu öne sürüyor. TAKn eylemleri PKK tarafndan üstlenilmiyor.

- Örgüt canl bomba eylemcisi yetitiriyor

Terör eylemlerini örgütün farkl kollar üstlense de canl bomba olarak kullanlan teröristler tek elden eitiliyor.

PKKnn sözde orta sahasna bal sözde özel kuvvetlerinin, sorumlu düzeyinde olmayan örgüt üyelerini canl bomba eylemcisi olarak yetitirmek için oluturulan grup olduu biliniyor. Bu grup, örgüt adna canl bomba eylemi gerçekletirecek üyeleri yetitiriyor, eylemleri planlyor, patlayc maddeleri, ateleme düzeneini, kullanlacak arac temin ve teslim ediyor, eyleme ilikin parasal giderleri karlyor ve eylem talimatn veriyor.

- Canl bomba eylemleri

Terör örgütü PKK ve paravan olarak kurduu dier örgütler, bu yl içinde pek çok saldr gerçekletirdi. Bu terör eylemlerinden bazlar öyle:

- TAKn 17 ubatta Merasim Sokakta askeri servis araçlarna yönelik düzenledii bombal saldrda 29 kii hayatn kaybetti.

- 13 Mart 2016da yine bombal bir araçla Güvenparkta gerçekletirilen saldrda da 38 kii öldü. Bu saldry da TAK üstlendi.

- Diyarbakrn Balar ilçesinde 4 Kasmda gerçekletirilen ve iki polisin ehit olduu, 9 sivilin hayatn kaybettii saldry da yine TAK üstlendi.

- Diyarbakr Otogar yaknlarnda 31 Martta polis servisine yönelik bombal saldrda 7 polis ehit oldu. 13 polis ile 14 sivil yaraland. Bu saldry HPG üstlendi.

- 27 Nisanda Bursa Ulu Cami yannda canl bomba saldrs sonucu saldry gerçekletiren bir kii öldü, 13 kii yaraland. Bu saldry da TAK üstlendi. Saldrgann 24 yandaki PKK üyesi Eser çali olduu ortaya çkt.

- 24 Kasmda Adana Valilii otoparknda bomba yüklü araç patlatld. Saldrda 2 kii hayatn kaybetti, 33 kii yaraland. Saldry TAK üstlendi.

- TAKn üstlendii son eylem ise 10 Aralktaki stanbul saldrs oldu. Beiktataki önce bombal araçla ardndan intihar saldrsyla yaplan terör eyleminde ise 36si polis 44 kii ehit oldu.

Ana Sayfaya Git