İslam’ın Düşmanı Milliyetçiliktir!

İslam Tarihçisi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, “İslam dünyasının en büyük düşmanı milliyetçiliktir. Bu milliyetçilik dinin önüne geçmiştir. Eskiden din kardeşliği vardı. Şimdi o yok. Herkes ırkıyla konuşuyor, hâlbuki ırklar görecelidir" dedi.

Haberler 15.02.2018 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

l Milli Eitim Müdürlüü, l Müftülüü, Memur-Sen Diyarbakr ubesi ile Diyarbakr mam Hatip Liseleri ve Anadolu mam Hatip Lisesi Mezunlar ve Mensuplar Derneinin ibirliiyle gerçekletirilen, Diyarbakr 1. Siyer-i Nebi Yarmasnda, dereceye giren örenciler için ödül töreni düzenlendi.

Büyükehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen ödül törenine l Vali Yardmcs ve Balar kaymakam Tolga Toan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Sur Kaymakam ve Belediye Bakanvekili Bilal Özkan, Yeniehir kaymakam ve Belediye Bakanvekili Serdar Kartal, l Müftüsü Burhan liyen, Adam ve Aratrmac Yazar Mehmet Ali Altnda, Siyasi Partilerin l Bakanlar, STK Temsilcileri, örenci, veli ve Diyarbakrl vatandalar katld.

Kuran tilavetiyle balayan program, Diyarbakr mam Hatipler Dernei kurucusu Siracettin Öztoprak ve Önder mam Hatipler Dernei Genel Bakan Yardmcs Veysel Baar birer teekkür konumas yapt.

KURAN-I KERM BZE BR MEKTUPTUR

Kuran- Kerimin cenab-i Allahn bize mektubudur diyen Öztoprak, O mektubun et ve kemie bürünmü hali Resulullah efendimizdir. Öyleyse resulü anlamayan ve onu önder kabul etmeyen ile Kuran Kerim arasnda ciddi problem var demektir. Sadece onun sünnetini hayatlarna rehber edinenler, hatta hayatlarnn güzergh edinenler, Allahn mektubunu doru anlayanlardr. Resulullah sz kuran ve Kuransz resul olmaz, olamaz. Biri yoksa dinde yok demektir. Kurann bir tek yaam ekli var. O da Sünneti Seniyyeyi hayata nak etmektir. Hayat onunla süslemektir. Onu örnek almayan hayat, ebedi lemde cenneti göremez. Cenab Allahn rahmet çadrnda kendine yer bulamaz. diye konutu.

ONU YAAMAK VE YOLUNDAN GTMEK

Teekkür konumasnn ardndan, Diyarbakr mam Hatipler Denei ve Önder mam Hatipler Derneinin çalmalarn tantan sine vizyon gösterimleri yapld. Sine vizyon gösterimlerinin ardndan konuan Büyükehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Erylmaz ise öyle dedi; Kuranda Cenab Zül Celal Hazretleri, Peygamberimize, Biz seni alemlere rahmet olarak gönderdik diyor. Bu ifadenin üstünde bir ifade olabilir mi? Bir Kutsi Hadiste, Yüce Allahn, Peygamberimiz için, Sen olmasaydn, eer sen olmasaydn, lemleri yaratmazdm dedii ifade ediliyor. lemlere rahmet olarak gönderilen, lemlerin hürmetine yaratld Hazreti Muhammedi yazmak, aslnda Onu yaamak, yolundan gitmek demektir. Bugün Kuran Kerim derslerini, Siyer-i Nebi derslerini, baz okullarda seçmeli olmakla birlikte, tüm okullarda çocuklarmzn örenebilmelerine imkn bulunmaktadr. Bu imkn salayan, bata Sayn Cumhurbakanmz olmak üzere Hükümetimize ükranlarm arz ediyorum.

