İslam'da dinin İfade özgürlüğü

D.Ü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi, "Bir düşünce yasaklandıkça, o düşünceyi ifade edenler cezalandırıldıkça kişi söz konusu düşünceye daha da taraf olmuş oyuyor" dedi.

Haberler 26.03.2017 - 12:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan haklar Cemiyeti(HC)nin MEB sertifikal nsan Haklar Eitimi Seminerleri, youn bir katlmla devam ediyor. Bu haftaki dersleri D.Ü Öretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tanrverdi ile çözüm-Der Genel Bakan Av. Ercan Ezgin verdi.

slam hukuku alannda uzman olan Prof. Dr. Tanrverdi Din ve ifade özgürlüü ile düüncesini yayma özgürlüü konusunda katlmclara ders verdi.

Din özgürlüü, baka bir ifade ile düünce özgürlüünün Allahn kullarna verdii bir hak olduunu belirten Tanrverdi, yüce Allahn Dinde zorlama yoktur ayetiyle insanlara istediine inanama özgürlüünü vermi, zaten isteseniz de insanlarn beynini, gönüllü okuma gibi bir imkannz olmayaca için insanlarn düünce tarzn deitirme gibi bir güçünüzün da olamayacan söyledi.

Tanrverdi, Bir insan Müslüman ise yerine getirmesi gereken baz sorumluluklar olduu gibi, baz fiilleri de ileyemez. ayet ilerse ben istediimi yapabilirim gibi bir ifade kullanmaya hakk yoktur, hukuken cezalandrlabilir. Ama cezay devlet verir. Mahkeme kararlar ile cezalandrlr. Kii cezay veremez. Öyle bir durum oluursa ondan adalet deil, anari doar dedi.

Tanrverdi öyle devam etti, Asl olan düüncesini dile getirme ve yayama hakknn korunmasdr. nsanlara düüncesini ifade etme imkann vermezseniz; iki yüzlü, riyakar ve münafk vasflarna haiz insanlarn yetimesine sebebiyet vermi olursunuz. Bu da slamda ho görülmeyen vasflardr. Dolaysyla slam, insanlara düündüklerini ifade etme ve yayma özgürlüünü de vermitir. Bu hakka kar olanlar sahip oluklar düünceyi dile getirmekten aciz kimselerdir. Bir düünce yasaklandkça, o düünceyi ifade edenler cezalandrldkça kii söz konusu düünceye daha da taraf olmu oyuyor. Bir açk oturumda, yada bir cemaat, cemiyette iki kii tartt zaman unu bilmeniz lazmdr ki sinirlenen, davasn savunacak kadar sermayesi olmayan, yerersiz kimsedir.

Kuran Kerimde yüce Allah cihat ederken cihadnz hakl olsun eklinde bir ifade ferman etmektedir, demek ki her cihat hakl deildir. Ayrca baka bir ayette inananlar o kimselerdirler mi dinlemesini bilirler, duyduklarnn arasnda en hayrlsna tabi olurlar demek ki batl kimselerin de düüncelerini dinlemek lazm, zaten sen onu dinlemezsen o da seni dinmez, bu ayetten Allahu Tealann kullarna düüncesini ifade etme özgürlüünü verdii anlalyor.

nsan haklar konusunda hangi dine mensup olduu aranmakszn mazluma yardmc olmann gerekliliini Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.V) döneminde vuku bulan bir anekdotla anlatan Tanrverdi öyle dedi;

Bir gün bir Mecusinin malna Ebucehilin adamlar tarafndan el konuluyor. Adam, ben bunu kime ikayet edeyim diye sorunca birileri bir az da alayl bir tarzda Muhammede git, o sana yardmc olur diyorlar. Adam gidip olay Hz. Muhammede (S.A.V) anlatyor, Allahn Resulu(S.A.V) aidiyetini sorma gereini dahi duymadan onunla Ebucehilin evine gidip kapsn çalyor, Ebucehil kapy açtktan sonra Muhammed(S.A.V) diyor ki bu adamn maln getir Ebucehil tereddüt etmeden maln iade ediyor. Ei ona diyor ki sen nasl bu kadar kolaylkla direnmeden maln verdin o da diyor ki, sen Muhammedin omuzlarndaki aslanlar görmedin mi? Yani Peygamber bir Mecusinin hakkna sahip çkyor ve Allah(cc) onu mucizeyle destekliyor. Bundan daha ibretli bir hadise olur mu? Peygamber bu Mecusiye sözlü bir teblide bulunmad halde daha sonra Mecusi gelip onu dinler ve iman eder. Onun için tebli denildii zaman sözlü tebliden öte lisan hal ile verilen tebli aslnda akla gelmelidir. Eer bir mümin meslei ne olursa olsun çalt ortamda kavli ve fiili duruuyla rol model olabiliyorsa tebli görevini yapmtr kanaatimce. Onun için Yüce Allah peygamberi için Onda sizin için güzel örnekler vardr diyor.

Av.Ercan Ezgin ise, yaam hakk slamda kutsall, ikence ve kötü muamele hiçbir artta caiz olmad, insani haklar AHM ve ulusal hukukumuz çerçevesinde dile getirerek Newruz günü öldürülen gence ate eden emniyet mensubunun muhakkak soruturmas gerekliliini açk örneklerle anlatt.

Ana Sayfaya Git