İslami Hassasiyet İstiyoruz!

Camilerin İslam adabına uygun bir şekilde ziyaret edilmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, ziyaret amacıyla mabetlere gelenlerin İslamî hassasiyeti dikkate almaları gerektiğini ifade ettiler.

Haberler 15.02.2018 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ulu Cami, Hazreti Süleyman Cami ile 27 ehit Sahabe Türbelerine gelen ziyaretçilerin slam hassasiyeti dikkate almalarn isteyen Diyarbakrllar, mabetlere ve dini deerlere sayg gösterilmesi, erkek ve kadnlarn uygun bir kyafetle ibadet edilen yerlere girilmesini istediler.

Camilerin slam adabna uygun bir ekilde ziyaret edilmesi gerektiini belirten ilahiyatç ve cami cemaati, yurt içinden ve yurt dndan gelen ziyaretçilerden bazlarnn klk kyafetine dikkat etmediklerini söyleyerek, görevli personellilerin bu kiileri uygun bir üslupla, krmadan uyarmas gerektiini ifade ettiler.

Diyanet ve Vakf çalanlar Birlii Sendikas (Diyanet-Bir-Sen) Bölge Bakan Cüneyt Özmen, Camilerin Allahn birer evi olduuna dikkat çekerek, bütün insanlarn camilere saygl olmas gerektiini belirtti.

slam dininin iarlar olan mescitlere adaplar çerçevesinde girilmelidir

Cami adabna herkesin dikkat etmesi gerektiini vurgulayan Özmen, Camilerimiz yüce Allahn birer evleridirler. O zaman Müslümanlara ve bütün insanlara düen vazife camilere saygl olmalardr. slam dininde camilere giri adaplar vardr. Baz fkh kitaplarna ve hadis kitaplarna baktmz zaman mescitlerin adab diye geçmektedir. Dolaysyla bu adaplara müslim, gayri müslim, herkesin riayet etmesi gerekir. Zira slam dininin iarlar olan mescitlere yakanda budur. Diyarbakra baktmz zaman tarihi mescitler vardr. Beinci Harem-i erif olan Ulu Cami ve Hz. Süleyman Camisi bulunmaktadr. Hz Süleyman Resullulahn sahabelerindendir. Onunla birlikte 25 sahabe daha metfundurlar. Dolaysyla kii sa iken nasl bir sayg içerisinde oluyorsa öldükten sonrada o sayg içerisinde onlara selam verip hem kendimize hem de onlara duac olmamz lazm. ifadelerini kulland.

Uyarc levhalarn olmas gerekir

Camilere gelen ziyaretçilerin camilere yakacak bir ekilde giyinmeleri gerektiini belirten Özmen, görevlilerin camiye uygun giyinmeyen ziyaretçileri güzel bir üslupla uyarmalar gerektiini ifade etti.

Camilere gelen ziyaretçiler için cami adaplarnn içerdii tabelalarn aslmas gerektiine iaret eden Özmen, Havalar da güzel oluyor ve bir inanç turizmi söz konusudur. Gençler grup halinde gelip Hazreti Süleyman Cami, Ulu Cami baka mescitlerimiz ve tarihi yerlerimizi ziyaret ediyorlar. Kii oraya girdii zaman giyim kuam yerinde olmas lazm. Ba açk bayanlarn balarn örtmeleri, hatta kimisi ayakkabsyla giriyor. Bilmiyorlar, onlara yardmc olmamz lazm. Veyahut da ksa ortlarla camilere giriyorlar. Orada bulunan güvenlik personeli ve orda çalan insanlara görev dümektedir. Onlar güzel bir üslupla uyarmalar lazm. Cami adaplar undan ibarettir diye bir tabela asmalar lazm. Hatta bayanlar için orada earp bulundurabilirler. O ekilde yardmc olmamz lazm. Yoksa girmeyin görmeyin dersek o zaman onlar slam ve slam dininden, slamn güzelliklerinden nefret ettirmi oluruz. Onlar da kazanmamz lazm. O kazanma da elbette güzel bir üslupla, güzel bir dille ifade edilirse inanyorum ki herkes riayet edecektir. dedi.