PEYGAMBERMZN YOLU BZM YOLUMUZ OLMALI

Erylmaz, konumasn, Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa, Veda Hutbesinde öyle demiti: Ey Müminler! Size iki emanet brakyorum. Onlara sahip çktkça, yolunuzu hiç armazsnz. O emanetler, Allahn kitab Kuran- Kerim ve Peygamberimizin sünnetidir... slam ülkeleri olarak, Müslümanlar olarak, hiç üphe yok ki, bu iki emanete hakkyla sahip çkabilseydik, bugün bölgemizde yaanan sorunlar, skntlar bu younlukta yaamazdk. El emin olan, sadelikten, mütevaz yaamaktan bir nebze olsun uzaklamayan, cesareti, vefay, tevazu ve cömertlii hiçbir durumda terk etmeyen Peygamberimizin yolu bizim de yolumuz olmaldr. diye tamamlad.

Diyarbakr l Müftülüünün lahi Grubu tarafndan Türkçe ve Kürtçe ilahiler seslendirildi. Manevi bir atmosferin hkim olduu törende, slam Tarihçisi Prof. Dr. hsan Süreyya Srma, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammedin(S.A.V) hayatna dair bir konferans verdi. Srma salonu dolduran binlerce kiiye u sözlerle seslendi;

SIRMA SALONA BÖYLE SESLEND

çok sevgili hemerilerim, bir anekdotla balamak istiyorum. çünkü millet skld gidiyor, efendim kalanlar bize yeter de.

imdi efendim Viyanadayken bir telefon ettiler. Dediler ki hocam bizim bir nikhmz var oraya konumac olarak gelir misin? Benim de bir prensibim de hiç kimseye yok demem. Ama gidince söyleyeceklerim de deimez. te falan gün dediler, o gün geldi ben bekliyorum Viyanada bir salonda olacak, sabah 08de telefon çald, buyurun dedim, hocam dedi programnz var ya bugün. Yapacak bir ey yok, giyindim arabaya bindik, gittik. Viyanadan çktlar. Ben çocuklar da tanmyorum, beni kaçryorlar m ne yapyorlar? Neyse uzatmayaym Linz diye bir yer var oraya gittik 170 km. Dabanda bir düün salonu bir ev. Gittik, bir tarafta bayanlar oturmu görünmüyor zaten, dier tarafta erkekler oturmu masalarda yemek tabaklar ackmlar. Orada bir hoca konuuyor ve diyor ki; Benden sonra esas hoca konuacak, o gelecek konuacak onun için ben ksa keseceim dedi, gerçekten ksa kesti 45 dakika konutu. Ondan sonra bir hoca daha geldi, o da arkada gibi dedi ki ben ksa keseceim, esas hoca gelecek o konuacak. Bir 45 de o götürdü. Sonra hocay çardlar, dedim ki arkadalar ben de be dakika konuacam çünkü benim bütün dakikalarm onlara verdiler. imdi bu tabii sizi biraz canlandrmak içindi. Yoksa efendim öyle bir derdim yok. Ben hitap edince öyle diplomatik sözler bilmiyorum, arkadalar diyeceim size. Arkadalar, ben imdi sizlere baknca Halid bn Velidi hatrlyorum Allah rahmet eylesin. Halid (R.A.), bir gün bir kalenin dibine gidiyor fethedecek, kale çok sert. Yukardaki adam diyor ki Halid imdi ne yapacaksn, buraya nasl çkacaksn? Halid diyor ki; Vallahi, ben öyle bir Allaha inanyorum ki ya beni oraya çkaracak, ya seni buraya indirecek. Ve Halid oray fethetti.

DYARBAKIR SURLARININ DBNDE

Ayn Halid, bu bizim Diyarbekir Surlarnn dibinde günlerce, gecelerce teftite bulundu, nereden gireceiz. Ve buraya girdi, onun için siz hepiniz benim için kutsalsnz. Öyle olduu için Diyarbekirlilere öyle demek caizdir bence, yanl yaparsam beni düzeltin. Efendim;

Hasretim sesine tahta kan, airine ozan derler an, Görmediim kzlar vardr m, Doudanm, oy ellerin oluyam.

Evet, can sklan çkabilir. Onun için ben buraya gelmiken bir eyler söyleyeceim.

