İslam dünyasında gençlerin sorunu

İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı Taha Ayhan, İslam dünyasındaki gençlerin karşılatıkları sorunlara ilişkin, "Gençler, ekonomik hareketsizlik ve sınırlı sosyal katılım, sağlık, eğitim ve beceri geliştirme konularında çeşitli zorluklarla karşı karşıya. Gençliğin karşılaştığı bu tür büyük zorluklar, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi devletlerin sürdürülebilir kalkınmasını ve büyümesini de sınırlıyor." dedi.

Haberler 25.12.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ICYFnin slam Ülkeleri statistik, Ekonomik ve Sosyal Aratrma ve Eitim Merkezi (SESRIC) ile birlikte yapt 2020 Ylnda slam birlii Tekilat Üye Devletlerinde Gençliin Durumu raporu, çevrim içi düzenlenen toplantda kamuoyu ile paylald.

Toplantda konuan ICYF Bakan Ayhan, raporun, iki ylda bir gerçekletirilen ve devletlerin katlmyla hazrlanan bir aratrmaya dayandn belirterek, 2018-2020 yllar arasnda Tye üye 56 ülkedeki gençlerin durumu incelendi. Devletlerin yantlar, istatistik kurumlarnn verilerinin incelenmesi ve odak grup aratrmalaryla hazrland. Bu rapor, salgn öncesi dönemi de kapsad için salgnn oluturduu etkileri de önceki dönemle kyaslamak için önemli. ifadelerini kulland.

Dünya genelinde 500 milyon gencin yaklak yüzde 29unun T üyesi devletlerde yaadn ifade eden Ayhan, Her ne kadar dijital dünyada yayor olsak da T üyesi devletlerdeki gençler, hala dijital dünyaya snrl eriime sahip ve teknolojik yenilikten eitime ulamaya kadar uzanan frsatlardan yararlanma açsndan dier ülkelere kyasla daha dezavantajl durumda. dedi.

Ayhan, nüfuslarnn çounluunu oluturan 15-24 ya aras gençler için T üyesi devletlerin, durumlarn iyiletirme konusunda baarl çalmalar yürütse de bu grubun tahmin edilenden daha büyük bir potansiyel tadn vurgulad.

Raporda T corafyasndaki gençlerin öne çkan sorunlarna deinen Ayhan, Gençler, ekonomik hareketsizlik ve snrl sosyal katlm, salk, eitim ve beceri gelitirme konularnda çeitli zorluklarla kar karya. Gençliin karlat bu tür büyük zorluklar, sadece gençliin yapc ve salkl geliimini deil, ayn zamanda T üyesi devletlerin sürdürülebilir kalknmasn ve büyümesini de snrlyor. dedi.

GENç SZLNN YÜKSEK OLMASI EKONOMK KALKINMAYI OLUMSUZ ETKLYOR

Taha Ayhan, T üyesi devletlerin, geçen yllarla karlatrldnda eitim ve beceri gelitirme alannda önemli baarlar elde ettiini aktararak, 2018de yaplan aratrmaya göre gençlerin yüzde 17,7sinin okuma yazma bilmediini, bunun sonucunda genç nüfusta isizlik orannn yüksek olduunu söyledi.

sizlik sorununa ilikin bilgiler veren Ayhan, T üyesi devletlerde gençler arasnda yüksek isizlik orannn ekonomik kalknma, toplumsal katlm, uyum ve katlm açsndan olumsuz sonuçlar var. Gençlerin eitim seviyesi, T üyesi devletlerde çok sayda faktörden etkileniyor. Ekonomik istikrarszlk, yoksulluk, çatma ve savan yan sra snrl sosyal katlm ve cinsiyetle ilgili sorunlar gençlerin eitimini tamamlama oranlarn engelliyor. T üyesi devletlerde sürdürülebilir kalknmann salanmas, gençlere yönelik kaliteli eitimi güçlendirmek ve gelitirmek için etkili politikalar üretmekten geçiyor. diye konutu.

Birçok üye devletin çalma koullarnn gençler için umut verici olmadn belirten Ayhan, öyle devam etti:

Yüksek isizlik, düük i gücü katlm ve gençlerin giriimcilie snrl katlm, T üyesi devletlerde gençler için bir dizi zorluk oluturmakta. 2019da genç isizlik oran yüzde 13,9du ve bu rakam dünya ortalamas olan yüzde 11,8i amtr. Gençlerin i gücüne katlm açsndan, T üyesi devletlerin ortalamas (yüzde 38,7) 2019da dünya ortalamas olan yüzde 41,4ün oldukça altnda. Ayrca, veriler cinsiyete göre incelendiinde, erkek ve kadn isizlii ve i gücüne katlm oranlar açsndan önemli bir fark ortaya çkmaktadr. Gençlere yönelik genel giriimcilik ekosistemi kolaylatrc deil. Bunlar, dierlerinin yan sra finansmana snrl eriim ve kayt d ekonominin yaygnlndan kaynaklanmaktadr. sizlik ve makul ücretlerin olmay, sosyoekonomik geliimi engelleyen genç göçünün balca belirleyicileri arasndadr.

GENçLERN DAHA AKTF ROL OYNAMASI GEREKR

ICYF Bakan Ayhan, alkol, tütün ve uyuturucu gibi gençler arasnda yaygnlaan bamllklarn baz T üyesi devletlerde gençlerin sal için zorluk tekil ettiini, çocuk evliliinin de baz ülkelerde hala mevcut olduunu söyledi.

Tye üye devletler arasnda gelir düzeyi farkllklarnn çok yüksek olduu ülkeler bulunduunu kaydeden Ayhan, Küresel genç hareketsizlik oran 2019da yüzde 58,6 iken, T üyesi devletlerdeki gençlerde bu oran yüzde 61,3 oldu. 2019da ortalama gençlerin yüzde 24,1i istihdam, eitim veya öretimde deildi, bu oran küresel ortalamann üzerindedir. Daha da kötüsü, 2019 ylnda T üyesi devletlerde genç kadnlarn üçte birinden fazlas (yüzde 34,5) ne istihdam ne eitim ne de öretimde aktif rol almad. eklinde konutu.

Konumasnda ICYFnin 2020 faaliyetlerine deinen Ayhan, T Gençlik Günü gibi birçok deerli projeyi hayata geçirerek milyonlarca gencimizin hayatna dokunma frsatmz oldu. Bu süreçte toplamda 79 ülkenin katlmyla 22i online, 5i fiziksel olmak üzere 27 projeyi hayata geçirdik. 2019 bandan bugüne kadar 30 MoU ve i birlii protokolüne, 4 T üye devlet bakanlklar ile ikili anlamalara, 10 uluslararas kurum, 8 üniversite, 4 STK ve 4 devlet kurumu ile sözlemeye imza attk. dedi.

Ana Sayfaya Git