Cami cemaati stanbulda bulunan Sultan Ahmet Camisi örnek vererek, yetkililerden bu anlamda önlem alnmasn talep ettiler.

Cami cemaatinden Furkan Uçar, Hazreti Süleyman ve 27 sahabenin medfun bulunduu yer ile Ulu Camiye gittiklerinde açk bayanlar ve kapili erkeklerle karlatklarn belirterek, camilerin bu durumunun ne slama, ne örfe ne de adetlere uygun olmadn söyledi.

Müftülük el atsn

stanbuldaki Sultan Ahmet Camisinin örneine iaret eden Uçar, Sultan Ahmete gelen turisttir, slam ile alakalar yok ama etek giymeleri mecburidir. Müslüman bir ehirde bulunduunu bildii için sayg duyuyorlar. Biz Müslümanlar kendi mabetlerimize, camilere girmiyoruz uygun olmayan bir ekilde giriyoruz. l müftümüz buna el atmas gerekir. Buras sahabe ehridir ve hepimizin sayg duymas gerekir. ifadelerini kulland.

Cami cemaatinden Harun Pamuk da slamiyetin teslimiyet anlamna geldiini hatrlatarak, Müslümanlarn Allahn emirlerine göre yaamas, o ekilde de cami ve türbelere girmesi gerektiini söyledi.

Kilisenin kurallarna göre içeri giriliyorsa niye caminin kurallarna göre camiye girilmiyor

Müslümanlar olarak bu tür uygunsuzluklara kar olduunu ifade eden Pamuk, Burada güvenlik personeli olmasna ramen ibadet yerlerine böyle girilmesi uygun olmaz. Biz Müslümanlar olarak bu ekilde camilere ve türbelere girilmesine karyz. Benim çocukluum Meryem Ana Kilisesinin olduu semtte geçti. Oraya gidenler ne kadar gayri slam bir ey varsa orann kuralna göre içeri giriyorlar. Ama slama gelince kendi kafasna göre girip çkabiliyorlar. Ulu Camide tank olduum turist gördüm, çplak bir vaziyette caminin tam içine girdi. Orada imam veya görevli yok muydu? Uyarmas gerekirdi. eklinde konutu.

Camilere giri çklar da slama göre olsun

Camiye slam uygun bir ekilde girilmesi gerektiini belirten Hamdullah Güler ise Kiliselerde, Müslüman veya onlarn dininden olmayanlar belli bir çizgiye kadar gidebiliyor. Bizim mescitlerimizde de slamn kurallarna göre alnmasn istiyoruz. Ne yazk ki bugün herhangi bir önlem alnmyor. Helal harama dikkat edilmiyor. Balarn örtsünler, slam adabna uygun bir ekilde camiye girsinler. dedi.

Mabetlerimize gelenler slami hassasiyetlerimizi dikkate almal

Murat Yldz da Ulu Caminin slamn 5. Haremi erifi, Hazreti Süleyman Camisinde ise 27 sahabenin medfun olduunu hatrlatarak, ehitlerin makamlarnn bulunduu bir yere sayg çerçevesinde girilmesi gerektiini söyledi. Yldz, Biz, Müslüman olmayanlarn da slama uygun bir ekilde giyinmelerini ve öyle camiye girmelerini tavsiye ediyoruz. çünkü sayg çerçevesinde insanlar bir inanc benimsemeyebilir. Ama birbirine sayg duyarak benimseyebilirler. Biz Kiliseyi gezerken oradaki görevliler bize, u kurallara uymanz gerekiyor diyerek uyarda bulunuyor. Biz Müslümanlar ise eer mabetlerimize ibadet edecek yerlerimize birileri gelip gezmek görmek istiyorsa bizim slami hassasiyetlerimizi dikkate alarak bunu yapmalar gerekiyor. ifadelerini kulland.

Abdurrahman Melikolu ve Cihan Yalçn Kaya ise Diyarbakrda bulunan 5inci Haram-i erif olan tarihi Ulu Camii ve 27 ehit Sahabenin medfun bulunduu Hz. Süleyman türbesine gelen ziyaretçilerin görevliler tarafndan denetlenmesi gerektiini önerisinde bulundular.

Ana Sayfaya Git