İstilacı çöl çekirgesi!

DİCLE Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Suriye'nin başkenti Şam'ı istila eden çöl çekirgelerinin güney rüzgarlarıyla Suudi Arabistan'dan Irak'a, Irak'tan da Suriye'ye geldiğini söyledi. Normalde çöl çekirgelerinin geçiş güzergahlarının farklı olduğunu ifade eden Satar, Suriye'de çekirgelerle mücadele edilmediği takdirde Türkiye'ye gelme olasılıkları da olduğunu söyledi.

Haberler 01.05.2021 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DCLE Üniversitesi Zooloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Ali Satar, geçen günlerde Suriyenin bakenti amda görülen çöl çekirgelerine ilikin açklama yapt. Prof. Dr. Satar, çöl çekirgelerinin güney rüzgarlaryla Suudi Arabistandan Iraka, Iraktan da Suriyeye geçtiini söyledi. çöl çekirgelerinin normal güzergahlarnn Suudi Arabistan, ran, oradan Pakistan ve Hindistan ile çin olduunu, u an görülen bölgelerde beklenmediklerini anlatan Prof. Dr. Ali Satar, çekirgelerle ilgili Suriyede etkili bir mücadele yaplmad takdirde bu durumun Türkiye için de bir tehdit oluturma olaslnn olduunu ifade etti.

HAVA OLAYLARININ DEMYLE TAINMA OLASILIKLARI VAR

Prof. Dr. Ali Satar, Suriyedeki çekirgelerin hava deiimiyle Türkiyeye ulaabileceini ifade ederek, Buraya gelmez diyoruz ama böyle hava olaylarnn deiimiyle tanma olasl var. Eer orada mücadele yaplmazsa tabi ki alana yaylacaktr, yer bulacaktr. Oradan da sürülerin olumas beklenir. Ülkemiz için u an için çok büyük bir tehlike olduunu düünmüyorum ama bizim yerel türler var. Bunlarn gözlemlenmesi lazm. Bizim sahaya inmemiz lazm. Alanlarda art varsa tabi ki biz önce biyolojik mücadeleyi öneriyoruz. Daha sonra ilaç mücadelesi olmas lazm ama çöl çekirgelerinde böyle bir durum olmuyor. Bir anda milyonlarca, milyarlarca çekirge bir anda bir yerlere ulaabiliyor. u an için böyle bir ey söz konusu deil. Küçük bir grup olduu söyleniyor. Dolaysyla bizim her zaman tetikte olmamz lazm. Türkiyeye gelse bile çok küçük bir grup gelecektir. çekirgeler rüzgarla kalkyorlar. Güney rüzgarlar burada çok etkili. Onlarla tanyorlar, rüzgarla hareket ediyorlar diye konutu.

SURYEDE MÜCADELE EDLMEZSE BZE YAKIN GELME OLASILII VAR

çöl çekirgeleriyle Suudi Arabistanda çok iyi mücadele edildiini aktaran Prof. Dr. Satar, Ama tabi uzak bölgelerde mücadele edilmedii için oradan Iraka, Iraktan da geç haber verildii için Suriyeye geçmi. Orada da bir mücadele edilmezse, bu sene olmazsa bir sonraki seneye ya da farkl zamanlarda bize yakn gelme olasl da var. Normalde onlarn geçi noktalar çok daha farkl. Suudi Arabistan, ran, oradan Pakistan, Hindistan ve çin. Normalde u anki bölgelerde de beklenmiyor aslnda ama küçük gruplarn rüzgarn etkisiyle buralara geldii söyleniyor. Bu yüzden bizim çok dikkatli olmamz lazm. Bize çok i düüyor. Alanlara inmemiz lazm. Sürekli kontrollerin yaplmas lazm. Özellikle snr bölgelerimizde olan iller için söylüyorum. Hatayda da vard. Hatayda farkl bir çekirge türü vard. Bu sene oraya da çok dikkat edilmesi lazm ifadelerini kulland.

MARDNDE çÖL çEKRGELERYLE BALANTILI FARKLI TÜRLER GÖRDÜK

Prof. Dr. Satar, Mardinde de yakn zamanda baz farkl çekirge türleri gördüklerini dile getirerek, unlar söyledi:

Bunlarla balantl, buna benzer ama teyit etmem lazm. Onlar bir incelemek lazm. Asistanm oradan bir fotoraf gönderdi. Ben onlar da inceleyeceim. çöl çekirgelerine benziyor ama normalde bunlar göçe girdikleri zaman renkleri deiiyor, saldrganlayorlar. Bir araya geldiklerinde agresif bir yaplar oluuyor. Her eye saldrabiliyorlar. nallah bizim ülkemize gelmezler. Bunlar gerçekten çok tehlikeli. Tek de gelmi olabilirler. Asistanm getirecek ondan sonra bakacam. Tarmla uraanlarn dikkatli olmas lazm. çok fazla hareketlilik gördükleri zaman bildirmeleri lazm. laçlama çok önermiyoruz.

Ana Sayfaya Git