Arkadalar biliyorsunuz, bizim tarihimizde ac sahneler de vardr. O ac sahnelerden birisi slam dininin yasaklad dönemdi bizim memlekette. O dönemde insanlar, dini unuttular. Bundan birkaç sene önce Rizeye gitmitim, Rizede bir zatla tantk 80 yandayd, bizi gezdirdi. Sonra bir bina gösterdi, bu dedi Atatürkün evi dedi benim evimdi ona verdik.

Var her yerde var. Efendim, peki yanndakini niye sormuyorsunuz?

O ne? O, kz Kuran kursu.

KIZ KURAN KURSLARI

Dedi ki benim rahmetli annem vefat etti, anam ykayacak bir kadn bulamadk Rizede. Rizenin dar köylerine gittim, bir kadn bulup getirdim, üç gün sonra anam kokmutu. Ve Anam defnettikten sonra buray kz Kuran kursu yaptm ki bir eyler olsun.

Arkadalar, ite o dönemden sonra imam hatiplerin ilk açldndan, henüz tükenmemi olan hocalar hoca yaptlar.

Bunlardan bir tanesi Ali Rza Salman Efendiydi.

Onun çok nefis bir sözü var. Ben deniz bu kadar senedir Siyerle urayorum, Peygamber Efendimiz (S.A.V)in hayatyla urayorum. Ama o güzel sözlerin içine bunu da koymak lazm. Diyor ki; Ya Muhammed ne kadar büyüksün ki ne zaman seni yada getirsem, hemen insan oluveririm. Ne kadar güzel bir ey. Resulullah bilen, ona inanan insan olur.

Ve eer bugün dünya üzerinde kendilerine Müslüman diyen iki milyar insan, birbirlerini yiyorlarsa, onlar Muhammed (A.S.M)i tanmam olanlardr. Baka türlü bunu anlamak mümkün deil. Ya Muhammed (A.S.M)in getirdii mesaja inanmyoruz, ya da kendimizi kandryoruz. O halde, onu gerektii gibi anlamamz, gerektii gibi tanmamz lazm. Ve o zaman göreceiz ki o sahabeler nasl kendilerini feda ediyorlarsa, biz de öyle feda edelim.

DYARBAKIR SÖZE ÖZEL AçIKLAMA

Srma konferansndan sonra, Diyarbakr Söze özel açklama yapt. Diyarbakr çok sevdiini ve programa olan ilginin kendisini memnun ettiini belirten Srma öyle dedi, Bu program beni çok duygulandrd. Dünyann her tarafndan konferanslara gidiyorum. Dorusunu söylemek gerekirse, böyle kalabalk olann ilk defa gördüm. Siirtliyim ama kendimi de Diyarbakrl saydm için çok memnun oldum. Diyarbakr çok seviyorum, inallah yine gelirim.

SLAMIN DÜMANI MLLYETçLKTR

slam dünyasnn içinde bulunduu durum ve Ortadoudaki çatmalara ilikin soruyu yantlayan Tarihçi Prof. Dr. Srma, slam dünyasnn en büyük dümannn milliyetçilik olduunu ifade ederek, öyle dedi; slam dünyasnn en büyük düman milliyetçiliktir. Bu milliyetçilik dinin önüne geçmitir. Eskiden din kardelii vard. imdi o yok. Herkes rkyla konuuyor, hlbuki rklar görecelidir. Kimsenin kannda Kürt, Türk, Arap, çerkez yazmyor. Bütün rklar hepsi eittir ve ayndr. Bugün konferansta bunu anlatmaya çaltm. nallah Müslümanlar Peygamber efendimizin emrettii gibi karde olurlar. slam dünyasndaki bu çatmalar biter diye ümit ediyorum.

Konumalarn ardndan l Müftülüü lahi Korosu sahne ald. Koronun seslendirdii ilahilerin ardndan ödül töreni düzenledi. Yarmaya giren örencilere çeitli hediyeler datld.

Ana Sayfaya Git